Το 2023 η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu

Την άδεια για την έναρξη της κατασκευής των εγκαταστάσεων του δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akkuyu εξασφάλισε η εταιρεία Akkuyu NGS Elektrik Üretim Corp., θυγατρική της Rosatom, της κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Την είδηση επιβεβαιώνει ωστόσο και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Dönmez, ο οποίος, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, είπε ότι η Τουρκία χορήγησε την βασική άδεια για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στον εν λόγω πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ενώ επεσήμανε ότι η κατασκευή του έργου προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Στόχος είναι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2023, ενώ η κατασκευή των άλλων τριών μονάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

Ο σταθμός θα περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες, ισχύος 1200 MW η καθεμία.

Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu υπεγράφη τον Μάιο του 2010.

Ολοκληρώθηκε στο μεταξύ κατά 95% η κατασκευή του τερματικού σταθμού υποδοχής στο Kıyıköy (Μήδεια), στην Ανατολική Θράκη, για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream στην Τουρκία, σύμφωνα με το video που δημοσίευσε στο youtube η Gazprom.

Υπενθυμίζεται ότι η τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς της Τουρκίας με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkish Stream αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2019.

Το έργο αποτελείται από δύο διακλαδώσεις, με χωρητικότητα 15,75 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου η καθεμία, η πρώτη θα εξυπηρετεί την Τουρκία, ενώ η δεύτερη θα εξυπηρετεί την ΝΑ Ευρώπη.

/ibna

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.