ΜΗΝΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και προσήλωση στους στόχους της ανάπτυξης

Μήνυμα συνεργασίας όλων των φορέων της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας απεύθυνε χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και πρόεδρος της Μυτιληναίος ΑΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό μείγμα που διαμορφώνεται στο διεθνές σκηνικό, μέσα από εξελίξεις όπως:

  • Η έλευση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, οι εμπορικοί πόλεμοι, οι ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια των βασικών νομισμάτων -“έρχονται και στο ευρώ”, όπως χαρακτηριστικά είπε- η αυτοαπομόνωση των ΗΠΑ, η παγκόσμια ανέλιξη της Κίνας, η αδράνεια της ΕΕ, «αλλά και μια σειρά κρίσεων στις γειτονικές, εν τη ευρεία έννοια, χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ρωσία, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη, με το Brexit και την ιταλική δημοσιονομική ανταρσία».

Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης, που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ. Μυτιληναίος είπε χαρακτηριστικά:

«Μέσα σε αυτό, το ραγδαία μεταβαλλόμενο πλαίσιο, θα πρέπει όλοι οι θεσμοί και οι κοινωνικοί εταίροι, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και κάθε εταιρεία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο προβληματισμός όλων μας ίσως να είναι η αφετηρία για τη δημιουργία μιας παραγωγικής δυναμικής, που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μιας βέλτιστης πορείας, οδηγώντας μας κατά το δυνατόν στην αποφυγή του ρίσκου, με τελικό στόχο την ανάπτυξη».

“Να μη χάσουμε τον στόχο εξαιτίας μιας μακράς προεκλογικής περιόδου”

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε μια χώρα που στην περίοδο της κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη 1,5%-2% δεν είναι αρκετή για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασης, ούτε για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η διατήρηση του πλεονάσματος.

«Χρειάζεται η σωστή αντιμετώπιση θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, που ακόμη δεν έχουν αναταχθεί, όπως το υψηλό μερίδιο 69% της γενικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ, το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, κατά 21 δισ. ευρώ ετησίως και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες στην προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, η μακρά προεκλογική περίοδος δεν πρέπει επ΄ ουδενί να συνοδευτεί από απώλεια συγκέντρωσης στον στόχο, που δεν είναι άλλος από τη συνέχιση και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η ομαλή και πετυχμένη μετάβαση προς την κανονικότητα και τις αγορές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ διερωτήθηκε ακόμη ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και επισήμανε την ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών με απολύτως μετρήσιμους στόχους.

Οπως είπε, «παρόλο που όλοι έχουμε ανάγκη να σκεφτούμε λίγο πιο αισιόδοξα, επί της ουσίας πορευόμαστε ακόμα χωρίς βιομηχανική πολιτική, παρότι ευαγγελιζόμαστε όλοι την παραγωγική ανασυγκρότηση. Δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο για το 12% συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, τη στιγμή που η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 20%. Η ΕΕ κινείται ήδη στο industry 4.0, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι τα αντίστοιχα παραδείγματα στην Ελλάδα είναι ακόμη πολύ περιορισμένα». Κατά τον ίδιο, οι επιχειρηματίες προσβλέπουν σε πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν οι επιχειρήσεις και να αποκτήσει η παραγωγή πρωτεύοντα ρόλο, ενώ προσδοκούν ένα εθνικό μακροπρόθεσμο σχέδιο υποδομών, που να εστιάζει στην επόμενη γενιά.

“Βιομηχανική ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται χωρίς ενεργό παρουσία της περιφέρειας”

Ο κ. Μυτιληναίος διερωτήθηκε μήπως ήρθε η ώρα να επανέλθει το όραμα για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων. «’Οταν ξεκίνησα να έρχομαι στη Θεσσαλονίκη στι αρχές της δεκαετίας του ’90, έπαιζε πάρα πολύ το σκηνικό της πρωτεύουσας των Βαλκανίων, το οποίο κι εγώ το ήθελα πάρα πολύ (…) Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά, κυρίως στα Βαλκάνια με τους πολέμους και όλο και αυτό το όνειρο πέταξε. Μήπως είναι τώρα ώρα να επανέλθει; Και να πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι βιομηχανική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενεργό παρουσία της περιφέρειας και υπενθύμισε ότι ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ξεκίνησε μεγάλη μελέτη χαρτογράφησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που παραμένει στη χώρα μετά την κρίση -και στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα (…)μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά σε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα μας βάλει στη σωστή τροχιά με παραγωγικές επενδύσεις βασισμένες σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική, αναπόσταστο και μείζον ζήτημα είναι η περιφερειακή στρατηγική. Η εθνική ανάπτυξη και η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις περνά μέσα από την ανάπτυξη της περιφέρειας (…)Θα γυρίσουμε ως ΣΕΒ ολόκληρη τη χώρα» είπε.

Πηγή: https://hellasjournal.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.