Ποιοι είναι και τι θέλουν οι εθνικιστές της Καταλονίας

Τώρα που η επίδειξη δύναμης από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη κλιμακώνεται πεισματικά και επικίνδυνα, ιδού η χαρτογράφηση των μεγαλύτερων αποσχιστικών κομμάτων και φορέων που δρουν στην Καταλονία. 
Ο καταλανικός εθνικισμός δεν είναι ένας και ενιαίος. Στις τάξεις του συμπαρατάσσονται μετριοπαθείς που θέλουν να προηγηθεί παζάρι με την Ισπανία για βελούδινο διαζύγιο, δεξιοί υπηρέτες ενός τμήματος της τοπικής αστικής ελίτ που δεν επιθυμεί μπίζνες με τη Μαδρίτη, σοσιαλδημοκράτες που εφαρμόζουν σκληρή λιτότητα συμμετέχοντας στην τοπική κυβέρνηση, ακόμη και αντικαπιταλιστές ακροαριστεροί που ονειρεύονται χάρτες της «μεγάλης Καταλονίας» με προσάρτηση εδαφών της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα Καταλονίας (PDeCAT) : Δεξιοί, αστοί και αποσχιστές.
Είναι μέλος της «Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών για την Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει περίπου 8.000 μέλη, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν. Πρόεδρος του είναι ο Άρτουρ Μας, πρώην πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας κατάθεσε εγγύηση 2,2 εκατ. για να μην οδηγηθεί στη φυλακή και ζήτησε προθεσμία δύο εβδομάδων προκειμένου να καταθέσει άλλα 3 εκατ., καταδικασμένος για την διοργάνωση του προηγούμενου δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου του 2014, το οποίο ήταν άκυρο. Στις τοπικές εκλογές είχε κατεβεί με το σχήμα Junts pel Si (JxSi) σε συνασπισμό δύο δεξιών, ενός αριστερού και ενός κεντρώου κόμματος, με αποτέλεσμα να εκλέξουν 61 τοπικούς βουλευτές, πλησιάζοντας στην απόλυτη πλειοψηφία των 68 από τους 135 τοπικούς βουλευτές.
Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) : οι κεντροαριστεροί οπαδοί της λιτότητας.
Δημιουργήθηκε το 1931 και πρωτοστάτησε στην αντίσταση εναντίον του Φράνκο. Σήμερα έχει περίπου 10.000 μέλη και ευαγγελίζεται, από σοσιαλδημοκρατική ιδεολογική αφετηρία, την ενότητα των Χωρών της Καταλωνίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνει τις Βαλεαρίδες νήσοι και τμήματα της Βαλένθια και της νότιας Γαλλίας. Οι δύο ευρωβουλευτές της ERC συμμετέχουν στην «Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία». Το κόμμα έχει 9 βουλευτές στην ισπανική και 20 στην τοπική βουλή της Καταλωνίας. Μέλος του είναι ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Οριόλ Χουνκουέρας, κεντροαριστερός μεν, οπαδός της σκληρής λιτότητας δε. Μαζί με το CUP αποτελούν τις αριστερές κυβερνητικές φωνές υπέρ της ανεξαρτησίας.
Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP): αντικαπιταλισμός ίσον…αλυτρωτισμός.
Ιδρύθηκε το 1986, αποτελεί την έκφραση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και υποστηρίζει την ανεξαρτησία «όλων» των περιοχών της Καταλονίας. Χάρτες τους δείχνουν μία «μεγάλη Καταλονία» που περιλαμβάνει την υφιστάμενη αυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας, ένα τμήμα της νότιας Γαλλίας, αλλά και ένα τμήμα των ακτών της Ιταλίας. Στις τοπικές εκλογές του 2015 κατάφερε με 8,21% να εκλέξει 10 εκπροσώπους στην τοπική βουλή. Στηρίζει τον Πουτζντεμόν και διατηρεί ταυτόχρονα ακραίες αλυτρωτικές θέσεις. Εκπρόσωπος της δεν δίστασε να χαρακτηρίσει “προδότες” το «Ενωτικό Σχήμα της Καταλανικής Αριστεράς» στο οποίο συμμετέχει η δημοφιλής δήμαρχος Βαρκελώνης Άντα Κολάου.
Εθνική Συνέλευση Καταλονίας (ANC) : Πανκαταλανισμός και διαδηλώσεις σε δέκα περιφέρειες.
Από το 2011 που ιδρύθηκε ως σύλλογος, αποτελεί τον ριζοσπαστικό κορμό του κινήματος της ανεξαρτησίας στην κοινωνία των πολιτών. Από το 2015 έχει πρόεδρο τον Ζορντί Σάντσες, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται με κατηγορίες «περί ανταρσίας» που προβλέπουν δεκαετή κάθειρξη. Στην ANC συμμετέχουν 80.000 άτομα, τα μισά των οποίων είναι μέλη και τα υπόλοιπα οπαδοί. Διατηρεί ισχυρή παρουσία σε 10 ισπανικές περιφέρειες σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις που έχουν στόχο τον πανκαταλανισμό, δηλαδή των ένωση όλων των Καταλανών σε εδαφικά ενιαίο κράτος. Μαζί με την Omnium Cultural αποτελούν τους δύο μεγάλους πόλους στη διοργάνωση εθνικιστικών εκδηλώσεων και διαδηλώσεων.
Πανπολιτιστικός Σύλλογος Omnium Cultural : Εν ονόματι του πολιτισμού, από το 1961.
Είναι μια από τις πιο παλιές και γνωστές πολιτιστικές και πολιτικές συλλογικότητες της Καταλωνίας, με κεντρικό μότο το τρίπτυχο «γλώσσα – πολιτισμός – πατρίδα». Ιδρύθηκε το 1961, και τέθηκε εκτός νόμου από τη δικτατορία του Φράνκο. Έχει πάνω από 65.000 μέλη στην Καταλονία, δραστηριοποιείται σε 30 τοπικά συμβούλια και συνεργάζεται με τις αντίστοιχες οργανώσεις της περιφέρειας της Βαλένθια και των Βαλεαρίδων Νήσων. Ο πρόεδρος του, ο Ζορντί Κουσάρτ, κρατείται, μαζί με τον πρόεδρο της ANC, με αντιτρομοκρατική νομοθεσία του 1977 που είχε στόχο την αντιμετώπιση της ένοπλης βασικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.