ΜΠΡΑΝΤΛΕΪ ΜΠΕΡΚΕΝΦΕΛΝΤ: Ο ΣΚΛΑΒΟΥΝΗΣ ΜΕΣΩ UBS έκρυβε λεφτά Ελλήνων στην Ελβετία

Στο https://www.documentonews.gr διαβάσαμε:

Υπήρχαν Ελληνοαμερικανοί ή Ελληνες μεταξύ των 19.000 κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών που αποκαλύψατε ότι είχαν μυστικούς λογαριασμούς στην UBS;

Ασφαλώς. Θυμάμαι έναν κύριο, Ελληνοαμερικανό. Ο τραπεζίτης του, ο τότε συνάδελφός μου Ρόμαν Μπρούνο, τον συμβούλεψε να μην κάνει συναλλαγές με το αμερικανικό διαβατήριό του, να χρησιμοποιεί το ελληνικό. Ετσι δεν θα έμπαινε στο στόχαστρο των ΗΠΑ αν κάτι πήγαινε στραβά. Θεωρητικά θα έπρεπε να λογοδοτήσει στην ελληνική κυβέρνηση. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν δύο γραφεία Ελλήνων πελατών (Greek desks) στη UBS, ένα στη Γενεύη και ένα στη Ζυρίχη. Τι δείχνει αυτό; Πρώτον, ότι ήταν μεγάλη δραστηριότητα· δεύτερον, ότι ήταν πολύ κερδοφόρα.

Ποιοι τραπεζίτες εργάζονταν σε αυτά τα γραφεία;

Δεν εργάστηκα ποτέ στο Greek desk της UBS αλλά γνωρίζω τον Dean Soldatos που εργαζόταν στο Greek desk της Γενεύης και αργότερα πήγε στο Greek desk της Citibank. Τον είχα επισκεφτεί μερικές φορές για καφέ ή φαγητό. Το Greek desk της UBS είχε γύρω στους δέκα private bankers. Ο καθένας χειριζόταν λογαριασμούς 150 έως 200 Ελλήνων πελατών. Δεν θυμάμαι τα ονόματα αυτών των τραπεζιτών.

Αρα 10 επί τουλάχιστον 150 ίσον τουλάχιστον 1.500 Ελληνες με μυστικούς λογαριασμούς μόνο στη Γενεύη και μόνο στη UBS. Να φανταστώ ότι ανάλογα ελληνικά γραφεία είχαν οι περισσότερες από τις 130 ελβετικές τράπεζες που υπήρχαν τότε;

Δεν νομίζω να είχαν όλες, δεν έχω και στοιχεία για όλες. Αλλά ακόμη και σε κάποιες πολύ μικρές τράπεζες, με ονόματα που δεν μπορείς καν να προφέρεις, μπορεί να υπήρχαν γραφεία για πελάτες από την Τουρκία, τη FYROM, την Αίγυπτο. Γιατί κάποιοι κινούνται σε αυτή την περιοχή, την ανατολική Μεσόγειο. Αλλοι κινούνται στην Ασία, την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική. Πελάτες από τη Νιγηρία, το Μαρόκο ή την Ταϊλάνδη συνεργάζονταν με εχέμυθους τραπεζίτες, εκπαιδευμένους στην παρανομία, υπεύθυνους για κάθε περιοχή. Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για μια απόμακρη χώρα-νησί (island country) όπου το σύστημα είναι διεφθαρμένο σε κάθε πλευρά της οικονομικής δραστηριότητας. Η Ελβετία διευκόλυνε να καταβάλλονται μίζες. Οι υποθέσεις της Novartis και της Siemens είναι δύο καλά παραδείγματα.

Πώς λειτουργούσε το σύστημα;

Ας πούμε ότι είχες ξεπλύνει χρήματα στην Ελλάδα. Θα σου έλεγα: «Κοίτα, θέλω να αγοράσω ένα σπίτι στην Κρήτη και εσύ διαθέτεις πολλά μετρητά. Αν μου δώσεις 500.000 ευρώ εδώ, θα αγοράσω το σπίτι και θα σου ανοίξω έναν μυστικό λογαριασμό στη Γενεύη με 700.000 ευρώ». Θα σκεφτόσουν: «Δεν θα μπορώ να μεταφέρω τα λεφτά από τη Γενεύη στη Ελλάδα αλλά θα του δώσω το μισό εκατομμύριο, γιατί θα έχω κέρδος 200.000 και έναν κρυφό λογαριασμό εκτός ΕΕ, κλειστό, τον οποίον η τράπεζα θα επενδύσει όπως θέλει». Είναι αληθινό το παράδειγμα. Δεν το έκανα εγώ, αλλά συνέβη στη UBS.

Εχετε πει: «Προσέφερα τις συμβουλές μου και την εμπειρία μου, χωρίς αμοιβή, σε κυβερνήσεις διάφορων χωρών όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και άλλες». Εννοείτε τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση;

Ναι. Τον Ιούνιο του 2016 επισκέφθηκα την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και κατέθεσα ενόρκως για έξι ώρες, με ντοκουμέντα. Συνάντησα πρώτα την κ. Χάρι Τριανταφυλίδου από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην κατάθεσή μου, μίλησα με κάποιους που είχαν έρθει μαζί της από την Ελλάδα.

Προέκυψε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα από την κατάθεσή σας;

Θυμάστε ότι τον Ιούλιο του 2016 οι ελληνικές αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη και κατέσχεσαν τους υπολογιστές του; (σ.σ.: πρόκειται για τον διορισμένο από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πρώην πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον Μάιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2015 και μετά τομεάρχη Ανάπτυξης της ΝΔ). Ο Σκλαβούνης ήταν πρώην στέλεχος της UBS στην Ελλάδα και αναφερόταν στη Γενεύη. Η επιδρομή στο σπίτι του έγινε εξαιτίας μου. Εγινε έναν μήνα μετά την κατάθεσή μου, την οποία συνόδευσα με στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του. Το ερώτημά μου –και το μεταφέρω μέσω της εφημερίδας σας στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές– είναι: Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η ανάκριση σήμερα, δύο χρόνια μετά; Οι Ελληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να δουν να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Οπως είδαν οι Αμερικανοί, τουλάχιστον για ένα τμήμα αυτού του λαβύρινθου.

Ακριβώς. Λόγω της παρέμβασής μου καρατομήθηκαν δεκάδες στελέχη της UBS, εντοπίστηκαν πάμπλουτοι που είχαν παρκάρει τα χρήματά τους(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.