Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πιο αιματοβαμμένος μήνας του 2017 στη Συρία

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο ήταν άμαχοι, σκοτώθηκαν το Σεπτέμβριο στον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, κάτι που σημαίνει ότι το μήνα αυτόν καταγράφηκε ο βαρύτερος απολογισμός του 2017, κυρίως εξαιτίας των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη των εδαφών υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), γνωστοποίησε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

«Το 70% και πλέον των θυμάτων μεταξύ των αμάχων σκοτώθηκε σε αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος, ή της Ρωσίας, ή του διεθνούς συνασπισμού» του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Τον Μάιο ανακοινώθηκε η δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» από τους συμμάχους του καθεστώτος και των ανταρτών, όμως τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασαν συγκρούσεις σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές.

Ταυτόχρονα, σε άλλες περιοχές διεξάγονται χωριστές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με στόχο την απόσπαση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους των εδαφών που παραμένουν υπό τον έλεγχό τους.

Κλιμάκωση των επιδρομών

«Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι», δηλαδή καταγράφηκε «ο υψηλότερος απολογισμός θυμάτων της χρονιάς», ανέφερε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Τουλάχιστον 955 άμαχοι, ανάμεσά τους 207 παιδιά, σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο λέει ότι διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη χώρα.

Η αύξηση του αριθμού των θυμάτων οφείλεται «στην κλιμάκωση των επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας και της Ρωσίας εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών (…) και επίσης στην κλιμάκωση των πληγμάτων της Ρωσίας και του καθεστώτος εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εξαπολύσει επιχείρηση εναντίον του ΙΚ στη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

Από την πλευρά του, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσφέρει αεροπορική υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), συμμαχία Κούρδων και Αράβων που έχει εξαπολύσει εφόδους εναντίον του ΙΚ στη de facto «πρωτεύουσά» του, τη Ράκα, αλλά και στη Ντέιρ Εζόρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.