Εκτακτα μέτρα στην Τουρκία για να σταματήσει η πτώση της λίρας


Εκτακτα μέτρα για την σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας από τους έντονους κλυδωνισμούς των τελευταίων εβδομάδων παίρνει η τουρκική Κεντρική Τράπεζα.
Οπως ανακοινώθηκε, περιορίζεται από την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ο διατραπεζικός δανεισμός στα 11 δισεκατομμύρια λίρες. Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να επιβάλει περιορισμούς στην διατραπεζική αγορά repos στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ξαφνική κινεζική παρέμβαση
Το πρωί της Παρασκευής το αμερικανικό δολάριο είχε φτάσει στις 3,93 λίρες, με το τουρκικό νόμισμα να καταγράφει απώλειες της τάξης του 12% από την 1η Ιανουαρίου, στην χειρότερη επίδοση από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Κατά την διάρκεια του 2016 οι απώλειες έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχαν φτάσει στο 17%.
Σε μια απρόσμενη κίνηση το απόγευμα της Παρασκευής, η ρυθμιστική και εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών ανακοίνωσε, ότι η Τράπεζα της Κίνας έλαβε την άδεια να ανοίξει καταθετική τράπεζα σε τουρκικό νόμισμα, προσφέροντας 300 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Σε ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής αναφέρεται ότι η Τράπεζα της Κίνας αγόρασε το απαραίτητο κεφάλαιο και θα αρχίσει συντομα την λειτουργία της τράπεζας.
Βέτο στην κεντρική Τράπεζα για αύξηση των επιτοκίων
χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία είναι οι ακραίες αντιδράσεις του τούρκου προέδρου ο οποίος αφενός κατηγορεί τη Γερμανία για οικονομική τρομοκρατία, αφετέρου εμφανίζεται αποφασισμένος να παρέμβει στην Κεντρική Τραπεζα και να ακυρώσει τα όποια σχέδιο για άνοδο των επιτοκίων.
Σε ότι αφορά στα επιτόκια ο τούρκος πρόεδρος, ουσιαστικά έθεσε βέτο σε ενδεχόμενη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού -καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει την πολιτική των φθηνών επιχειρηματικών δανείων – λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Κεντρικής τράπεζας θα απορριφθεί αμέσως από την κυβέρνησή του.
Επίθεση Ερντογάν στην Deutsche Bank: Είναι οικονομικοί τρομοκράτες
Επίσης, ο Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση στους χρηματιστές νομισμάτων χαρακτηρίζοντας τους “τρομοκράτες” και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “οι τρομοκράτες με τα δολάρια και οι τρομοκράτες με τα όπλα δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους”.
Επίσης την Πέμπτη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η Deutsche Bank και άλλα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα ασκούν οικονομική τρομοκρατία εναντίον της Τουρκίας. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Deutsche Bank ζητά την αποπληρωμή δανείων που έχει χορηγήσει σε τουρκικές επιχειρήσεις, πριν λήξουν οι προθεσμίες της εξόφλησης. Την Παρασκευή, το παράρτημα της τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη, σε ανακοίνωσή του, διέψευσε το δημοσίευμα και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το όνομά της συνδέεται με την τρομοκρατία. 

Πηγή: www.thetoc.gr/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.