Τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ διακόπτει σειρά αραβικών χωρών, κατηγορώντας μία εκ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου πως αποσταθεροποιεί την περιοχή και υπονομεύει τη διεθνή ειρήνη, υποστηρίζοντας τη δράση τρομοκρατικών ομάδων. Την αρχή έκανε το Μπαχρέιν και ακολούθησαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης και οι Μαλδίβες.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ έχει κλείσει τα σύνορά του σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Το Κατάρ κατηγορείται από τις πανίσχυρες χώρες του Κόλπου πως υποστηρίζει «τη δράση ένοπλων τρομοκρατικών, υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων», μεταξύ των οποίων και το ISIS. Το Κατάρ, από την πλευρά του, έσπευσε να χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή αδικαιολόγητη και χωρίς ουσιαστική βάση.
Μπορεί η ανακοίνωση διακοπής των διπλωματικών σχέσεων να ξάφνιασε πολλούς, δεν αποτελεί ωστόσο κεραυνό εν αιθρία. Οι σχέσεις του Κατάρ με τους μέχρι πρότινος συμμάχους του αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τις τελευταίες εβδομάδες. Πριν από δύο εβδομάδες, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπλόκαραν τις ενημερωτικές ιστοσελίδες του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου και του Al Jazeera. Αφορμή στάθηκαν κάποιες δηλώσεις του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι , βάσει των οποίων η Σαουδική Αραβία κατηγορεί τη χώρα πως παρέχει οικονομική υποστήριξη στο ISIS.
Η κυβέρνηση του Κατάρ απέρριψε τα σχόλια του εμίρη που κυκλοφόρησαν ως πλαστά και απέδωσαν το γεγονός σε ένα «επαίσχυντο έγκλημα στον κυβερνοχώρο». Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2014, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέσυραν τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ για αρκετούς μήνες διαμαρτυρόμενοι για παρεμβάσεις στις υποθέσεις τους.
Οι συνέπειες της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων των χωρών του Κόλπου με το Κατάρ αναμένεται να είναι πολλές και βαρύτατες. Ήδη, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η διπλωματική ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών χωρών θα υπονομεύσει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου.