Τι κρύβει η απόφαση του Τράμπ για τη συμφωνία του κλίματος

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, είχε ταχθεί απερίφραστα κατά των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες. Χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων, που αποσκοπούσε στην μείωση των εκπομπών άνθρακα. Τι κρύβει πραγματικά η απόφαση αυτή και πόσο άσχημα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα για το κλίμα χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή;
Η Συμφωνία προβλέπει να μειωθεί και να διατηρηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές εποχές ή στον 1 βαθμό πάνω από το παγκόσμιο μέσο. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε λάβει μέτρα ικανά να πετύχουν μέχρι το 2020 μείωση 16% από τα ποσοστά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του 2005, όπου ήταν το αποκορύφωμα των ΗΠΑ. Οι νέοι κανόνες της Συμφωνίας των Παρισίων όριζαν αυτό το ποσοστό να φτάσει το 26% με 28% έως το 2025. Όμως η απόφαση του Τράμπ σημαίνει πως αυτοί οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν ποτέ.
Σύμφωνα με το Politico, όμως, η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου δεν έχει να κάνει καθόλου με το κλίμα, ούτε καν με τις ευθύνες που φέρει η συμμετοχή στην Συμφωνία την οποία έχουν υπογράψει ακόμη 194 κράτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μια απόφαση που αποτελεί ένα πολιτικό και διπλωματικό χαστούκι: “Ήταν σαν να σηκώνει το δάχτυλο στον κόσμο, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στην βάση του, ότι διατηρεί τις απόψεις του για τους εξυπνάκηδες της ελίτ, τους φλώρους επιστήμονες και τους ηλίθιους που αγκαλιάζουν δέντρα και κοιτούν υπεροπτικά τους πραγματικούς Αμερικανούς οι οποίοι σκάβουν για πετρέλαιο και κάρβουνο”, γράφει πολύ απλά αλλά και πολύ εύστοχα ο αναλυτής στο Politico.
Η Σίλικον Βάλεϊ, από τον πρόεδρο της Apple, Τιμ Κουκ, έως τον πρόεδρο της Tesla, Ελον Μασκ, κάλεσαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ απευθείας και τον παρότρυναν να μείνει στην Συμφωνία. Κατά την Washington Post, ο Γάλλος Πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συγκάλεσαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη των G7, ζητώντας του να αναθεωρήσει. Ακόμη και η ίδια του η κόρη, η Ιβάνκα, είπε στο επιτελείο του αλλά και τους επιχειρηματίες φίλους του να τον πείσουν πως το συμφέρον των ΗΠΑ είναι εντός της συμφωνίας. Κανένα δεν ήταν αρκετό…
Αυτό που πραγματικά έκανε ο Τράμπ χθες ήταν μια ακόμη προεκλογική ομιλία. Δεν ανέφερε, άλλωστε τυχαία τα ονόματα πόλεων όπως το Ντιτρόιτ, το Μίσιγκαν, το Πίτσμπουργκ και η Πενσυλβάνια, όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια.
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα θα έχει επίπτωση στον κόσμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Από το 2020 έως το 2025, οι ΗΠΑ θα εκπέμψουν 2,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από ότι θα είχαν κάνει, εάν παρέμεναν στην Συμφωνία. Μάλιστα, εάν κάποιες πολιτείες αξιοποιήσουν τους ομοσπονδιακούς νόμους και μειώσουν μόνες τους τις εκπομπές τους, τότε το κακό θα είναι ακόμη λιγότερο. Αυτό που θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια κοινότητα,  κατά τους αναλυτές, είναι η διεθνής εικόνα των ΗΠΑ και του Προέδρου τους, που προτιμά να τρολάρει τον κόσμο παρά να του ηγηθεί.
Το γεγονός πως οι ΗΠΑ πλέον δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον ήταν σαφές ήδη από την εκλογή του Τράμπ. Η πεποίθησή του πως η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη που κατασκευάστηκε στην Κίνα και η άρνηση των Ρεπουμπλικάνων να σχολιάσουν τη στάση του αυτή, δεν αλλάζει το δεδομένο, βέβαια, ότι το 2014 ήταν το θερμότερο έτος που είχε καταγραφεί ποτέ μέχρι που ξεπεράστηκε από το 2015 και αυτό με τη σειρά του από το 2016.
Αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τους αναλυτές στην Ουάσιγκτον, είναι ότι ο Τράμπ επιλέγει να δείξει στην διεθνή κοινότητα πως αδιαφορεί για κάτι που όλοι οι υπόλοιποι θεωρούν ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα πολιτικό κενό καταρρίπτοντας την εδώ και δεκαετίες εικόνα των ΗΠΑ ως αναντικατάστατη δύναμη.
Χωρίς την έντονη υποστήριξη της Ευρώπης και της Κίνας, η Συμφωνία των Παρισίων κινδυνεύει να διαλυθεί. Εάν, βέβαια, οι πολιτικές απομονωτισμού και η κατά συνέπεια υποβάθμιση της δυτικής συμμαχίας, συνεχιστούν και οδηγήσουν σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και σε οικονομική ύφεση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν δραστικά. Όμως κατά τους επιστήμονες αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο. Εξάλλου, μετά το Obamacare, ο νέος Πρόεδρος έπρεπε να γκρεμίσει και κάτι ακόμη…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.