ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Η ΛΙΒΥΗ – 27 νεκροί στην επίθεση του στατάρχη Χάφταρ

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν αφότου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη η επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που έχει την έδρα της την Τρίπολη.

Το υπουργείο δεν διευκρινίζει αν τα θύματα είναι άμαχοι, όμως η Ερυθρά Ημισέληνος της Λιβύης ανακοίνωσε χθες τον θάνατο ενός από τους γιατρούς της. Από την πλευρά του, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (ANL) του Χάφταρ έκανε λόγο χθες βράδυ για 14 θανάτους μαχητών του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τον Άχμαντ αλ-Μεσμάρι.

O OHEέχει απευθύνει έκκληση για «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας δύο ωρών για να επιτραπεί η απομάκρυνση των αμάχων και των τραυματιών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών και την αποστoλή του ΟΗΕ στην Λιβύη (Manul).

«Δεν υπήρξε εκεχειρία. Αλλά πάντα ελπίζουμε για μία θετική απάντηση» των δύο αντίπαλων πλευρών, δήλωσε στο AFP ο Ζαν Αλαμ, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ.

«Μέχρι στιγμής, οι ομάδες μας δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην ζώνη του συγκρούσεων» ανάμεσα στις λιβυκές εμπόλεμες πλευρές, δήλωσε από την πλευρά του ο Ουσάμα Αλι, εκπρόσωπος των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών.

Σημειώνεται πως ο στρατός του Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μια πρώτη αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Τρίπολης, με τους αντιπάλους του της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) να ανακοινώνουν από την πλευρά τους γενική «αντεπίθεση» σε «όλες τις πόλεις» της χώρας.

Η ανακοίνωση της πρώτης αεροπορικής επιδρομής του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (ANL) έγινε στη σελίδα στο Facebook του «γραφείου ΜΜΕ» της δύναμης αυτής που διοικεί ο στρατάρχης Χάφταρ.

Την ίδια στιγμή, ο νέος εκπρόσωπος των δυνάμεων της GNA, ο συνταγματάρχης Μοχάμαντ Γκνούνου, ανακοίνωσε από την πλευρά του την έναρξη μιας «αντεπίθεσης» για την «εκκαθάριση όλων των πόλεων» από τις «παράνομες δυνάμεις».

Η επιχείρηση αυτή, που φέρει τον τίτλο «ηφαίστειο οργής», αναμένεται να επιτρέψει «την εκκαθάριση όλων των πόλεων της Λιβύης από τους επιτιθέμενους και τις παράνομες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός σε μια δήλωση προς τους δημοσιογράφους στην Τρίπολη, την επομένη του διορισμού του στον θώκο.

«Δεν θα επιτρέψουμε την στρατιωτικοποίηση του κράτους», πρόσθεσε.

Ο Χάφταρ κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να καταλάβει την εξουσία με τη βία και να εγκαταστήσει μια νέα στρατιωτική δικτατορία στη Λιβύη.

Σε ομιλία χθες βράδυ, ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα GNA, Φαγέζ αλ-Σάρατζ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «πολέμου χωρίς νικητή».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή αποχώρηση στρατιωτών που σταθμεύουν στη Λιβύη, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, λόγω των βίαιων συγκρούσεων.

«Λόγω της αναζωπύρωσης των ταραχών στη Λιβύη, ένα απόσπασμα των αμερικανικών δυνάμεων υποστήριξης στο Επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αφρική (AFRICOM) αποχώρησε προσωρινά από τη χώρα ως απόκριση στην κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η AFRICOM που έχει την έδρα της στη Στουτγάρδη (Γερμανία).

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσους Αμερικανούς στρατιωτικούς αφορά η αποχώρηση αυτή.

Πηγή: http://www.nooz.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.