«Φρούριο» η Κολωνία – Φόβοι για επεισόδια στο συνέδριο του AfD

,

Φρούριο θα θυμίζει το Σαββατοκύριακο η πόλη της Κολωνίας, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD, αφού δεκάδες χιλιάδες αναμένεται να διαδηλώσουν κατά του εθνολαϊκιστικού κόμματος.
Δύο θέματα κυριαρχούν στην ατζέντα του κομματικού συνεδρίου: η ανάδειξη των βασικών υποψηφίων για τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και το εκλογικό πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει η DW, η περιοχή περιμετρικά του ξενοδοχείου Maritime στην Κολωνία, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο, αναμένεται να βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την αστυνομία να εκτιμά ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι πρόκειται να διαδηλώσουν κατά των εθνολαϊκιστών του AfD. Κόμματα, εκκλησιαστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Δεν εξυπηρετεί όμως όλος αυτός ο θόρυβος που προκαλείται, πρωτίστως τους ίδιους τους ακροδεξιούς, ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε. «Για την προβολή τους», σχολίασε, «χρειάζονται καταρχήν τα μίντια και λιγότερο τους διαδηλωτές. Είμαι λοιπόν υπέρ των διαδηλώσεων με έξυπνα και αστεία συνθήματα και σε καμία περίπτωση με τη χρήση βίας, προκειμένου να μην τους κάνει κανείς και μάρτυρες. Αυτή θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή, να δείξει κανείς ότι το AfD δεν είναι ένα κανονικό, σύνηθες κόμμα του δημοκρατικού τόξου, αλλά ότι είναι ένα κόμμα του αυταρχικού εθνικισμού, ένα κόμμα εχθρικό προς το Ισλάμ και τους μετανάστες, ένα κόμμα που επικαλείται τους κανόνες της δημοκρατίας για να αλλάξει και να περιορίσει εντέλει τη δημοκρατία».
Υπάρχουν, όμως, φόβοι ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές θα βρεθούν και ταραξίες από τον ακροαριστερό χώρο. «Ανησυχούμε πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας Γιούργκεν Μάτιες, προσθέτοντας ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκκλήσεις αγνώστων όπου γίνεται λόγος για «φωτιά αντί κονφετί» και για την «κόλαση της Κολωνίας».
Διάφορες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές ομάδες αναμένεται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό των δρόμων περιμετρικά του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιείται το συνέδριο, προκειμένου να εμποδίσουν την προσέλευση των 600 περίπου συνέδρων. Η αστυνομία έχει διαμηνύσει ότι βάσει του γερμανικού συντάγματος απαγορεύεται η παρεμπόδιση κομματικού συνεδρίου ενός πολιτικού κόμματος.
Εντούτοις, όπως σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης Τίρζε: «Ως δημοκράτες έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε απαντήσεις από ένα αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κόμμα και να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις του. Θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς κάνετε και τι λέτε. Παρεμπιπτόντως αυτό είναι και ευθύνη των ΜΜΕ, να βλέπουν τι κάνει και τι λέει το AfD στα τοπικά κοινοβούλια».

ΠΗΓΗ:DW / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.