Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΠΓΔΜ – Αλβανίας

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Σκοπίων και Τιράνων με αφορμή τη συμμετοχή ή μη των αλβανικών κομμάτων, με δική τους ατζέντα, στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στην ΠΓΔΜ, απειλώντας να βυθίσει σε «θερμοκρασίες Σιβηρίας» τις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε νέο γύρο ρητορικής και διπλωματικής αντιπαράθεσης, το υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας στα Σκόπια και τού επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για «τις συχνές προσβλητικές δηλώσεις» και τα σχόλια Αλβανών αξιωματούχων για την ΠΓΔΜ και τους πολίτες της.
Αφορμή υπήρξαν τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα σε ελβετική εφημερίδα, στις οποίες υποστήριζε ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ εγκυμονεί κίνδυνους για την ευρύτερη περιοχή λόγω της άρνησης του προέδρου της χώρας να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και των αλβανικών κομμάτων, όσο και του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι σε ιστοσελίδες, με τις οποίες ζήτησε την ενσωμάτωση της κοινής διακήρυξης των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ στο σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση με τον Αλβανό πρέσβη τονίστηκε ότι οι δηλώσεις περί διεθνοτικότητας και αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ συνιστούν ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Υπογραμμίστηκε ότι παρόμοια μηνύματα αποτελούν σοβαρή προβοκάτσια εις βάρος των σχέσεων καλής γειτονίας, δημιουργούν μακροπρόθεσμη ζημιά στις σχέσεις στην περιοχή και δίνουν ώθηση στην ακραία ρητορική.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, από τη υνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα Σκόπια Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ δεν προέκυψαν νέα δεδομένα, που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν άμεσες εξελίξεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.