Η δημοκρατία στην Τουρκία:”Αν βγει το «όχι», θα σας ρίξουμε στη θάλασσα όπως τους Έλληνες το 1922”

Έρευνα ξεκίνησε η εισαγγελία Άγκυρας σε βάρος του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Χιουσνού Μποζκούρτ, επειδή δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «Αν βγει το «όχι», θα σας ρίξουμε και πάλι στη θάλασσα της Σμύρνης», εννοώντας ότι θα κάνουν αυτό που έκανε και ο Κεμάλ Ατατούρκ στους Έλληνες το 1922.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο τούρκος βουλευτής Χιουσνού Μποζκούρτ είχε πει σε εκπομπή: «Ας πούμε ότι βγήκε το «ναι», μην ενθουσιάζεστε όμως. Εμείς θα ξεκινήσουμε και πάλι από την Σαμψούντα, θα πάμε στην Αμάσεια, στη Σεβάστεια και θα φτάσουμε στην Άγκυρα. Από εκεί στο Ινονού και στο Σαγγάριο. Βρε, αν δεν σας κυνηγήσουμε μέχρι τη Σμύρνη να μην χαρούμε το γάλα που μας βύζαξε η μάνα μας. Κι εσάς και όλο σας το σόι και όλους τους ιμπεριαλιστές θα σας ρίξουμε στη θάλασσα».
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε στις δηλώσεις του βουλευτή του κόμματός του, σημειώνοντας πως «δεν εγκρίνουμε αυτού τους είδους τις δηλώσεις».
Σε γραπτή του δήλωση ο Χουσνού Μποζκούρτ ανέφερε ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν από τα φιλοκυβερνητικά μέσα. «Οι δηλώσεις μου είναι πολύ καθαρές. Όποιους ρίξαμε στη θάλασσα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, εκείνους εννοώ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μακάρι η αντίδραση που επέδειξαν εναντίον τους να επιδεικνύονταν και απέναντι σε εκείνους που έβαλαν σάκους στα κεφάλια των στρατιωτών μας, στον Μπαρζανί που απαγόρευσε τα τουρκικά στο Κιρκούκ, σε αυτούς που δεν έβγαλαν άχνα για τις ελληνικές σημαίες στα 18 νησιά μας…».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.