ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ καταστροφή στη Βραζιλία

Πέντε είναι οι συλλήψεις μέχρι στιγμής για την τραγωδία στη Βραζιλία μετά την κατάρρευση φράγματος, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 84, ενώ οι ελπίδες για τους αγνοούμενους λιγοστεύουν. Η Μίνας Ζεράις, πάντως, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με νέα ανυπολόγιστη καταστροφή, καθώς η τοξική λάσπη έχει μολύνει τον ποταμό Παραοέμπα, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την καθημερινότητα της περιοχής και για τους αυτόχθονες που κατοικούν εκεί.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας Vale πως η λάσπη που έχει καλύψει ολόκληρη την περιοχή και πέφτει στο ποτάμι περιέχει μόνο πυρόλιθο και άμμο, το υπουργείο περιβάλλοντος έχει ήδη προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής να μην ψαρεύουν στον Παραοέμπα, ενώ ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα νεκρά ψάρια.

Στην περιοχή κατοικεί η φυλή των αυτοχθόνων Πατάχο, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ποτάμι για να ψαρεύουν, να πλένονται και να μαζεύουν νερό για τις καλλιέργειές τους.

Προειδοποιήσεις προς τους αυτόχθονες να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στο ποτάμι | AP Photo

Τα νεκρά ψάρια και τα σκουπίδια που έχουν γεμίσει το ποτάμι καταγράφηκαν από τον φακό του Associated Press, με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να αναφέρει στο πρακτορείο ότι έχουν ήδη ληφθεί δείγματα νερού και έχουν ήδη ενημερωθεί οι τοπικές φυλές.

AP Photo

Δεν έχουν γίνει, πάντως, γνωστά ακόμη τα αποτελέσματα των δοκιμών στο νερό.

«Χρησιμοποιούσαμε το ποτάμι για να πλενόμαστε, να ψαρεύουμε, να ποτίζουμε τα φυτά μας. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά» λέει στο AP ο Χάιγο, αρχηγός της φυλής.

Τα σημάδια της οικολογικής καταστροφής έρχονται στην επικαιρότητα έπειτα από συλλήψεις εργαζομένων της εταιρείας. Τρεις από τους συλληφθέντες εργάζονταν για την Vale.

Παράλληλα, άλλοι δύο εργαζόμενοι έχουν συλληφθεί, οι οποίοι δούλευαν για μία γερμανική εταιρεία, η οποία επιθεωρούσε το φράγμα.

Ο δικαστής της Μίνας Ζεράις, Πέρλα  Σαλίμπα Μπρίτο, ο οποίος διέταξε τις συλλήψεις ανέφερε ότι η τραγωδία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι φράγματα τέτοιο μεγέθους, τα οποία ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, μπορούν να καταρρεύσουν με αυτόν τον τρόπο χωρίς καμία ένδειξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.