Κατά την επίσκεψη της κ ΄Ανγκελας Μέρκελ στην Ουάσιγκτων, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε στη Γερμανίδα καγκελάριο λογαριασμό 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων από καθυστερημένες υποχρεώσεις της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ .
Κατά τους Τάϊμς, η κ. Μέρκελ «αγνόησε την πρόκληση» , αλλ’ οπωσδήποτε το γεγονός επηρέασε το κλίμα της συνάντησης.
Γερμανός υπουργός, που η εφημερίδα δεν κατονομάζει, δήλωσε στους Τάϊμς: «Η ιδέα πίσω από την προβολή τέτοιων αξιώσεων είναι να τρομοκρατήσουν την άλλη πλευρά, αλλά η καγκελάριος το αντιμετώπισε με ψυχραιμία και δεν πρόκειται να αποκριθεί σε τέτοιες προκλήσεις».
Κατά πληροφορίες το τιμολόγιο βασίζεται στη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ να διαθέτουν το 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος τους για τις αμυντικές δαπάνες. Ο Πρόεδρος Τραμπ ανέθεσε, ως λέγεται, σε Αμερικανούς αρμοδίους να υπολογίσουν κατά πόσο υπολείπονται του 2% οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες των 12 τελευταίων ετών, ποσό στο οποίο προστέθηκαν οι τόκοι και βγήκε το τιμολόγιο των 375 δις που παρουσίασε στην κ. Μέρκελ.
Ο Τραμπ υπολόγισε και τόκους
Αλλά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Μέρκελ ο Τραμπ πήγε ένα βήμα παραπέρα. Υπολόγισε πόσο υπολείπεται η Γερμανία σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να είχε διαθέσει απ’ το 2002 σε αμυντικές δαπάνες και πρόσθεσε και τόκους. Οι Αμερικανοί δικαιολόγησαν την κίνηση αυτή λέγοντας ότι ο προκάτοχος της Μέρκελ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε υποσχεθεί το 2002 υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες.
Ο λογαριασμός των περίπου 350 δισ ευρώ που αξιώνει ο Τραμπ υπερβαίνουν σαφώς τα ετήσια φορολογικά έσοδα του γερμανικού κράτους. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα φετινά έσοδα απ’ τους φόρους θα φθάσουν τα 329 δισ ευρώ, εκ των οποίων το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει το 11,5%, δηλαδή κάπου 38 δισ ευρώ.
Την επομένη της επίσκεψης της Μέρκελ στην Ουάσιγκτον ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι η Γερμανία χρωστά «τεράστια ποσά» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Το ποσό, που δεν υπερβαίνει κατά πολύ τις διαστάσεις που πήρε το ελληνικό δημόσιο χρέος, μετά τις αλλεπάλληλες γερμανικές «διασώσεις» της επταετίας», προσλαμβάνει έτσι τα χαρακτηριστικά θείας νεμέσεως και δεν πρόκειται να βυθίσει τον ευρωπαϊκό Νότο στο πένθος.