Ο Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε Ρωσία, Τουρκία και Ιράν να περισώσουν την εκεχειρία στη Συρία

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε χθες την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν να περισώσουν την υπό κατάρρευση εκεχειρία στην Συρία, η διαφύλαξη της οποίας είναι απαραίτητη για να συνεχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την λήξη του εμφυλίου πολέμου στην χώρα, όπως τόνισε.
Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχες της, εκείνες της Ρωσίας, του Ιράν καθώς και σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες από γειτονικές χώρες επιχειρούν για να σταματήσουν την μεγαλύτερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει εδώ και μήνες οι αντάρτες στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στην επαρχία Χάμα.
«Οι αυξανόμενες βίαιες συγκρούσεις τις πρόσφατες μέρες υπονομεύουν το καθεστώς εκεχειρίας που αντιμετωπίστηκε στις συνομιλίες της Αστάνας.
Αυτές οι συγκρούσεις προκαλούν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια των Σύρων αμάχων, στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην δυναμική της πολιτικής μετάβασης», υπογράμμισε ο ντε Μιστούρα με ανακοίνωσή του κατά την τρίτη μέρα του νέου γύρου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγεται στη Γενεύη.
Ο αξιωματούχος των ΗΕ τόνισε πως έστειλε επιστολές προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας – των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την διαφύλαξη της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου – καλώντας τους «να καταβάλουν προσπάθειες επειγόντως για την διατήρηση του καθεστώτος εκεχειρίας».
http://www.amna.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.