Χωρίς λογική πλέον ο Ερντογάν μετά τις τελευταίες δηλώσεις του-H ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να απολογηθεί για τις δηλώσεις Ερντογάν

Πέρα από κάθε λογική ο Ερντογάν, απευθυνόμενος με λεονταρισμούς κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας, ανεβάζει ακόμη υψηλότερα τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Ευρώπη, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία, απειλώντας αυτή τη φορά ευθέως κάθε πολίτη της Ευρώπης:
«Εάν η Ευρώπη συνεχίσει κατά αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα μέρος του κόσμου, δε θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στο δρόμο. Εμείς, σαν Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Δημοκρατία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος την Τετάρτη 22 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα, όπως αναφέρει η Hurriyet.
Παράλληλα, «η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοπή της μεγαλύτερης ροής προσφύγων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται κοντά σε κατάρρευση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο πρακτορείο Bloomberg.
Φιλοξενώντας περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες -τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα- και ανακόπτοντας τη μετανάστευσή τους στην Ευρώπη, η Τουρκία έχει «σώσει» την ΕΕ από μια «ρατσιστική» αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ, δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του χθες στην Άγκυρα.
Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία μονόπλευρη, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει, προσθέτοντας ότι η δέσμευση της χώρας του να συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», δήλωσε ο Τσελίκ.
«Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».
Ενώ η στήριξη στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ παραμένει υψηλή, η πεποίθηση ότι θα συμβεί έχει καταρρεύσει, δήλωσε ο Τσελίκ. Εν τέλει, το ζήτημα θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο λαό στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος για την εκ νέου εφαρμογή της θανατικής ποινής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
Σε απολογία για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας της ΕΕ, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EEAS) της οποίας προΐσταται η Φεντερίκα Μογκερίνι.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσιγιανιτς ενημέρωσε πως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος θα πρέπει να εξηγήσει τις δηλώσεις Ερντογάν σε αρμόδιο γενικό διευθυντή της EEAS τις επόμενες ώρες.
 
Από την πλευρά του ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι ώρες μόνο μετά τα τραγικά τρομοκρατικά γεγονότα στο Λονδίνο, η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κρίσεις που πραγματοποιεί.
 
Σημειώνεται ότι 48 ώρες πριν το χτύπημα του Λονδίνου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι δεν θα μπορούν να περπατάνε ασφαλείς στους δρόμους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.