Σουδάν: Χτυπήθηκε με πύραυλο επιβατικό αεροπλάνο, σκοτώνοντας 40 Κολομβιανούς μισθοφόρους

Η κρατική τηλεόραση του Σουδάν μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η Σουδανική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε ένα αραβικό επιβατικό αεροπλάνο καθώς προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Νιάλα, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στο Νταρφούρ.

Σύμφωνα με τη σουδανική τηλεόραση, η καταστροφή του αεροπλάνου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 40 Κολομβιανών μισθοφόρων που επέβαιναν σε αυτό.

Παρόλο που ο σουδανικός στρατός και το αραβικό κράτος κατηγόρησαν τη σουδανική τηλεόραση ότι πραγματοποίησε την επίθεση, ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν το περιστατικό, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο απάντησε στην είδηση ζητώντας την ψήφιση νόμου που θα απαγορεύει τους μισθοφόρους στη χώρα.

Ο Πέτρο υπέδειξε ότι είχε δώσει εντολή στον πρέσβη της Κολομβίας στην Αίγυπτο να επαληθεύσει τον αριθμό των Κολομβιανών που σκοτώθηκαν στο Σουδάν, σημειώνοντας ότι υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο αριθμός είχε φτάσει τους 40.

Η σουδανική τηλεόραση ανέφερε ότι το αεροπλάνο μετέφερε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό για τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η σουδανική κυβέρνηση κατηγόρησε την ίδια αραβική χώρα για χρηματοδότηση και στρατολόγηση Κολομβιανών μισθοφόρων για να πολεμήσουν στο πλευρό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης εναντίον του σουδανικού στρατού, ισχυριζόμενη ότι είχε αποδεικτικά στοιχεία για αυτό.

Οι εκθέσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν την παρουσία Κολομβιανών μαχητών στο Σουδάν από τα τέλη του 2024. Ο σουδανικός στρατός δημοσίευσε βίντεο που υπαινίσσονται την παρουσία «ξένων μισθοφόρων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι Κολομβιανοί».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη λύπη του για τη συμμετοχή ορισμένων πολιτών του στη σύγκρουση στο Σουδάν.

Τα ΗΑΕ αναστέλλουν τις πτήσεις προς το Σουδάν

Εν τω μεταξύ, οι σουδανικές αεροπορικές εταιρείες εξεπλάγησαν την Τετάρτη από την απόφαση που εξέδωσαν οι αρχές των Εμιράτων να αναστείλουν όλες τις πτήσεις προς και από το Σουδάν από τις 2:00 π.μ. Ωστόσο, δεν εκδόθηκε επίσημη δήλωση που να εξηγεί τους λόγους της αναστολής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Sudani, η αναστολή περιλαμβάνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν σε αυτήν τη διαδρομή, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με το εάν υπάρχουν κίνητρα ασφαλείας ή πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση.

Αυτό έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Χαρτούμ και Αμπού Ντάμπι, ιδιαίτερα αφότου η σουδανική κυβέρνηση κήρυξε τα ΗΑΕ «κράτος επιθετικότητας» τον περασμένο Μάιο, κατηγορώντας τα για υποστήριξη και εξοπλισμό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, καθώς και για αποστολή μαχητών για να ενταχθούν στις τάξεις τους, σύμφωνα με την αιγυπτιακή Masrawy.

%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF0%CF%82%CE%B5%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%84 %CF%82%CE%B5%CE%B86%CF%84%CE%BD%CE%BE%CF%86%CE%B406%CF%84%CF%84111a

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.