Βόρεια Μακεδονία: Πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τη Σιλιάνοφσκα λόγω παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αμφισβητώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρασύρει τη χώρα της σε συγκρούσεις με τη Δύση και τους γείτονες, και υποδαυλίζει την εθνοτική ένταση με την αλβανική κοινότητα.

Γ. Αθανασίου

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μαζί με την Ελλάδα, προειδοποιούν ότι η παραβίαση της συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες. Η Σιλιάνοφσκα κινδυνεύει να χάσει τη νομιμότητα της ορκωμοσίας της, να παγώσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν του 2021, που προβλέπει μπλοκάρισμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για όσους παραβιάζουν ή παρεμποδίζουν την εφαρμογή περιφερειακών συμφωνιών ασφάλειας και ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αντιμετωπίζοντας γενική κατακραυγή, προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας της χώρας. Ωστόσο, ανέφερε ότι ως άτομο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία”, επικαλούμενη ατομικά δικαιώματα και ευρωπαϊκές αξίες.

Αυτή η δήλωση παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, που επιβάλλουν τη χρήση του όρου “Βόρεια Μακεδονία” σε όλους τους κρατικούς θεσμούς και αξιώματα. Συνεπώς, η χρήση του όρου “Μακεδονία” από την πρόεδρο αποτελεί σοβαρή παραβίαση των διεθνών και εσωτερικών δεσμεύσεων της χώρας.

Στον δημόσιο διάλογο προτάθηκε η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που δεν προβλέπεται από τη Συμφωνία. Οι διατάξεις για το όνομα είναι αμετάκλητες και δεν τροποποιούνται. Σε περίπτωση διαφωνιών, η διαδικασία περιλαμβάνει διαβουλεύσεις, προσφυγή στον ΓΓ του ΟΗΕ και στο Δικαστήριο της Χάγης.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη αποκομίσει οφέλη, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η υποψηφιότητα στην Ε.Ε., τα οποία δεν είναι αναστρέψιμα. Η καλή πίστη είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία σήμερα λείπει. Η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να κατανοήσει ότι η σύγκρουση με την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα στο όνομα του Μακεδονισμού θα είναι καταστροφική.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.