Αργεντινή: «Άλμα» για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο 2024, στο 288%

Στο νέο ιστορικό υψηλό του 288% εκτοξεύθηκε ο -ετήσιος- πληθωρισμός στην Αργεντινή τον Μάρτιο 2024, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) ενισχύθηκε 11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα -μετά από άνοδο 13,2% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Επισημαίνεται πως ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 276,2% τον Φεβρουάριο και 254,2% τον Ιανουάριο του 2024.
Συνολικά, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 51,6% το α’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το βασικό επιτόκιο στο 70% από 80%, η τρίτη μείωση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο 2023 που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Javier Milei.

Ανάμεικτος απολογισμός στις πρώτες 100 ημέρες με κυβέρνηση Milei

Η φτώχεια αυξάνεται, ο πληθωρισμός μειώνεται.
Οι πρώτες 100 ημέρες με τον νέο πρόεδρο Milei στο τιμόνι της Αργεντινής δίνουν λόγο για αισιοδοξία και ανησυχία ταυτόχρονα.
Το Κοινωνικό Παρατηρητήριο του Καθολικού Πανεπιστημίου (UCA) κατέγραψε αύξηση της φτώχειας, η οποία έχει φτάσει πλέον από το 45% στο 57%.
Η Unicef αναμένει πως το ποσοστό μεταξύ παιδιών και εφήβων θα ανέλθει αντιστοίχως από το 62% στο 70%.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας φιλελεύθερης-συντηρητικής κυβέρνησης: οι αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις την καθιστούν ευάλωτη.

Πρώτες δημοσιονομικές επιτυχίες

Στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής πάντως, η κυβέρνηση έχει καταγράψει και ορισμένες επιτυχίες. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ήταν στο 25%, τον Ιανουάριο στο 20%, ενώ τον Φεβρουάριο στο 13,2%. Σύμφωνα με την πρόγνωση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Perfil, ο πληθωρισμός θα μειωθεί περίπου στο 7% ως τον Ιούλιο. Η «ισχυρή επιβράδυνση» του πληθωρισμού είναι «αποτέλεσμα της δουλειάς της εθνικής κυβέρνησης προς την εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου δημοσιονομικής πειθαρχίας», σχολίασε ο Milei. Όμως και το 13,2% είναι πολύ υψηλό για τους πολίτες.
«Η σημαντικότερη επιτυχία είναι η μείωση του πληθωρισμού, που μέχρι στιγμής υπερβαίνει τις προσδοκίες», λέει στην DW ο Καρλ Μόουζες, οικονομικός σύμβουλος με έδρα στο Μπουένος Άιρες. «Παρά τη σοβαρή ύφεση οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων της Αργεντινής έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό αντανακλά και τη διάθεση του πληθυσμού, που είναι καλύτερη απ’ όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένης της επιδείνωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών».

Οι μεταρρυθμίσεις «κολλάνε»

Ωστόσο, ο Milei δεν έχει μπορέσει να εφαρμόσει κάποια από τις φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του ως τώρα, έχοντας υποστεί και κάποιες πικρές ήττες στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του δεν έχει την πλειοψηφία, και στη Γερουσία, όπως εξηγεί ο Μόουζες: «Πάντως δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής πραγματικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί μία διαρκέστερη βελτίωση των συνθηκών. Η βραχυπρόθεσμη εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών, για την οποία η κυβέρνηση είναι τόσο περήφανη, έχει βασιστεί στην πραγματική υποτίμηση των συντάξεων και των μισθών, όπως και σε άλλα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, που δεν θα διατηρηθούν ως έχουν μακροπρόθεσμα».
Μιλώντας στην DW ο οικονομολόγος Αγκουστίν Ετσεμπάρνε από το Ίδρυμα Libertad y Progresso του Μπουένος Άιρες, τονίζει από την πλευρά του πως «αυτή η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής και μετασχηματισμού είναι απαραίτητη για να τεθούν τα θεμέλια προς μία βιώσιμη ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Και εκτιμούμε πως η οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σκληρά μέτρα λιτότητας

Η κυβέρνηση Milei υιοθετεί αυστηρά μέτρα λιτότητας με σκοπό να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία φορτώθηκαν χρέη εξαιτίας της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ελλειματικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TELAM λέγεται πως θα κλείσει, ενώ πολλές συμβάσεις εργαζομένων στο Εθνικό Ραδιόφωνο δεν έχουν ανανεωθεί. Την ίδια στιγμή έκλεισαν αρκετές κρατικές υπηρεσίες, ενώ οι περιφερειακές κυβερνήσεις είδαν να μειώνεται η χρηματοδότησή τους από την κεντρική κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά», είχε δηλώσει ο Milei στην αρχή της θητείας του. Παρά τα αυστηρά μέτρα και την άνοδο του ποσοστού φτώχειας η δημοτικότητά παραμένει ουσιαστικά σταθερή – παρ’ ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος φάνηκε πως έχασε μερικούς πόντους δημοφιλίας. Καθώς φαίνεται, ο Milei μάλλον έπραξε ορθά προαναγγέλλοντας πως αναμένεται «ένας δύσκολος πρώτος χρόνος». Το ένα μέρος του πληθυσμού είναι πεπεισμένο πως οι θυσίες αξίζουν, ενώ το άλλο ανησυχεί για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

Κριτική από τις κοινωνικές οργανώσεις

Οι ενέργειες της κυβέρνησης τυγχάνουν πάντως δριμείας κριτικής από το στρατόπεδο των κοινωνικών οργανώσεων και της αντιπολίτευσης. Η Καθολική Εκκλησία στρέφει την προσοχή σε όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια. Όπως αναφέρουν ιερείς, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια για να βρουν φαγητό έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο ιερέας “Paco” Ολιβέιρα κατηγορεί τον Milei πως στοχοποιεί εσκεμμένα τα κοινωνικά κινήματα, τα οποία είναι παραδοσιακά συνδεδεμένα με τον περονισμό: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστρέψει όλες τις κοινοτικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις». Ο Εμίλιο Πέρσικο από το περονιστικό κίνημα Evita υποθέτει πως εξαιτίας και της αυξανόμενης φτώχειας η θητεία του Milei θα μπορούσε να λήξει πρόωρα: «Θα είναι ένα θαύμα, εάν ο Milei καταφέρει να αντέξει για τέσσερα χρόνια».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.