Οπλισμένοι τουλάχιστον 1.000 ακροδεξιοί στη Γερμανία, ανάμεσά τους και «Πολίτες του Ράιχ»

Ενόσω η ακροδεξιά «καλπάζει» δημοσκοπικά στη Γερμανία, περισσότεροι από 1.000 ύποπτοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές είχαν άδεια οπλοφορίας στο τέλος του 2022, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες. 

Συνολικά 1.051 ύποπτοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές -ανάμεσά τους περίπου 400 μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» και άλλοι που απορρίπτουν τη νομιμότητα του γερμανικού κράτους- ήταν γνωστό ότι κατείχαν τουλάχιστον μία άδεια οπλοφορίας, σύμφωνα με την απάντηση της κυβέρνησης σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, που είδε σήμερα το dpa.

Οι «Πολίτες του Ράιχ» αποτελούν ένα συνονθύλευμα προσώπων και ομάδων από την ακροδεξιά σκηνή, τον νεοναζιστικό χώρο, τους κύκλους θεωριών συνωμοσίας και τους αρνητές της πανδημίας του κορωνοϊού. Η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας εκτιμά ότι περίπου 23.000 άνθρωποι σε όλη τη Γερμανία ανήκαν σε αυτή την κατηγορία το 2022.

Την ίδια χρονιά ανακλήθηκαν οι άδειες οπλοφορίας από 181 ύποπτους ακροδεξιούς εξτρεμιστές ή τις κατέθεσαν οι ίδιοι έπειτα από πιέσεις των αρχών. Οι πληροφορίες έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από την Bundestag, ενώ οριστικά στοιχεία για το 2023 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, παρουσίασε τον Ιανουάριο ένα σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων, μετά τα επεισόδια της πρωτοχρονιάς και τα σχέδια της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» για πραξικόπημα που αποκαλύφθηκαν.

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), ελάσσων εταίρος στον κεντροαριστερό συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τυχόν αλλαγές στη νομοθεσία για τα όπλα και αντίθετα τάσσεται υπέρ της καλύτερης επιβολής του ισχύοντος νόμου.

Αναφορικά με το τέλος του 2021 η κυβέρνηση κατονόμασε 1.561 ακροδεξιούς εξτρεμιστές, περίπου 500 Πολίτες του Ράιχ και άλλους ακραίους που κατείχαν άδειες οπλοφορίας.

Ωστόσο, είχαν επισημάνει τότε ότι τα στοιχεία ποικίλαν συστηματικά εξαιτίας της «συνεχούς επικαιροποίησης των αντίστοιχων αρχείων δεδομένων στους φακέλους των αρχών προστασίας του Συντάγματος (η υπηρεσία πληροφοριών)».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.