Εφοδιαστική αλυσίδα: Χάος προκαλεί η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Οι εταιρείες logistics της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ αναμετέδιδαν συνεχώς μηνύματα στους πελάτες τους την Τρίτη σχετικά με την κατάσταση των εισαγωγών και εξαγωγών τους μετά το κλείσιμο του λιμανιού της Βαλτιμόρης λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας Francis Scott Key.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι oι επιλογές των πελατών μας όσον αφορά τα εμπορευματοκιβώτια που αρχικά είχαν δρομολογηθεί στη Βαλτιμόρη και τα οποία θα εκφορτωθούν σε άλλα λιμάνια της ανατολικής ακτής», εξήγησε το στέλεχος της ITS Logistics, Πολ Μπρασίερ.

«Αυτοί οι εκτρεπόμενοι όγκοι θα επηρεάσουν τα λιμάνια της Νέας Υόρκης/Νιου Τζέρσεϊ, του Νόρφολκ και των νοτιοανατολικών περιοχών και πρέπει να προετοιμάσουμε τη χωρητικότητα φορτηγών και μεταφόρτωσης για να μεταφέρουμε αυτό το φορτίο στο προβλεπόμενο δίκτυο», προσέθεσε.

Το πλοίο Dali χωρητικότητας 10.000 εμπορευματοκιβωτίων έβγαινε από το λιμάνι της Βαλτιμόρης τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με προορισμό το Κολόμπο της Σρι Λάνκα, όταν συγκρούστηκε με πυλώνα γέφυρας. Κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, στο πλοίο επέβαιναν δύο πιλότοι από το λιμάνι της Βαλτιμόρης.

Περισσότεροι από 52 εκατομμύρια τόνοι ξένων φορτίων, αξίας περίπου 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταφέρθηκαν από το λιμάνι πέρυσι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Μέριλαντ, Γουές Μουρ. Το 11ο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εξυπηρετούσε κατά μέσο όρο 207 επισκέψεις τον μήνα πέρυσι, σύμφωνα με το ναυτιλιακό περιοδικό Lloyd’s List.

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι το κορυφαίο αμερικανικό λιμάνι για την εισαγωγή και εξαγωγή αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών, καθώς και τροχοφόρων αγροτικών οχημάτων και μηχανημάτων κατασκευών.

Πέρυσι, το λιμάνι διακίνησε 847.158 αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά, σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμανιού. Ήταν η 13η συνεχής χρονιά που η Βαλτιμόρη ήταν πρώτη σε όλα τα λιμάνια των ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών. Άλλες κορυφαίες εισαγωγές είναι η ζάχαρη και ο γύψος.

Tα 23 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά $55,2 δισεκατομμύρια των εισαγωγών το 2023 ήταν αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά. Περίπου 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια των εξαγωγών του λιμανιού ήταν αυτοκίνητα.

Λιανοπωλητές όπως η Home Depot, Bob’s Furniture, IKEA και Amazon είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το λιμάνι για την εισαγωγή αγαθών. Τα πλοία ήδη εκτρέπονται προς τη Νέα Υόρκη και τη Βιρτζίνια.

Το Dali ναυλώθηκε από τη Maersk, η οποία εξέδωσε την Τρίτη σχετική ανακοίνωση για τους πελάτες της. «Δεν θα είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε το λιμάνι Helen Delich Bentley της Βαλτιμόρης προς το παρόν. Παραλείπουμε τη Βαλτιμόρη σε όλες τις υπηρεσίες μας για το προσεχές μέλλον, μέχρι να κριθεί ασφαλής η διέλευση από την περιοχή αυτή», υπογράμμισε η εταιρεία.

Ενέργεια

Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν διαταραχές στην προμήθεια άνθρακα, καθώς και στη διαθεσιμότητα βενζίνης στην περιοχή της Βαλτιμόρης.

«Η βενζίνη που αποστέλλεται από τα διυλιστήρια της ακτής του Κόλπου του Μεξικό με αγωγό αναμειγνύεται με 10% αιθανόλη, η οποία παραδίδεται στην περιοχή της Βαλτιμόρης μέσω τρένων και φορτηγών», δήλωσε ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates, Άντι Λίποου, προσθέτοντας πως «η πετρελαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να βρει εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού για αυτές τις παραδόσεις, οι οποίες βραχυπρόθεσμα μπορούν να καλυφθούν με φορτηγά από τη Φιλαδέλφεια».  Ο Λίποου δήλωσε ότι οι προμήθειες καυσίμων αεροσκαφών και ντίζελ μάλλον δεν θα επηρεαστούν αλλά οι εκτροπές θα δημιουργήσουν πρόσθετο κόστος τόσο στη ναυτιλία όσο και στα φορτηγά μόλις γίνει η αναδρομολόγηση.

Ο σιδηροδρομικός κολοσσός CSX, δήλωσε την Τρίτη ότι οι πελάτες θα πρέπει να αναμένουν πιθανές καθυστερήσεις από την κατάρρευση. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει «τη δυνατότητα να στείλει επιπλέον τρένα στους τερματικούς σταθμούς άνθρακα που εξυπηρετεί η CSX στη Βαλτιμόρη».

Πάραυτα, η CSX προειδοποίησε ότι «όλες οι διεθνείς διατροπικές αποστολές που προορίζονται για τη Βαλτιμόρη έχουν ανασταλεί προσωρινά. Τα εμπορευματοκιβώτια που προέρχονται από άλλες τοποθεσίες και προορίζονται για τη Βαλτιμόρη βρίσκονται σε αναμονή μέχρι νεωτέρας. Η εγχώρια διατροπική κυκλοφορία στην CSX με προορισμό την Βαλτιμόρη παραμένει ανεπηρέαστη».

Η Norfolk Southern ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η εταιρεία «συνεργάζεται άμεσα με τους πελάτες της, τους λιμενικούς εταίρους και τους αξιωματούχους των ΗΠΑ για να συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας».

Εάν οι εξαγωγείς επιλέξουν να μην περιμένουν μέχρι να ανοίξει ξανά η θαλάσσια οδός, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές φορτηγών και σιδηροδρομικών μεταφορών, εάν οι όγκοι μεταφερθούν σε εναλλακτικά λιμάνια όπως το Νόρφολκ ή τη Νέα Υόρκη/Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε ο Τζούντα Λεβάιν, επικεφαλής έρευνας της Freightos.

Οι κορυφαίες εξαγωγές από τη Βαλτιμόρη περιλαμβάνουν άνθρακα, φυσικό αέριο, αεροδιαστημικά εξαρτήματα, μηχανήματα κατασκευών, γεωργικά εξαρτήματα και σόγια. Είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι για εξαγωγές άνθρακα μετά το Hampton Roads της Βιρτζίνια, σύμφωνα με την Wolfe Research.

Το κόστος

Οι τιμές των ναύλων Ασίας-Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ είναι ήδη αυξημένες, λόγω των εκτροπών από την Ερυθρά Θάλασσα μετά τις πολύμηνες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία.

Έχουν όμως μειωθεί από τα υψηλά ρεκόρ τους, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί και οι μεταφορείς έχουν κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για τα μακρύτερα ταξίδια. Την Τρίτη, οι τιμές των υπερατλαντικών ναύλων κυμαίνονταν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019, γύρω στα 1.659 δολάρια/FEU.  

Όπως αναφέρει το CNBC, αν και το εμπόριο είναι ευκίνητο και θα αλλάξει πορεία, μακροπρόθεσμα η γέφυρα θα πρέπει να σχεδιαστεί και να ξαναχτιστεί εκ βάθρων, κάτι το οποίο αναμένεται να πάρει χρόνια.

Σημειωτέον πως το Dali είναι ασφαλισμένο από την Britannia Steam Ship Insurance, και το διαχειρίζεται η εταιρεία ναυλώσεων πλοίων Synergy Group. Το πλοίο ανήκει στην Great Ocean Investment.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.