Δυνατή Ελλάδα

Οι Τούρκοι για ακόμα μια φορά εκπλήσσουν – Κατασκεύασαν τρία πολεμικά πλοία στα ναυπηγεία τους και μια υπερσύγχρονη φρεγάτα

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει κι άλλη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για να μην δυσαρεστήσει το νατοϊκό στρατόπεδο, η Τουρκία σημειώνει άλματα στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, κρούωντας το καμπανάκι του κινδύνου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Στις 19 Ιανουαρίου, στη διάρκεια τελετής που έγινε στο τουρκικό ναυπηγείο Sefine Shipyard στη Yalova, στην ασιατική ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, εγκαινιάστηκαν τέσσερα πολεμικά πλοία που κατασκευάστηκαν στη γειτονική χώρα

Μεταξύ των πλοίων, συγκαταλέγεται και η φρεγάτα F 515 Istanbul, η οποία συμπεριλαμβανόταν στο εθνικό σχέδιο TF-100 του προγράμματος MİLGEM. Εκτός από τη φρεγάτα, τα άλλα τρία πλοία είναι το πλοίο εφοδιασμού A 1590 Derya, το υπεράκτιο δεξαμενόπλοιο A 575 Ütğm και το A 575 Ütğm.
Στην τελετή παρευρέθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Η κορυφαία τουρκική φρεγάτα F 515 Istanbul κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στο ναυπηγείο İstanbul Tersane Komutanlığı.
Αρχικά, το πρόγραμμα MILGEM προέβλεπε την κατασκευή 12 κορβετών εθνικής ανάπτυξης τύπου Ada για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (τέσσερις τέτοιες κορβέτες τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ 2011 και 2019), αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να αντικατασταθούν τα πλοία αυτού του τύπου από μεγαλύτερα, η ανάπτυξη των οποίων ξεκίνησε επίσης στην Τουρκία.

10547808_original-768x768.jpg

Πρωταγωνίστρια η τουρκική STM

Ο κύριος ανάδοχος για τη μελέτη και την κατασκευή όλων των πλοίων του προγράμματος MILGEM είναι η τουρκική κρατική εταιρεία σχεδιασμού και προμηθειών Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret (STM).
Οι φρεγάτες του προγράμματος TF-100 είναι ουσιαστικά μια βελτιωμένη έκδοση των κορβετών τύπου Ada, ενώ έχουν σχετικά μικρό μέγεθος για την κατηγορία τους με τυπικό εκτόπισμα 3.000 τόνων και μήκος 113,2 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα.
Η επίσημη τελετή για τα εγκαίνια αυτών των πλοίων πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο στις 20 Ιουνίου 2023, μετά την οποία τα πλοία βγήκαν για πρώτη φορά στη θάλασσα πιλοτικά.
Οι τρεις φρεγάτες παραγωγής αυτού του έργου, F 516 Izmir, F 517 İçel και F 518 Izmit μετά από μεγάλη πίεση που ασκήθηκε, παραγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 από τρία διαφορετικά τουρκικά ιδιωτικά ναυπηγεία, με χρόνο παράδοσης 36 μηνών και καθελκύστηκαν επίσημα την ίδια ημέρα, στις 10 Απριλίου 2023.
Στις 3 Ιανουαρίου 2024, η εκτελεστική επιτροπή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ενέκρινε την κατασκευή τεσσάρων ακόμη φρεγατών τύπου Istanbul για το ναυτικό.
2_165.jpg
Ο οπλισμός

Η φρεγάτα F 515 Istanbul είναι οπλισμένη με τέσσερις εκτοξευτές τεσσάρων δεξαμενών τουρκικών αντιαεροπορικών πυραύλων Atmaca, έναν εκτοξευτή γενικής χρήσης 16 βολών MIDLAS, έναν εκτοξευτή πυροβολικού γενικής χρήσης 76 χιλιοστών Leonardo Super Rapid (με άδεια από την τουρκική εταιρεία MKEK), σύστημα αντιαεροπορικού πυροβολικού 35 χιλιοστών, δύο τηλεχειριζόμενους εκτοξευτές πυροβολικού 25 χιλιοστών Aselsan STOP, δύο τορπιλοσωλήνες τριών σωλήνων 324 χιλιοστών και ένα ελικόπτερο Sikorsky S-70B Seahawk που εδρεύει μόνιμα σε υπόστεγο.
Ο οπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου είναι επίσης ως επί το πλείστον τουρκικής κατασκευής.
Στις 19 Ιανουαρίου τέθηκε επίσης σε λειτουργία και το πλοίο εφοδιασμού A 1590 Derya, το οποίο ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Sefine στη Yalova.
Η σύμβαση για την κατασκευή του ανατέθηκε τον Ιούλιο του 2018 και το πλοίο κατέπλευσε στη θάλασσα για δοκιμές στις 9 Αυγούστου 2023.
Με συνολικό εκτόπισμα άνω των 26.000 τόνων και μήκος 194,8 μέτρων, το Derya έχει γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
3_149.jpg
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.