100 μέρες πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ απειλεί να καταλάβει τα σύνορα με την Αίγυπτο, ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Εκατό ημέρες συμπληρώνονται από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Hamas στη Γάζα, που μέχρι στιγμής έχει πάντως ως θύμα του κυρίως τον άμαχο πληθυσμό και τις αστικές υποδομές και έχει οδηγήσει σε θάνατο 24.000 Παλαιστίνιους και τον τραυματισμό περισσότερων από 60.000.
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε όλον τον κόσμο με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενώ μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων και την παραίτηση της κυβέρνησης Netanyahu.
Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ωστόσο με ένα πολεμικό του μήνυμα υποστήριξε ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το Ισραήλ, ενώ ισχυρίστηκε με το τέλος του πολέμου κατά της Hamas ο ισραηλινός στρατός θα θέσει υπό τον έλεγχό του τα σύνορα με την Αίγυπτο στη Γάζα, τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Τεταμένη παραμένει συν τοις άλλοις η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των ανταρτών Houthi, στo Λίβανο όπου οι εχθροπραξίες Hezbollah Ισραήλ αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, στη Συρία και το Ιράκ όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις διαφόρων οργανώσεων της ιρακινής αντίστασης κατά αμερικανικών στρατωτικών βάσεων  – εξελίξεις που δείχνουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα τείνει να πάρει διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης.

ΟΗΕ: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για λιμό στη Γάζα

Η αντίστροφη μέτρηση για να επικrατήσει λιμός στη Γάζα έχει ξεκινήσει, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Ο Philip Lazarini, επικεφαλής της UNRWA, ανέφερε σε επίσκεψή του στη Γάζα, ότι «οι μαζικοί θάνατοι, καταστροφές, εκτoπισμοί, πείνα, απώλειες και πένθη των τελευταίνω 100 ημερών δοκιμάζουν στην κοινή μας αίθηση ως ανθρώπων.
Ο Lazarini προειdοποίησe ότι μια ολόκληρη γενιά στη Γάζα έχει τραυματιστεί ότι οι αρρώστειες εξαπλώνονται και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξάπλωση του λιμού.

γαζατροφι1.JPG

Hamas: Έγκλημα πολέμου η δολοφονία του προσωπικού των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα

Η Hamas κατήγγειλε τη δολοφονία δύο Παλαιστίνιων υπαλλήλων τηλεπικοινωνιών από τον ισραηλινό στρατό ως «έγκλημα πολέμου» που αποσκοπεί στην εξάπλωση του σχεδόν πλήρους τηλεπικοινωνιακού μπλακ άουτ που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες.
Η στοχοποίηση του προσωπικού της Paltel το Σάββατο ήταν «σκόπιμη», καθώς είχε προηγηθεί συντονισμός για να μεταβούν στην περιοχή και να προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν τις γραμμές επικοινωνίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Αυτό το έγκλημα έρχεται να προστεθεί στα εγκλήματα της διακοπής των επικοινωνιών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και στα εγκλήματα της παρεμπόδισης της παροχής νερού, τροφίμων και φαρμάκων και όλα αυτά αυξάνουν τα δεινά του λαού μας».
Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν επανειλημμένα διακόψει τις τηλεπικοινωνίες σε ολόκληρη τη Γάζα, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι οι διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις ισραηλινές δυνάμεις να δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς να καταγράφονται και χωρίς επιπτώσεις.
γαζα2_8.JPG

Netanyahu: Κανείς δεν θα μας σταματήσει

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι κανένα δικαστήριο ή στρατιωτικός εχθρός δεν μπορεί να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Hamas.
«Κανείς δεν θα μας σταματήσει – ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού και κανένας άλλος», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις ομάδες του «άξονα αντίστασης» που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.
«Είναι δυνατό και απαραίτητο να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη και θα το κάνουμε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα περισσότερα τάγματα της Hamas στη Γάζα έχουν «εξαλειφθεί» ενώ ισχυρίστηκε αφού ολοκληρώσει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά της Hamas το Ισραήλ θα θέσει υπό τον έλεγχό του με την Αίγυπτο στη Γάζα.
γαζα1_5.JPG

Αίγυπτος: Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων μας

Απαντώντας στον Netanyahu o εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Abu Zeid δήλωσε ότι η Αίγυπτος επιμένει στον «απόλυτο έλεγχο» των συνόρων της.
Μιλώντας στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Sada El-Balad, ο Abu-Zeid διευκρίνισε πως η Αίγυπτος διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων και πως όλες οι αποφάσεις που καθυστερούν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας,  «είναι ισραηλινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής σχολαστικότητας στην επιθεώρηση των φορτηγών, της σπατάλης χρόνου κατά τη διαδικασία επιθεώρησης, της απαγόρευσης της εισόδου ιατρικού εξοπλισμού και της παρεμπόδισης της εισόδου δημοσιογράφων και αξιωματούχων».
γαζασυληπεσεισ.JPG

Διαδηλώσεις για τους ομήρους και κατά της κυβέρνησης Netanyahu στο Τελ Αβίβ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη σύλληψή τους στις 7 Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί διαδήλωσαν σε δύο χωριστά συλλαλητήρια που έγιναν στο Τελ Αβίβ.
Το ένα είχε στόχο την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία του Μουσείου του Τελ Αβίβ ενώ το άλλο είχε καθαρά αντικυβερνητικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Netanyahu.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας στο συλλαλητήριο για τους ομήρους μίλησαν συγγενείς τους, υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, δημοσιογράφοι και άλλοι.

γαζα5_2.JPG
Λίβανος: Εχθροπραξίες με τη Hezbollah

Ισραηλινοί στρατιώτες αντήλλαξαν πυρά με μαχητές που προσπαθούσαν να περάσουν από τον Λίβανο στο Ισραήλ και σκότωσαν 4 από αυτούς, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρισκόντουσαν σε περιπολία στην Khar Dov, στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Sebaa όταν αυτοί εντόπισαν τους 4 μαχητές, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον της δύναμής τους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
«Κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών πυρών, οι δυνάμεις IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) εξαπέλυσαν πυρά πυροβολικού και όλμων προς την περιοχή» και «σκότωσαν τέσσερις τρομοκράτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νέα επίθεση σε αμερικανικές βάσεις στη Συρία

Ένοπλες δυνάμεις που αντιτίθενται στις ΗΠΑ στο Ιράκ ανέλαβαν την ευθύνη για νέες επιθέσεις, αυτή τη φορά εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στη Συρία.
Η ομπρέλα οργανώσεων με το όνομα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» που πρόσκειται στο Ιράν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύσει δύο αμερικανικές βάσεις, μία στην πετρελαιοπηγή αλ Omar στην επαρχία Deir Az Zor και μία άλλη στην περιοχή του χωριού al-Khadra στη βορειοανατολική Συρία.
Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.
«Η Ισλαμική Αντίσταση τονίζει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των προπυργίων του εχθρού», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι όπως και οι προηγούμενες επιθέσεις στόχο έχουν να αντιταχθούν στην αμερικανική παρουσία σε όλη την περιοχή και στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί περισσότερες από 130 επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών στο Ιράκ και τη Συρία. Δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί αλλά κανένας δεν έχει σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.