Δυνατή Ελλάδα

Συμφωνία ΔΝΤ με την Αργεντινή – Εκταμιεύονται 4,7 δισ. δολάρια

Σε συμφωνία με τις Αρχές της Αργεντινής για την εκταμίευση ύψους 4,7 δισ. δολαρίων για τη χώρα σε τεχνοκρατικό επίπεδο κατέληξε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ. Μάλιστα ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον επεσήμανε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για τη χορήγηση του παραπάνω ποσού, το Μπουένος Άιρες «θα αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 4,7 δισ. δολάρια». «Η προτεινόμενη εκταμίευση έχει ως  σκοπό την υποστήριξη (…) των νέων αρχών να αποκαταστήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα»  αλλά και να «βοηθήσει την Αργεντινή να καλύψει τις ανάγκες της» ως προς την αποπληρωμή υποχρεώσεών της, διευκρίνισε το ΔΝΤ. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε 1 μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακραίος Φιλελεύθερος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι. Σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση αυτή, το Μπουένος Άιρες δεσμεύτηκε να έχει το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων) ίσο με το 2% του ΑΕΠ. Η αναγγελία έγινε μετά την έβδομη αξιολόγηση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 44 δισ. δολαρίων της Αργεντινής στο ΔΝΤ.

Οι συμφωνίες

Το Ταμείο ανέφερε ότι συνήφθησαν συμφωνίες με την κυβέρνηση Μιλέι για «ενισχυμένο πακέτο πολιτικών» με σκοπό «την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας» και «να ξαναμπεί το τρέχον πρόγραμμα (πιστώσεων) στις ράγες», δεδομένου ότι «οι κύριοι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής δεν επιτεύχθηκαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω των σοβαρών πολιτικών πισωγυρισμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης» του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά).

Για το ΔΝΤ, η νέα κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή «φιλόδοξο πρόγραμμα σταθεροποίησης», προωθεί τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και προχωρά σε ενέργειες για την «ανοικοδόμηση του αποθεματικού συναλλάγματος» και τη δημιουργία «οικονομίας στραμμένης στην αγορά».

Στην ανακοίνωσή του ο θεσμός της Ουάσιγκτον αναφέρει πως ο μηνιαίος πληθωρισμός επιταχύνθηκε το 2023, φθάνοντας το 12,8% τον Νοέμβριο, «τα αποθέματα εξαντλήθηκαν, το νόμισμα έγινε ακόμα πιο υπερτιμημένο, και το έλλειμμα συναλλάγματος έφθασε σε ιστορικά υψηλά».

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο τόνισε ότι δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά πρόσθεσε πως η αποστολή του ΔΝΤ τον διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός είναι ανοικτός σε νέο πρόγραμμα δανεισμού και περισσότερα κεφάλαια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.