Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε σήμερα το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από 19 μήνες καθυστερήσεων και αφού η Άγκυρα ζήτησε από τη Στοκχόλμη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από το κοινοβούλιο, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση. Ο Φουάτ Οκτάι, ο επικεφαλής της Επιτροπής είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.