Με τη φωτιά, που απειλεί να κάψει ολόκληρο τον κόσμο παίζει η αμερικανική διοίκηση του τραγικού προέδρου Joe Biden, ο οποίος και η αυλή του αδυνατούν να διαχειριστούν τη στρατηγική ήττα από τη Ρωσία στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας.
Η σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ θα κλιμακωθεί απότομα, όταν τα ουκρανικά αεροσκάφη F-16 οπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αρχίσουν να απογειώνονται από ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Ήδη ο σχεδιασμός αυτός των ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα επέφερε συντριπτικά αντίποινα εκ μέρους της Ρωσίας, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι απολύτως συνεπής με την παραδοσιακή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου.
Παρανοϊκό τελεσίγραφο Biden στην Ευρώπη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden μιλώντας πριν από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο 2023 για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μετά τη νίκη της στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Ως αποτέλεσμα, τα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να πολεμήσουν εναντίον των ρωσικών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΝΑΤΟ.
Είναι προς το συντριπτικό εθνικό μας συμφέρον, είναι το διεθνές συμφέρον όλων των φίλων μας», είπε ο Biden.
Σε αντίθεση με τη ρητορική του Biden, θα είναι οι Ευρωπαίοι και όχι οι Αμερικανοί που θα πολεμήσουν και θα πεθάνουν.
Επομένως, η δήλωση του Biden περιείχε ένα σαφές τελεσίγραφο προς την ΕΕ — είτε θα βοηθήστε, την Ουκρανία είτε θα πεθάνετε.
Καθορίστηκε η στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας για το 2024
Οι New York Times αναφέρονται στη στρατηγική των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για το 2024.
Οι Ουκρανοί θα στραφούν στην άμυνα, θα εξοικονομήσουν δυνάμεις, θα αναπτύξουν την αμυντική βιομηχανία και θα κερδίσουν μικρές νίκες καθώς εξαπολύουν πλήγματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Κριμαία και τη Ρωσία.
«Οι Ουκρανοί θέλουν να πάνε στην επίθεση, είτε στο έδαφος είτε με πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, με την ελπίδα να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου», αναφέρει το άρθρο.
Αμερικανοί και Ουκρανοί στρατηγοί υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αργότερο στις αρχές του 2025.
Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα.
Ωστόσο, η Ουκρανία μπορεί πράγματι να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλων αποστάσεων βαθιά στη Ρωσία, ειδικά με τη χρήση πυραύλων αέρος-εδάφους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ άρχισαν να προμηθεύουν με πυραύλους αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow και ATACMS την Ουκρανία τον Απρίλιο του 2022.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους από Su-24 και πιθανόν από μαχητικά Mig-29 και Su-27.
Πάντως σχεδόν όλα αυτά τα αεροσκάφη, είτε έχουν καταρριφθεί, είτε έχουν καταστραφεί ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της Ρωσίας στα αεροδρόμια της Ουκρανίας.
Φαίνεται ότι η Ουκρανία θα έχει επιχειρησιακά μόνο 10 τέτοια μαχητικά μέχρι την άνοιξη του 2024, εκτός εάν φτάσουν δυτικά αεροσκάφη.
Τα F -16
Η Ουκρανία αναμένεται να παραλάβει περίπου 60 μαχητικά F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία.
Προγράμματα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά οι ΗΠΑ ανέβαλαν τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία.
Μεμονωμένες χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια σε βοήθεια για την Ουκρανία πρόσφατα.
Επομένως, οι προμήθειες μαχητικών F-16 και γερμανικών πυραύλων Taurus 500 χιλιομέτρων είναι μόνο θέμα χρόνου.
Η Ρωσία προειδοποιεί: Αντίποινα, εάν απογειωθούν τα F16 από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα F-16 θα μπορούσαν να εδρεύουν στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
«Αυτή είναι η αυστηρή προειδοποίησή μας: η Μόσχα θα δει τη χρήση μαχητικών F-16 από το έδαφος αυτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ (Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) ως συμμετοχή τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία και η Ρωσία θα πρέπει να λάβει αντίποινα», δήλωσε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών στη Βιέννη.
Ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι διακηρύξεις των ΗΠΑ είναι απλώς ρητορική.
Θα θελήσει η Ευρώπη να βρεθεί απότομα αντιμέτωπη με αντίποινα; διερωτάται η γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko στην Pravda.
Γενικά, η ρωσική θέση είναι απολύτως συνεπής με την παραδοσιακή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου: Η παροχή του εδάφους κάποιου για στρατιωτικές επιχειρήσεις σημαίνει συμμετοχή στον πόλεμο.
Η Σλοβακία έχει ήδη απαντήσει
«Τα ουκρανικά μαχητικά F-16 που απογειώνονται από αεροπορικές βάσεις χωρών του ΝΑΤΟ θα γίνουν κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου Lubos Blaha
Κατά τη γνώμη του, αυτό ισοδυναμεί με μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία και έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως έγραψε προηγουμένως η Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο , η μεταφορά του F-16 δεν θα παράσχει στο Κίεβο την επιθυμητή αεροπορική υπεροχή, καθώς τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας είναι πολύ αποτελεσματικά.
Τα F16 στην Ευρώπη φέρουν πυρηνικά όπλα – Δικαιώνεται η στάση των Ρώσων
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η φωτογραφία ενός F-16 καθώς -κάτω από το φτερό του- φέρει πυρηνικό όπλο και ειδικότερα μια έκδοση της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας B61-12, ή αλλιώς «σχήμα».
Το αεροσκάφος φέρεται να είναι σταθμευμένο στην αεροπορική βάση Volkel στην Ολλανδία… παρ’ όλο που η Ολλανδία έχει λάβει μια ιδιαίτερα αυστηρή στάση όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα.
Το γεγονός, δε, ότι η φωτογραφία προϋπήρχε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, «δικαιώνει» τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για τα κρυφά σχέδια της Δύσης.
Επισημαίνεται ότι η φωτογραφία του F-16 με το B61-12 κάτω από το φτερό του εμφανιζόταν σε ένα βίντεο-μοντάζ που κυκλοφόρησε πέρυσι από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia του Υπουργείου Ενέργειας. Το βίντεο δημοσιεύθηκε για να αναδείξει τα επιτεύγματα του τμήματος από το έτος 2021 και τράβηξε την προσοχή του Hans Kristensen, επικεφαλής του Nuclear Information Project στη δεξαμενή σκέψης Federation of American Scientists (FAS) στην Ουάσινγκτον, ο οποίος δημοσίευσε μια λεπτομερή αξιολόγηση στον επίσημο ιστότοπο στις 12 Δεκεμβρίου.
Ο Hans διαπίστωσε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Volkel με βάση τον μοναδικό σχεδιασμό του ενισχυμένου καταφυγίου αεροσκαφών που είναι ορατό στα αριστερά του F-16 στην ταινία της Sandia.
Σύμφωνα με το FAS, «έντεκα από τα 32 καταφύγια στην αεροπορική βάση Volkel είναι εξοπλισμένα με ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο που μπορεί να χωρέσει έως και τέσσερις βόμβες B61. Αλλά κανονικά, κρατούν μόνο 1-2 βόμβες το καθένα για περίπου 10-15 στη βάση».
«Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε ένα δημόσιο φόρουμ δείχνει το περίγραμμα ενός θησαυροφυλακίου μέσα σε ένα προστατευτικό καταφύγιο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Volkel».
Η εκπαιδευτική βόμβα B61-12 είναι τοποθετημένη σε ένα F-16, αλλά ο οπλισμός δεν αποτελεί ακόμη μέρος του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας είχε παρατηρήσει νωρίτερα ότι ενώ το B61-12 έχει προστεθεί στο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της χώρας, προορίζεται πλέον μόνο για χρήση με το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-2.