Σειστήκαν οι Βρυξέλλες – Οι ευρωπαίοι στους δρόμους για την Ακριβεια

Την ώρα που οι. καλοζωισμένοι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αγωνίζονται» στις Βρυξέλλες να βρουν τρόπους να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερα χρήματα για να στηρίξουν τον Ζελένσκι, οι απλοί πολίτες βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας, για να διαδηλώσουν κατά της ευρωπαϊκής λιτότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία περί τους 5.000 ανθρώπους διαδήλωσαν σήμερα, Τρίτη 12/12 στις Βρυξέλλες, κατά της επιστροφής των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., που είναι συνώνυμοι με περιορισμούς των δημόσιων δαπανών, κατόπιν έκκλησης των μεγάλων ευρωπαϊκών συνδικάτων. Η εν λόγω «πορεία κατά της λιτότητας» οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), η οποία αντιπροσωπεύει 89 εθνικά συνδικάτα σε σχεδόν 40 χώρες.

«Αυτό που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι (της Ε.Ε.) σήμερα είναι μια θεραπεία λιτότητας και δεν τη θέλουμε πια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρί-Ελέν Σκα, γενική γραμματέας της βελγικής συνομοσπονδίας CSC (χριστιανικά συνδικάτα). Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για την προβλεπόμενη από την 1η Ιανουαρίου επιστροφή των κανόνων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος να «πνίξει» τις δημόσιες δαπάνες, ιδιαίτερα στις χώρες με μεγάλο χρέος.

Το Σύμφωνο αυτό απενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2020, με στόχο να αποφευχθεί μια κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας που είχε πληγεί αρχικά από την πανδημία της Covid-19 και ακολούθως από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι διπλωμάτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. φέρονται να έχουν λάβει, πλέον, την απόφαση να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση του εν λόγω Συμφώνου, με κανόνες που θα μπορούσαν να είναι προσαρμοσμένοι στην ιδιαίτερη κατάσταση κάθε κράτους.

Σύμφωνα με την Σκα, το Βέλγιο, μία από τις πλέον χρεωμένες χώρες της Ε.Ε., μπορεί να χρειαστεί να κάνει «επιπλέον οικονομίες ύψους 28 δισ. ευρώ» τα επτά επόμενα χρόνια. «Και αυτό τη στιγμή που έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από σημαντικές επενδύσεις στους δημόσιους τομείς, στην οικολογική μετάβαση. Ζητούμε ευέλικτα κριτήρια που να λαμβάνουν υπόψη την ουδετερότητα άνθρακα, η οποία πρέπει να επιτευχθεί το 2050», πρόσθεσε η συνδικαλίστρια.

«Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι σε όλες τις χώρες. Σχεδόν παντού στις επιχειρήσεις, μας ζητάνε περισσότερη δουλειά με λιγότερα άτομα και μισθούς που είναι από χρόνια μπλοκαρισμένοι», ανέφερε με τη σειρά της η Γαλλίδα Κοραντίν Κολινέ, υπάλληλος των γαλλικών Ταχυδρομείων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.