Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν ειδοποίησε την πρεσβεία των ΗΑΕ ότι κήρυξε 15 διπλωμάτες που εργάζονταν στην πρεσβεία ως persona non grata και ζήτησε να φύγουν από το Σουδάν εντός 48 ωρών.
Η αναφορά έγινε όταν ο Αναπληρωτής Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΑΕ στο Σουδάν, Μπαντρίγια αλ Σεχί, κλήθηκε και ενημερώθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης του Σουδάν.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Σουδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SPA), το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον Αλ Σεχί να διαβιβάσει την απόφαση αυτή στην κυβέρνησή του.
Το υπόβαθρο της απόφασης, ή η απάντηση των Εμιράτων, δεν έγινε αμέσως σαφές, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Χαρτούμ και Άμπου Ντάμπι αντιμετωπίζουν εντάσεις πρόσφατα με φόντο τις συνεχιζόμενες μάχες στο Σουδάν.
Πριν από λίγες ημέρες, σε μια δημόσια κατηγορία που ήταν η πρώτη από έναν Σουδανό αξιωματούχο προς τις αρχές των Εμιράτων, ο Γιασέρ αλ Ατά, μέλος του Σουδανικού Συμβουλίου Κυριαρχίας, είπε: «Τα ΗΑΕ στέλνουν προμήθειες στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, μέσω του Τσαντ στο αεροδρόμιο Umm Jars».
Ο αλ Ατά, ο οποίος μιλούσε ενώπιον μιας ομάδας μελών της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο Omdurman, πρόσθεσε: «Οι πληροφορίες που λάβαμε από την Υπηρεσία Πληροφοριών, τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και τη σουδανική διπλωματία δείχνουν ότι τα ΗΑΕ στέλνουν προμήθειες στην Ταχεία Υποστήριξη».
Η Wall Street Journal επικαλέστηκε αξιωματούχους της Ουγκάντα που ανέφεραν ότι στις 2 Ιουνίου βρήκαν «αποστολές όπλων σε ένα αεροπλάνο που υποτίθεται ότι μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε Σουδανούς πρόσφυγες» στο Τσαντ.
Τον περασμένο Αύγουστο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνήθηκαν ότι «υποστήριξαν οποιαδήποτε πλευρά της σύγκρουσης στο Σουδάν με όπλα και πυρομαχικά», σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας στον ιστότοπό του.
Η δήλωση ανέφερε: «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν παίρνουν μέρος στην τρέχουσα σύγκρουση και επιδιώκουν τον τερματισμό της».
Οι μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από εννέα χιλιάδων ανθρώπων, εκτός από τον εκτοπισμό περισσότερων από 7 εκατομμυρίων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).
Al Hurra
—