Πόσο θα κόστιζε στην παγκόσμια οικονομία ένα blackout στο ίντερνετ -Πόσα θα έχανε η Ελλάδα

To Ίντερνετ έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας που συχνά δεν σκεφτόμαστε καν πόσο πολύ βασιζόμαστε σε αυτό. Αν όμως το διαδίκτυο δεν λειτουργούσε σε παγκόσμιο επίπεδο έστω για μια ημέρα, ο οικονομικό αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος. Μια τέτοια διακοπή των διαδικτυακών υπηρεσιών θα μπορούσε σημαντικές διαταραχές σε αμέτρητους τομείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα Atlals VPN, μια μέρα χωρίς ίντερνετ στον κόσμο θα κόστιζε 43 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα αποτελούν σχεδόν το μισό του ποσού, καθώς μαζί συγκεντρώνουν 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι θα έχαναν οι μεγάλες οικονομίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια από τις πιο εξαρτημένες χώρες όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, θα αντιμετώπιζαν τεράστιες απώλειες ύψους περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μόνο μια ημέρα χωρίς ίντερνετ. Σύμφωνα με την έρευνα, μια τέτοια διακοπή θα οδηγούσε σε αδιέξοδο πολλές οικονομικές δραστηριότητες εντός της χώρας. Τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες όσο και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα διαταράσσονταν σοβαρά.

Η Κίνα εκτιμάται ότι θα έχανε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τη μεγάλη εξάρτηση της Κίνας από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο, μια διακοπή του διαδικτύου θα επιβράδυνε σημαντικά το διασυνοριακό εμπόριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, με το ισχυρό ηλεκτρονικό εμπόριο και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών,θα έχανε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ηλεκτρονικές αγορές είναι το μεγάλο όπλο για πολλές λιανικές επιχειρήσεις της Βρετανίας, ενώ ο τραπεζικός κλάδος εξαρτάται από το διαδίκτυο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Η Ιαπωνία θα είχε υποστεί ζημιά αξίας περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεδομένου του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν οι προηγμένες τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία στην οικονομία της. Από τις έξυπνες συσκευές έως τη ρομποτική, θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν σε ένα παγκόσμιο blackout του Ίντερνετ.

Σοβαρές απώλειες θα είχε και η Γερμανία καθώς η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της είναι η μεταποιητική βιομηχανία. Μια μέρα χωρίς ίντερνετ θα ανάγκαζε τη χώρα να βάλει φρένο στην παραγωγή και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με το πιθανό κόστος να φτάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χώρα μας τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Ωστόσο τα 68 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα έχανε η Ελλάδα μέσα σε μια ημέρα, δεν είναι καθόλου μικρό ποσό.

Οι χώρες με την μικρότερη εξάρτηση

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες, όπως το Τουβαλού, το Κιριμπάτι, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Ναούρου και η Μικρονησία, θα είχαν τις πιο μικρές απώλειες αν το διαδίκτυο σταματούσε για μια ημέρα. Οι χώρες αυτές δεν θα έχαναν περισσότερα από 50 χιλιάδες δολάρια.

economistas.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.