Δυνατή Ελλάδα

Ερωτηματικά στην Δύση για το πόσο μπορεί να αντέξει το Κίεβο: «Να προετοιμαζόμαστε ίσως και για ταπείνωση στην Ουκρανία»

Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στο μέτωπο Ισραήλ-Παλαιστινίων, στην Ουκρανία η κατάσταση είναι απείρως πιο δραματική όσον αφορά το τίμημα που πληρώνουν Ουκρανοί σε αίμα και παρά τις διαβεβαιώσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ότι θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα και χρήματα στο Κίεβο.

Η κατάσταση στον ουκρανικό στρατό πλέον είναι απελπιστική μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση καθώς οι “επίσημες” απώλειες, αν και είναι απόρρητη πληροφορία, σύμφωνα με τους αριθμούς που δίνουν οι New York Times, ο στρατός της Ουκρανίας έχει υποστεί 70.000 θανάτους.

«Ένας στους δύο ανθρώπους γνωρίζει τώρα κάποιον που πέθανε στις μάχες», λέει ο Ουκρανός βουλευτής, Ντμίτρο Ναταλούχα. «Έχω χάσει τον αριθμό των φίλων που έχασα», όπως αναφέρεται στο Τelegraph.

Οι ουκρανικές τοπικές αρχές αναγκάζονται να επεκτείνουν πολλά νεκροταφεία καθώς δεν χωράνε νέους τάφους, λόγω των πολλών νεκρών από τον πόλεμο.

«Οι φίλοι και οι υποστηρικτές της Ουκρανίας πρέπει να κοιτάξουν ψυχρά όχι μόνο εκεί που βρισκόμαστε, αλλά εκεί που είναι πιθανό να είμαστε σε δύο, τρία ή 10 χρόνια».

Τα νούμερα που παραθέτει η Wall Street Journal για τους ανάπηρους πολέμου –γυναίκες και άνδρες- είναι συγκλονιστικά. Περίπου 20.000-50.000 Ουκρανοί έχουν χάσει ένα ή περισσότερα άκρα!

Δεδομένων των παραπάνω, το Κίεβο προσπαθεί «να ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για να αναπληρώσει της απώλειες.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει ενισχύσει το προσωπικό του και πλέον δεν υστερεί, όπως πέρσι τέτοια εποχή που υστερούσε ακόμα και 10:1 στο αποκορύφωμα της ουκρανικής επίθεσης στην Χερσώνα.

Υποστηρικτές της Ουκρανίας, αναγνωρίζουν ότι «η κατάσταση για την Ουκρανία είναι πλέον οριακή και δίχως επιστροφή».

«Το Κίεβο ξεμένει από άνδρες», γράφει ο Ρόμπερτ Κλαρκ στην The Telegraph. «Εάν το Κίεβο δεν μπορεί να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές τώρα, ίσως να μην μπορέσει ποτέ».

Στη ίδιο βρετανικό μέσο, ο Βρετανός συνταγματάρχης Richard Kemp προειδοποιεί τους αναγνώστες της ίδιας εφημερίδας ότι «ίσως η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για ταπείνωση στην Ουκρανία».

Σε άρθρο του στη Guardian, ο απόστρατος Βρετανός αξιωματικός Frank Ledwidge αναφέρει ότι «είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν σαρωτικά οφέλη από την αντεπίθεση της Ουκρανίας» και ότι ο πόλεμος πιθανότατα θα συνεχιστεί πολύ μετά το 2024.

«Οι φίλοι και οι υποστηρικτές της Ουκρανίας», επισημαίνει, «πρέπει να κοιτάξουν ψυχρά όχι μόνο εκεί που βρισκόμαστε, αλλά εκεί που είναι πιθανό να είμαστε σε δύο, τρία ή 10 χρόνια».

Ο Ledwidge τόνισε μια ιδέα που διατυπώθηκε από έναν δυτικό στρατιωτικό αξιωματούχο ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παζαρέψει εδάφη που ήδη κατέχει η Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.