Δυνατή Ελλάδα

Πούτιν για Ισραήλ-Χαμάς: Είναι «δύσκολο να βοηθηθεί η διαδικασία διευθέτησης» – Προειδοποίησε για συνέπειες σε όλο τον κόσμο

Σε διαπραγματεύσεις κάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, κρίνοντάς το απαραίτητο για την αποφυγή «μιας επέκτασης της σύγκρουσης», η οποία θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

«Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για τη διπλωματία παρά για τη στρατιωτική πτυχή και να αναζητήσουμε λύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες, και το συντομότερο δυνατό», δήλωσε αναφερόμενος στη σύγκρουση που ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο 7/10.

«Δεύτερον, πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Εκτίμησε επίσης ότι πρέπει «να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης πάση θυσία, γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχει συνέπειες στη διεθνή κατάσταση και όχι μόνο στην περιοχή».

Δήλωσε ότι η Ρωσία, που είναι μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ –το οποίο συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο– θα μπορούσε «να έχει τη δική της συμβολή σε αυτή τη διαδικασία διευθέτησης».

Ωστόσο, ο Πούτιν έκρινε ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που είναι «δύσκολο να βοηθηθεί η διαδικασία διευθέτησης».

Την Τρίτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι «αναγκαία» η δημιουργία ενός «ανεξάρτητου και κυρίαρχου» παλαιστινιακού κράτους. Είπε επίσης ότι η σύγκρουση αποτελεί «ξεκάθαρο παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή».

Το Ισραήλ συνέχισε σήμερα τις καταστροφικές του επιδρομές στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας, όπου η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία από το 2007.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον «εντυπωσιακό» αριθμό των 1.200 νεκρών στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άοπλοι πολίτες, ενώ στη Γάζα ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.055, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.