Δυνατή Ελλάδα

Οργή της Μελονι κατα Σολτς για τη γερμανική βοήθεια σε ΜΚΟ που ασχολούνται με μετανάστες και πρόσφυγες

Την ώρα που μυριάδες μετανάστες και πρόσφυγες συρρέουν σχεδόν καθημερινά στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας, η Γερμανία παρέχει στήριξη σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα διάσωσης και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην ιταλική επικράτεια, κάτι που, ως φαίνεται, διόλου δεν αρέσει στην Τζόρτζια Μελόνι.

Αυτό, αν μη τι άλλο αποδεικνύει το γεγονός ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην οποία τού εκφράζει τα παράπονά της για την παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας στις προαναφερθείσες ΜΚΟ και οργανώσεις. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή της πως «έμαθα με έκπληξη ότι η κυβέρνησή σου, χωρίς να έχει υπάρξει συντονισμός με την ιταλική κυβέρνηση, φέρεται να αποφάσισε να στηρίξει με σημαντικά κονδύλια ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών στην ιταλική επικράτεια όπως και των διασώσεων στην θάλασσα. Και οι δυο δυνατότητες προκαλούν ερωτήματα».

Συνεχίζοντας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «σε ό,τι αφορά το σημαντικό και δαπανηρό κεφάλαιο της παροχής βοήθειας στην ξηρά, είναι θεμιτό να διερωτηθεί κανείς αν αυτή δεν θα άξιζε να στηριχθεί στη Γερμανία και όχι στην Ιταλία. Παράλληλα, είναι ευρέως γνωστό ότι η παρουσία στην θάλασσα πλοίων των ΜΚΟ προκαλεί τον άμεσο πολλαπλασιασμό των αναχωρήσεων με επισφαλή πλεούμενα. Κάτι που όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο την Ιταλία αλλά συγχρόνως αυξάνει και τον κίνδυνο θαλάσσιων τραγωδιών».

«Θεωρώ ότι οι προσπάθειες, και οικονομικού χαρακτήρα, των χωρών της Ε.Ε. που ενδιαφέρονται να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη την Ιταλία θα έπρεπε να επικεντρωθούν στη δημιουργία δομικών λύσεων στο μεταναστευτικό φαινόμενο, παραδείγματος χάρη δρώντας υπέρ μιας πρωτοβουλίας της Ε.Ε. με τις χώρες διέλευσης της νότιας ακτής της Μεσογείου, η οποία θα απαιτούσε λιγότερα κονδύλια σε σχέση με εκείνη που εδώ και καιρό υφίσταται με την Τουρκία. Βέβαιη για την κατανόηση και συνεργασία σου, εύχομαι ο ακριβής χαρακτήρας των πρωτοβουλιών αυτών της κυβέρνησής σου να μπορέσει να αποσαφηνιστεί καλύτερα και θα χαρώ να συζητήσουμε προσωπικά το θέμα με την πρώτη ευκαιρία αρχίζοντας από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας, στις 5 και 6 Οκτωβρίου», καταλήγει στην επιστολή της η Τζόρτζια Μελόνι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.