Δυνατή Ελλάδα

Η Ουκρανία ηττήθηκε, εμφανής η κόπωση της Δύση – ΝΑΤΟ: Οι Ουκρανοί κόλλησαν στις νάρκες – Atlantic: Οι ΗΠΑ χάνουν

Μετά από 14 εβδομάδες αντεπίθεσης, το συμπέρασμα είναι το εξής, ο Ουκρανικός στρατός ηττήθηκε, στην Δύση κυριαρχεί η κόπωση υποχρεώνοντας το Alexey Danilov Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας…να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να υποβάλλει νέα αιτήματα στην Δύση…
Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει επίσημα ότι η αντεπίθεση δεν προχωράει όπως έπρεπε και η αιτία αυτής της αποτυχίας είναι… οι νάρκες.
Ωστόσο διεθνή μέσα ενημέρωσης… προετοιμάζουν το έδαφος… οι ΗΠΑ ή θα αναγνωρίσουν ότι ηττήθηκαν στο Ουκρανικό ή θα στείλουν στρατιώτες για να υπερασπιστούν την Ουκρανία…
Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει ήττα ας πάρουμε ως παράδειγμα μόνο στην περιοχή Zaporizhia, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 740 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν 20 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 20 μηχανοκίνητα οχήματα

Alexey Danilov (Εθνική Ασφάλεια Ουκρανίας): Στην Δύση κυριαρχεί προβληματισμός για την Ουκρανία, έχουμε νέα αιτήματα για μακροπρόθεσμη βοήθεια

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Alexei Danilov, στο πλαίσιο των προβληματισμών που διατυπώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την αποτυχία στο μέτωπο, δημοσίευσε ένα άρθρο στην έκδοση Ukrayinska Pravda με τίτλο «Στρατηγική καμπή», κάνοντας συστάσεις στην Δύση ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να παραμείνει στην ζώη…
«Η πρακτική της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για λόγους φόβου, ώστε να μην προκληθεί εκνευρισμός στην Ρωσία… είναι θεμελιωδώς ψευδής.
Η άρνηση ή η καθυστέρηση στη μεταφορά σύγχρονων όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι άμεση ενθάρρυνση της Ρωσίας για περαιτέρω πόλεμο, και όχι το αντίστροφο», έγραψε ο Danilov στο άρθρο.
Ο Danilov πρόσθεσε ότι «οι δημοσιεύσεις εμφανίζονται σε έγκριτα με επιρροή μέσα ενημέρωσης της Δύσης προωθούν τα εξής θέματα»:
Η αισιοδοξία για την επιτυχία της Ουκρανίας άρχισε να μειώνεται.
Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε.
Η μαχητική ικανότητα της χώρας εξασθενεί καθημερινά.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να «απελευθερώσουν» τα εδάφη.
Η ικανότητα της Ουκρανίας να αντέξει τη σύγκρουση μετριέται σε εβδομάδες και μήνες.
Οι πόροι της Ρωσίας είναι απεριόριστοι και χρειάζονται για την παγκόσμια οικονομία.
Είναι καλύτερο να τερματιστεί γρήγορα η σύγκρουση, ακόμα κι αν αυτό επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει τα κατεχόμενα εδάφη.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Danilov, απειλούν την Ουκρανία με «την αργή διάλυση ενός προσεκτικά υφασμένου δικτύου ξένης βοήθειας», έναν ορισμό που δανείζεται από το περιοδικό Foreign Affairs.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Alexei Danilov περιγράφει 4 βήματα που πρέπει να κάνει η Δύση.
Μάλιστα, εκφράζει μια λίστα με αιτήματα από τις ουκρανικές αρχές προς τους δυτικούς εταίρους τους.
Έτσι, απαιτεί «να σχηματίσει μια συμφωνημένη φόρμουλα για την ουκρανική νίκη».
«Δεδομένων των εκλογικών πολιτικών κύκλων και πιθανών αλλαγών στην κατάσταση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άποψη της διατήρησης της σταθερότητας της εταιρικής σχέσης, ένα μακροπρόθεσμο βήμα θα ήταν η παγίωση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμους κύκλους και με νομοθετικές πράξεις»

Προτείνει επίσης την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συνόλου μέτρων για την εξομάλυνση της λεγόμενης «κόπωσης από τον πόλεμο».
Επιπλέον, ο Danilov δηλώνει ότι είναι απαραίτητο να επανασχεδιαστούν οι κοινές δραστηριότητες στο πλαίσιο όλων των σημείων της φόρμουλας ειρήνης από την άποψη του παράγοντα χρόνου και αλληλουχίας, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή μακροπρόθεσμη φύση τους».
Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε: η «αντεπίθεση» δεν έχει απλώς σταματήσει, «είναι μια αποτυχία».
Στην προσπάθεια της «να επιτύχει ένα αποτέλεσμα με οποιοδήποτε κόστος», η Ουκρανία έχασε 71.500 στρατιώτες….

Ο Stoltenberg δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία κάποια στιγμή θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg δήλωσε ότι η Ουκρανία αργά ή γρήγορα θα ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά δεν διευκρίνισε το πότε θα συμβεί αυτό.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα καταλήξει στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε συνέντευξη στην Γερμανική Funke.
Ο Stoltenberg σημείωσε ότι «κανείς δεν ξέρει» πότε θα τελειώσουν οι μάχες στην Ουκρανία.
Οι περισσότεροι πόλεμοι διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο στην αρχή.
Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία.
Όλοι θέλουμε μια γρήγορη ειρήνη», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Δήλωσε επίσης ότι, κατά τη γνώμη του, εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, «θα πάψει να υπάρχει».
Και αν η Ρωσία σταματήσει τις εχθροπραξίες, τότε θα υπάρξει ειρήνη, πιστεύει ο Stoltenberg.
«Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Διαφορετικά, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί», ισχυρίζεται.
Μετά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, ο Stoltenberg τόνισε ότι οι χώρες μέλη του μπλοκ είχαν κάνει τρία βήματα προς την Ουκρανία: αποφασίστηκε να μην της ζητηθεί να εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για ένταξη στην η συμμαχία, εγκρίθηκε ένα πολυετές πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και η δημιουργία του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ.

Rob Bauer (Ναύαρχος ΝΑΤΟ): Η Ουκρανική αντεπίθεση κόλλησε στις νάρκες

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Rob Bauer, πιστεύει ότι η αργή πρόοδος της Ουκρανίας στην αντεπίθεση δεν οφείλεται στην έλλειψη πυρομαχικών, αλλά στη δύσκολη κατάσταση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων των ναρκοπεδίων.
«Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της πολύ χαμηλής παραγωγικής ικανότητας του αμυντικού τομέα των χωρών του ΝΑΤΟ για την παραγωγή πυρομαχικών και της προόδου της αντεπίθεσης στην Ουκρανία, ο λόγος που διαρκεί τόσο πολύ είναι ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, και τεράστιο σε μέγεθος δίκτυο ναρκοπεδίων.
Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την χαμηλή ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας των συμμάχων του ΝΑΤΟ, το αυξανόμενο κόστος και τις αργές παραδόσεις.
Τα αιτήματα της Ουκρανίας για όπλα και πυρομαχικά, καθώς και ο όγκος της αμυντικής παραγωγής που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, είναι «τεράστια» και υπερβαίνουν τις παραγωγικές δυνατότητες της συμμαχίας.
Ο όγκος των όπλων και των πυρομαχικών που απαιτεί η Ουκρανία είναι τεράστιος
Η κλίμακα και ο όγκος αυτών που χρησιμοποιούνται ξεπερνούν την παραγωγική μας ικανότητα“, δήλωσε ο Bauer στη συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία.
Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είπε επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που αποφασίζουν να προμηθεύσουν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία πρέπει να σκεφτούν τους κινδύνους για τη δική τους ασφάλεια.
“Όταν σκέφτονται να δώσουν όπλα ή πυρομαχικά, πρέπει να σκεφτούν την ίδια την απόφαση, “Χορηγώ;”.
Δεύτερον, ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχω ενάντια στην ετοιμότητά μου στο ΝΑΤΟ, στη χώρα μου.” είπε ο Bauer.
Από την άποψη αυτή, ο στρατιωτικός αξιωματούχος κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αύξησης της παραγωγικής ικανότητας στον αμυντικό τομέα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η Μόσχα καταδίκασε τις ξένες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία.
Τον Απρίλιο του 2022, η Ρωσία έστειλε διπλωματική νότα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για το θέμα των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Rob Bauer, σε μια τέτοια κατάσταση, η αύξηση των αμυντικών δαπανών στις χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να μην επιφέρει την επιθυμητή αύξηση της ασφάλειας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.