Πραξικόπημα στη Γκαμπόν: Εγκλωβισμένη Ελληνίδα μαζί με τον γιο της

Ώρες αγωνίας περνά μία Ελληνίδα με τον 13χρονο γιο της καθώς είναι εγκλωβισμένοι στην Γκαμπόν μετά το πραξικόπημα στη χώρα από μία ομάδα 12 ανώτατων αξιοματικών του στρατού η οποία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

Απόρροια του πραξικοπήματος ήταν να κλείσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα η Εύα Σπαρτάλη και ο 13χρονος γιος της που είχαν πάει εκεί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές να εγκλωβιστούν.

«Λένε πως είναι ήρεμα, αλλά εμάς δεν μας φάνηκαν και τόσο ήρεμα. Υπήρχε πολύ στρατός με όπλα και αργότερα το βράδυ περνούσαν διάφορα οχήματα με πυροβόλα πίσω τους. Υπάρχει ο φόβος μήπως μείνουμε εγκλωβισμένοι στη χώρα… Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα έχει φαγητό το ξενοδοχείο», είπε η Εύα Σπαρτάλη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η Εύα Σπαρτάλη επρόκειτο να αναχωρήσει αύριο από τη χώρα, ωστόσο, όλα τα αεροδρόμια είναι κλειστά και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις. «Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα. Ο γιος μου είναι 13 χρονών, αρχίζει το σχολείο την επόμενη εβδομάδα και θα ήθελα να είμαι πίσω γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του 13χρονος Μάξιμος ανέφερε: «Με ανησυχεί που υπάρχει στρατός στην πόλη και παντού και ότι υπάρχει πιθανότητα να μην καταφέρω να γυρίσω στην Ελλάδα».

Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ανοίγουν και πάλι τα σύνορα

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η Γκαμπόν άνοιξε και πάλι σήμερα τα σύνορά της, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού, τρεις ημέρες αφότου τα έκλεισε στη διάρκεια ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που απομάκρυνε από την εξουσία τον πρόεδρο Αλί Μπονγκό.

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων υπό τον στρατηγό Μπρις Ολγκί Γκεμά κατέλαβαν την εξουσία την Τετάρτη, έθεσαν τον Μπονγκό σε κατ’ οίκον περιορισμό και τοποθέτησαν τον Γκεμά ως αρχηγό του κράτους, βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από την οικογένεια Μπονγκό επί 56 έτη.

Το πραξικόπημα – το όγδοο στη δυτική και κεντρική Αφρική μέσα σε τρία χρόνια – προκάλεσε ανησυχίες για μετάδοση της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό σε όλη την περιοχή διαγράφοντας τη δημοκρατική πρόοδο που είχε επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος βρίσκονται υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας που ζητά την αποκατάσταση πολιτικών κυβερνήσεων όμως χθες, Παρασκευή, το βράδυ είπαν πως δεν θα βιαστούν να κάνουν εκλογές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.