Η πρώτη αντίδραση Πούτιν για τον θάνατο του Πριγκόζιν: «Ήταν ταλαντούχος επιχειρηματίας, αλλά έκανε σοβαρά λάθη»

Έσπασε την σιωπή του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο φέρεται να έχει σκοτωθεί ο άλλοτε φίλος του Γεβγκένι  Πριγκόζιν, αρχηγός της εταιρίας μισθοφόρων Wagner.  O Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και χαρακτήρισε τον ιδρυτή της Wagner «ταλαντούχο επιχειρηματία.»

Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ερευνητές θα εξετάσουν τι συνέβη – αλλά αυτό θα πάρει χρόνο. Είπε επίσης ότι ενημερώθηκε για το αεροπορικό δυστύχημα της Τετάρτης, μόλις σήμερα το πρωί.

Ο Πούτιν συμπλήρωσε ότι «απ’ όσο γνωρίζω, ο Πριγκόζιν μόλις χθες (Τετάρτη) επέστρεψε από την Αφρική. Εκεί συναντήθηκε με ορισμένα επίσημα πρόσωπα». «Γνωρίζω τον Πριγκόζιν για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», είπε στο διάγγελμά του ο Πούτιν και συνέχισε, αναφερόμενος στην ανταρσία του Ιουνίου: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα, ο οποίος έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του, αλλά επίσης επεδίωξε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του όσο και τη στιγμή που του το ζήτησα, για τον κοινό σκοπό, όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες».

Το ταξίδι στην Αφρική

Τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής της Wagner πιστεύεται ότι ήταν παρών στη Δυτική Αφρική. Εκεί, δυτικοί αναλυτές φοβούνται ότι η ομάδα του Πριγκόζιν προσπαθούσε να διευρύνει την εμβέλειά της σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα, όπου μόλις έγινε πραξικόπημα.

Η Wagner αποτελεί βασικό πυλώνα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, με τις δυνάμεις της να βοηθούν στην υποστήριξη κυβερνήσεων στη Συρία, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Λιβύη με αντάλλαγμα επικερδή δικαιώματα εξόρυξης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.