Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση των Τουρκοκύπριων σε κυανόκρανους στη Νεκρή Ζώνη

Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών στη Νεκρή Ζώνη στην περιοχή της Πύλας, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία.

Συγκεκριμένα, με κοινή ανακοίνωσή τους, η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, η γαλλική πρεσβεία και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο εκφράζουν σοβαρή ανησυχία «για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τον βορρά εντός της οριοθετημένης από τα Ηνωμένα Έθνη νεκρής ζώνης στο δικοινοτικό χωριό της Πύλας, και σε σχέση με τις αναφορές για επιθέσεις από τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών».

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών και τις ζημιές σε οχήματα των Ηνωμένων Εθνών από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς το πρωί [18/8].

»Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών και οι ζημιές σε περιουσία των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζουν.

Ακόμη αναφέρουν πως «αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα των ΗΕ να εκπληρώσουν την ειρηνευτική τους εντολή.

»Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, που αυτές οι ενέργειες συνεχίζουν παρά το ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παρουσιάσει μια πρόταση που αντιμετωπίζει τις τουρκοκυπριακές ανησυχίες στην περιοχή», προσθέτουν.

«Παροτρύνουμε τις τουρκοκυπριακές Αρχές να σταματήσουν τις κατασκευές άμεσα.

»Όπως δηλώνεται στο ψήφισμα 2674 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (της 30ης Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές πρέπει να σέβονται την εντεταλμένη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Νεκρή Ζώνη και την οριοθέτηση της Νεκρής Ζώνης, να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που συνιστούν παραβίαση, και να μετακινήσουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές», σημειώνουν οι διπλωματικές αποστολές των τριών χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Καλούμε τις τουρκοκυπριακές Αρχές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε περαιτέρω κλιμακούμενες ενέργειες που δημιουργούν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προοπτικών για επιστροφή στις συνομιλίες για λύση και να τερματίσουν άμεσα οποιασδήποτε μορφής βία κατά των ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών που αναπτύσσονται στην περιοχή», αναφέρουν.

Προσθέτουν πως «μονομερείς ή κλιμακούμενες ενέργειες περιλαμβανομένων ενεργειών που μπορεί να αλλάξουν το στάβους κβο κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός ή τη διείσδυση εντός της Νεκρής Ζώνης πρέπει να τερματιστούν για να επιτρέψουν να γίνουν βήματα για επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και να γίνει εργασία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Κόλιν Στιούαρτ, για την εμπλοκή τους με τα μέρη για αποφυγή εντάσεων που μπορεί να υπονομεύσουν μια ειρηνική διευθέτηση», αναφέρουν περαιτέρω.

Ακόμη υπογραμμίζουν «την επείγουσα ανάγκη όπως ο Γενικός Γραμματέας διορίσει έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών και καλέσει τις δυο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοικτές στη λήψη βημάτων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.