Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν πως στέλνουν όπλα στο Σουδάν

Η διπλωματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διέψευσε χθες Κυριακή δημοσίευμα του Τύπου κατά το οποίο βρέθηκαν όπλα μέσα σε αεροσκάφος που υποτίθεται πως μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προοριζόμενη για τους πρόσφυγες από το Σουδάν, τονίζοντας την ουδετερότητά της χώρας στον πόλεμο.

Από τη 15η Απριλίου, στο Σουδάν μαίνεται ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στον στρατό, υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τους παραστρατιωτικούς υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, η διευθύντρια επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων, η Άφρα αλ Χαμέλι, διαβεβαίωσε πως η χώρα της δεν «προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά κανένα από τα εμπόλεμα μέρη στο αδελφό Σουδάν».

Η Α.Χαμέλι πρόσθεσε πως τα ΗΑΕ «δεν παίρνουν το μέρος κανενός στην τρέχουσα σύρραξη που συνταράσσει το Σουδάν, επιδιώκουν να τερματιστεί και καλούν να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία» του εμπόλεμου κράτους.

Από το ξέσπασμα της σύρραξης, τα ΗΑΕ «καλούν σε αποκλιμάκωση, κατάπαυση του πυρός και διάλογο», συμπλήρωσε.

Την περασμένη Πέμπτη, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχους της Ουγκάντας, πως τη 2η Ιουνίου βρέθηκαν όπλα μέσα σε αεροσκάφος που υποτίθεται πως μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τα ΗΑΕ σε Σουδανούς πρόσφυγες στο Τσαντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τζέρναλ: «Αντί για τα τρόφιμα και τα ιατρικά εφόδια που αναφέρονταν στο δηλωτικό του φορτίου του αεροσκάφους, αξιωματούχοι της Ουγκάντας είπαν πως βρήκαν δεκάδες πλαστικά κουτιά στον χώρο του φορτίου γεμάτα πυρομαχικά, τουφέκια εφόδου και άλλα ελαφρά όπλα».

Μολαταύτα το αεροσκάφος των ΗΑΕ, που έκανε ενδιάμεσο σταθμό στο Έντεμπε (Ουγκάντα) «έλαβε άδεια να συνεχίσει το ταξίδι του προς το διεθνές αεροδρόμιο Αμτζαράς στο ανατολικό Τσαντ», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Και κατόπιν, αξιωματούχοι «έλαβαν διαταγή από ανωτέρους τους να σταματήσουν να επιθεωρούν τα αεροσκάφη από τα Εμιράτα», κατά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν υποστηρίζονται από ξένες χώρες, με τη γειτονική Αίγυπτο να υποστηρίζει τον στρατηγό Μπουρχάν και τα ΗΑΕ τον αντίπαλό του.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή από τα μέσα Απριλίου σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED — ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, με δεδομένο το χάος, τα διασταυρούμενα πυρά και το ότι οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Άλλοι τέσσερα εκατομμύρια και πλέον Σουδανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.