Τρεις στρατιωτικοί και δέκα αγρότες δολοφονήθηκαν το Σάββατο σε δυο χωριστές επιθέσεις ενόπλων που οι αρχές υποπτεύονται πως ανήκουν στην Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφεραν χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο παραστρατιωτικοί που μάχονται εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Προχθές Σάββατο το πρωί φερόμενοι ως τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση, όχι μακριά από την πόλη Κοντούγκα, στην πολιτεία Μπόρνο, κι ακολούθησαν μάχες, ανέφεραν στελέχη δυο παραστρατιωτικών οργανώσεων που πολεμούν στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων.
«Τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ εκμεταλλεύτηκαν το σκοτάδι και τα χωράφια με καλαμπόκι για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους», εξήγησε ο Ιμπραήμ Λίμαν, επικεφαλής παραστρατιωτικής ομάδας.
«Οι στρατιώτες ενεπλάκησαν σε σκληρή μάχη» με τους τζιχαντιστές, «κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις εξ αυτών σκοτώθηκαν προτού η επίθεση να ελεγχθεί και οι δράστες να αναγκαστούν να υποχωρήσουν», πρόσθεσε.
Ο Μπαμπακούρα Κολό, επικεφαλής άλλης παραστρατιωτικής ομάδας που δρα στην περιοχή, επιβεβαίωσε την επίθεση και τον απολογισμό της.
Το βράδυ του Σαββάτου, τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ μάζεψαν δέκα αγρότες και τους τουφέκισαν ενώ δούλευαν στα χωράφια τους, σε χωριό στην περιφέρεια της Μαϊντουγκούρι, της πρωτεύουσας της πολιτείας Μπόρνο, σύμφωνα με τον παραστρατιωτικό Όμαρ Άρι.
Άλλοι τέσσερις αγρότες αγνοούνται, ανέφερε ο κ. Λίμαν αναφερόμενος σε αυτή την επίθεση, δίνοντας τον ίδιο απολογισμό.
Η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) βάζουν ολοένα πιο συχνά στο στόχαστρο ξυλοκόπους, κτηνοτρόφους, γεωργούς και αλιείς στη βορειοανατολική Νιγηρία, κατηγορώντας τους πως κατασκοπεύουν και δίνουν στον στρατό και σε παραστρατιωτικούς πληροφορίες για τις κινήσεις τους.
Η σύρραξη που ξέσπασε πριν από δεκατέσσερα χρόνια στην περιοχή προκάλεσε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς επίσης και στον νότιο Νίγηρα, το δυτικό Τσαντ και το βόρειο Καμερούν, όπου εξαπλώθηκε η δράση των τζιχαντιστών.
Οι τέσσερις χώρες συγκρότησαν τον Ιούλιο του 2015 τη λεγόμενη Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (ΜΠΔ), με 8.500 άνδρες, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Όμως αυτό το κοινό εγχείρημα ενδέχεται να υποστεί βαρύ πλήγμα εξαιτίας του στρατιωτικού πραξικοπήματος στα τέλη Ιουλίου στον Νίγηρα και της απειλής στρατιωτικής επέμβασης της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, την εναλλασσόμενη προεδρία της οποίας ασκεί το τρέχον διάστημα η Νιγηρία, προκειμένου να ανατραπεί η χούντα.