Δυνατή Ελλάδα

«Χ»: Θα είναι η επόμενη πανδημία που θα οδηγήσει σε «πολιτικές αναταραχές και ελλείψεις τροφίμων»;

Η ασθένεια Χ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιες αναταραχές και ελλείψεις τροφίμων εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει εμβόλια για τη θεραπεία της «νόσου Χ» καθώς οι φόβοι αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Η «νόσος Χ» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν υποθετικό ιό που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή, όπως μια πανδημία.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει τώρα να αναπτύσσουν θεραπείες για αρκετούς ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ίδιο επίπεδο διαταραχής με τον COVID-19. Παρά την προετοιμασία τους, η «νόσος Χ» θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή εάν δεν περιοριστεί σωστά.

 

Η ιστοσελίδα Express.co.uk μίλησε με την Dr Veronika Matutyte για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η ασθένεια εμφανιζόταν σήμερα.

Η Δρ Matutyte είπε ότι εάν η «νόσος X» εμφανιζόταν τώρα, η διαταραχή θα ήταν σοβαρή και θα έπληττε όλους τους τομείς της ζωής:

«Αν εμφανιζόταν τώρα, ο αρχικός αντίκτυπος θα ήταν μια αίσθηση αβεβαιότητας και πανικού. Θα ήμασταν μάρτυρες ενός παγκόσμιου αγώνα για να κατανοήσουμε τη μετάδοση, τις επιπτώσεις και τις πιθανές θεραπείες. Από την άποψη της υγείας, τα αρχικά κρούσματα μπορεί να κατέκλυζαν τα συστήματα υγείας, ιδιαίτερα εάν η νόσος Χ αποδειχθεί εξαιρετικά μεταδοτική ή ιδιαίτερα σοβαρή».

Εκτός από τη συντριβή των υπηρεσιών υγείας, η «νόσος Χ» θα μπορούσε να οδηγήσει σε βία στους δρόμους.

 

Η Δρ Matutyte εξήγησε προκαλώντας ένα άμεσο… déjà vu:

«Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τα νοσοκομεία πλημμυρίζουν, όπου κάθε βήχας από έναν άγνωστο θα προκαλεί συναγερμό και όπου τα έθνη κλείνουν τα σύνορά τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές, ελλείψεις βασικών αγαθών, ακόμη και εμφύλιες αναταραχές σε ορισμένες περιοχές».

Και πρόσθεσε: «Σε τέτοια δεινή κατάσταση, η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να είναι αχαλίνωτη, να τροφοδοτεί φόβους και να εμποδίζει ενδεχομένως αποτελεσματικές απαντήσεις».

Η πιθανή απάντηση του κόσμου σε μια άλλη πανδημία τύπου Covid είναι υπό αμφισβήτηση. Η Δρ Matutyte έδωσε την ετυμηγορία της για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα μπορούσε να δώσει μια εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν άλλες χώρες:

«Το πανάρχαιο ζήτημα της ετοιμότητας! Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως πολλά ανεπτυγμένα έθνη, διαθέτει ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και επιστημονικές ερευνητικές δυνατότητες. Στην πρόσφατη μνήμη, η απόκριση του Ηνωμένου Βασιλείου στην πανδημία του COVID-19 ήταν απόδειξη της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητάς του, κάνοντας τους εμβολιασμούς με εντυπωσιακή ταχύτητα. Τούτου λεχθέντος, κανένα έθνος δεν μπορεί να είναι πλήρως προετοιμασμένο για το άγνωστο. Η αρχική ανταπόκριση μπορεί να είναι αργή, αλλά με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις και τα διδάγματα από προηγούμενες κρίσεις υγείας, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα επιτάχυνε γρήγορα τα αντίμετρά του».

Μέρος του λόγου για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε ένα εργαστήριο που αναπτύσσει θεραπείες για την υποθετική «νόσο Χ», είναι ότι μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα σε μια άλλη πανδημία.

 

Η διευθύνουσα σύμβουλος του UKHSA, η καθηγήτρια Dame Jenny Harries, είπε στο Express.co.uk:

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να καταγράψουμε αυτή την πραγματικά εξαιρετική δουλειά από τον Covid και να βεβαιωθούμε ότι τη χρησιμοποιούμε καθώς προχωράμε για κάθε νέα πανδημική απειλή. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι να παρακολουθούμε αυτά που γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, με τον Covid, εξακολουθούμε να δοκιμάζουμε όλες τις νέες παραλλαγές με τα εμβόλια που έχουν παρασχεθεί για να ελέγξουμε ότι εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά. Αλλά εξετάζουμε επίσης πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο τεστ που θα χρησιμοποιηθεί αν εμφανιστεί κάπου ένας ολοκαίνουριος ιός».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.