Δυνατή Ελλάδα

Οι Τούρκοι βγάζουν το μεγάλο τους γεωτρύπανο στην Ανατ. Μεσόγειο – Δεν αλλάζει ο Οθωμανός

Με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο θα αποπλεύσει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Παρότι ο Τούρκος υπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένο προορισμό για το σκάφος μιλώντας γενικά για Ανατολική Μεσόγειο, οι οιωνοί δεν προμηνύονται θετικοί δεδομένων των επικεντρωμένων και συνεχών προκλήσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ακριβώς έναν χρόνο το γεωτρύπανο ξεκίνησε δοκιμαστικό πλου για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιχείρηση είχε λάβει μείζονα πολιτική διάσταση με πομπώδη τελετή αναχώρησης στην οποία έλαβε μέρος ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιο θα είναι το μέγεθος μιας νέας ενδεχόμενης πρόκλησης δεν είναι ακόμη σαφές, όμως με όλα όσα έχουν προηγηθεί και το μυστήριο που συντηρεί μεθοδικά η Άγκυρα ως προς τα σημεία γεώτρησης, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στο στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο Abdulhamid Han ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο λέγοντας “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”» αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού MarineTraffic.com το Abdülhamid Han παραμένει αυτή τη στιγμή στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου στα ανοικτά της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, ενώ πορεία προς το πλωτό γεωτρύπανο έχει το πλοίο υποστήριξης Aybuke.

Στο λιμάνι του Τάσουτζου είναι επίσης αγκυροβολημένο και το Kutsi Ilhan, επίσης σκάφος υποστήριξης του Abdülhamid Han.

Τα άλλα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας Yavuz και Fatih δίνουν στίγμα από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και τα ερευνητικά Barbaros Hayreddin και Oruc Reis.

Με πληροφορίες από ert / Γιάννης Μανδαλίδης

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.