Δυνατή Ελλάδα

Η Γερμανία κάνει μήνυση στην Φινλανδία γιατί επέλεξε να αγοράσει όπλα από εγχώρια εταιρεία

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Heckler & Koch υπέβαλε μήνυση στο Φινλανδικό Δικαστήριο Αγοράς για την απευθείας αγορά όπλων τύπου RK-62 και RK-95 της Φινλανδίας από έναν τοπικό κατασκευαστή, παρακάμπτοντας τους κανόνες ανταγωνισμού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters.

Η γερμανική εταιρεία κατηγορεί τις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Φινλανδίας και της ΕΕ με μια δεκαετή συμφωνία, που συνήφθη τον Μάρτιο από κοινού με τη Σουηδία, για αγορά όπλων από τη φινλανδική εταιρεία κατασκευής όπλων Sako Ltd, ιδιοκτησίας της ιταλικής Beretta.

«Η εν λόγω άμεση προμήθεια σημαίνει ότι οι Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις δεν μπορούν να προκηρύξουν διαγωνισμούς για την προμήθεια όπλων μέχρι το 2053 και μπορούν να τα αποκτήσουν από τη Sako», γράφει η Heckler & Koch στην καταγγελία της.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία πρέπει να ανανεώσουν τα τυπικά όπλα των στρατών τους, η Φινλανδία τα τυφέκια εφόδου RK-62 και RK-95 που κατασκευάζονται κυρίως από τη Sako, και η Σουηδία τα AK-4 και AK-5 της.

«Η απευθείας ανάθεση έγινε με βάση τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας», λέει η Φινλανδία

Η Φινλανδία δεν αποκάλυψε πόσα όπλα σκοπεύει να αποκτήσει βάσει της συμφωνίας, αλλά συνολικά έχει αποθηκευμένα εκατοντάδες χιλιάδες όπλα για τη δύναμή της που ανέρχεται σε 280.000 στρατιώτες εν καιρώ πολέμου.

Τα δύο σκανδιναβικά έθνη αποφάσισαν να ενταχθούν μαζί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι και ενίσχυσαν επίσης την αμοιβαία αμυντική συνεργασία τους με τη μορφή κοινών αγορών εξοπλισμού για να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα.

Οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας δήλωσαν ότι η απευθείας ανάθεση έγινε με βάση νομικές εξαιρέσεις της Φινλανδίας και της ΕΕ στους κανόνες ανταγωνισμού με βάση τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

«Η προμήθεια πραγματοποιήθηκε ως απευθείας ανάθεση, έτσι ώστε η απαραίτητη ικανότητα επισκευής ζημιών, συντήρησης και τεχνογνωσίας παραγωγής να είναι διαθέσιμη υπό όλες τις συνθήκες εντός συγκεκριμένου χρόνου απόκρισης», ανέφερε σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Sako είναι ο μοναδικός βιομηχανικός κατασκευαστής όπλων στη Φινλανδία με επαρκή παραγωγική ικανότητα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.