Δυνατή Ελλάδα

Βρετανία: Έντονες αντιδράσεις για τη φιλοξενία μεταναστών σε υπερμεγέθη φορτηγίδα που θυμίζει φυλακή

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το μεταναστευτικό (και) στη Μεγάλη Βρετανία, την ώρα που έντονες αντιδράσεις προκαλούνται από την απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει εκατοντάδες μετανάστες σε μια υπερμεγέθη φορτηγίδα, η οποία, όλως τυχαίως, θυμίζει πλωτή φυλακή.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «εξαναγκάστηκε» να καταφύγει στη συγκεκριμένη λύση, καθώς το κόστος της στέγασης των μεταναστών έχει εκτοξευτεί στα ύψη, εξαιτίας και της έλλειψης κτιριακών υποδομών στη χώρα. Ωστόσο, δεκάδες πολίτες θεωρούν ότι μπορούν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Η μήκους 93 μέτρων φορτηγίδα, γνωστή με την ονομασία «Bibby», βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Πόρτλαντ, στη νοτιοδυτική Αγγλία και ήδη υποδέχτηκε τους πρώτους παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε αυτήν με τις λιγοστές αποσκευές τους. Διαθέτει 222 δωμάτια, κοινόχρηστους χώρους, ιατρείο και γυμναστήριο και, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί την πρώτη από τις φθηνές, αν και αμφιλεγόμενες λύσεις (ανάμεσα τους παλιές στρατιωτικές βάσεις ή ακόμα και εκτάσεις με αντίσκηνα), που υλοποιεί για να μειώσει το -δυσβάσταχτο- ημερήσιο κόστος στέγασης, που ήδη ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια δολάρια, για τους περίπου 50.000 χιλιάδες ανθρώπους που κατέληξαν στα βρετανικά παράλια από διάφορες εμπόλεμες ζώνες του κόσμου.

Η κυβέρνηση «στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι θα υπάρχει αξιοπρεπής διαμονή, αλλά όχι πολυτελής. Τους υπόσχονται στο εξωτερικό οργανωμένες εγκληματικές σπείρες και οργανώσεις που θα τους φέρουν παράνομα μέσα στη χώρα και λένε “θα μείνετε σε πολύ ωραία ξενοδοχεία στο κέντρο μιας πόλης στην Αγγλία”. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε σχετικά η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών, Σάρα Ντάινς, την ώρα που αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις επικρίνουν την συντηρητική κυβέρνηση Σουνάκ για ουσιαστική έλλειψη σχεδίου και αναποτελεσματικότητα.

«Έχουν 173.000 ανθρώπους σε εκκρεμότητα στο σύστημα του ασύλου. Αντί για τα “τεχνάσματα”, πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα ένα σωστό σχέδιο, αντί για τα 140 εκατομμύρια λίρες που ξόδεψαν μέχρι τώρα στο σχέδιο της Ρουάντας», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Διεθνούς Εμπορίου των Εργατικών, Νικ Τόμας Σάιμοντς. Αντίθετοι στη χρήση της φορτηγίδας ως τόπο παραμονής των αιτούντων άσυλο εμφανίζονται και οι ντόπιοι, με εκατοντάδες κατοίκους να συγκεντρώνονται σήμερα στην είσοδο της πόλης, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.