Η θερμοκρασία των ωκεανών έφτασε στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ

Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ επιτείνει την ανησυχία για το περιβάλλον και την ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής, για την οποία οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια αλλά οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ παγκόσμια συνεχίζουν ουσιαστικά να τις αγνοούν καθώς περιορίζονται σε κενές περιεχομένου δηλώσεις αναγνώρισης του προβλήματος που μοιάζουν λίγο πολύ με τις αντίστοιχες εκκλήσεις περί παγκόσμιας ειρήνης.

Η θερμοκρασία των ωκεανών έφτασε στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπηρεσία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Copernicus, η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπέρασε το ρεκόρ του 2016 αυτή την εβδομάδα.

Έφτασε τους 20,96C, αριθμός που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Σε άρθρο του το BBC εξηγεί γιατί αυτό το νέο αρνητικό ρεκόρ προμηνύει αρνητικές εξελίξεις για τον πλανήτη.

Οι ωκεανοί απορροφούν τη θερμότητα από την κλιματική αλλαγή με τρομερές συνέπειες για την «υγεία» του πλανήτη μας, καθώς αποτελούν ζωτικό ρυθμιστή του κλίματος.

Απορροφούν θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και καθορίζουν τα καιρικά φαινόμενα.

Τα θερμότερα νερά έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα.

Και μπορεί επίσης να επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων που εκβάλλουν στον ωκεανό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Επίσης, οι θερμότεροι ωκεανοί και τα κύματα καύσωνα διαταράσσουν τα θαλάσσια είδη, όπως τα ψάρια και τις φάλαινες, καθώς μετακινούνται προς αναζήτηση ψυχρότερων νερών, διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμα ότι τέτοιες μεταβολές μπορεί να επηρεάσουν τον πληθυσμό των ψαριών.

Ορισμένα αρπακτικά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, μπορεί να γίνουν επιθετικά καθώς μπερδεύονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Θέτουμε τους ωκεανούς σε μεγαλύτερη πίεση από ό,τι έχουμε κάνει σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας», σημειώνει ο Δρ Ματ Φροστ από το θαλάσσιο εργαστήριο του Πλίμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η ρύπανση και η υπεραλίευση επηρεάζουν επίσης τους ωκεανούς.

Οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για τη χρονική στιγμή που καταγράφεται αυτό το αναμενόμενο ρεκόρ.

«Ο Μάρτιος θα έπρεπε να είναι η εποχή που οι ωκεανοί παγκοσμίως είναι πιο θερμοί, όχι ο Αύγουστος ή ο Σεπτέμβριος.

»Το γεγονός ότι είδαμε το ρεκόρ τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο», λέει η Δρ Σαμάνθα Μπέρτζες από την Copernicus.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την αλλαγή να συμβαίνει τόσο γρήγορα.

»Είχαμε ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα 247 ημερών στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Αυγούστου 2022 και Απριλίου 2023», λέει ο καθηγητής Mike Burrows, ο οποίος παρακολουθεί τις επιπτώσεις στις θαλάσσιες ακτές της Σκωτίας με την Ένωση Θαλάσσιων Επιστημών της Σκωτίας.

Το νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας ξεπερνά το ρεκόρ του 2016, όταν η φυσική κλιματική διακύμανση El Niño βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και στην πιο ισχυρή του μορφή.

Το Ελ Νίνιο συμβαίνει όταν θερμό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Ένα άλλο Ελ Νίνιο έχει τώρα ξεκινήσει, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι ακόμη αδύναμο – πράγμα που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω πάνω από τον μέσο όρο τους επόμενους μήνες.

Το σπασμένο ρεκόρ θερμοκρασίας ακολουθεί μια σειρά από θαλάσσια κύματα καύσωνα φέτος, μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Βόρειο Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.