Δυνατή Ελλάδα

Αμερικανοί βουλευτές ετοίμαζαν «ταξιδάκι» στα κατεχόμενα της Κύπρου

Την έντονη αντίδραση και άμεση κινητοποίηση των διπλωματικών Αρχών της Κύπρου, αλλά και της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, πυροδότησε η είδηση ότι δύο Αμερικανοί βουλευτές ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μέσα στον Αύγουστο ταξίδι στα κατεχόμενα του νησιού, με απευθείας πτήση από την Τουρκία

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Hellas Journal ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πιτ Σέσιονς από το Τέξας, πρώην συμπρόεδρος της ομάδας για τα τουρκικά θέματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Turkish caucus), και ο επίσης Ρεπουμπλικάνος συνάδελφος του Νταν Νιούχαουζ από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, επίσης μέλος του Turkish Caucus, είχαν κλείσει απευθείας πτήση για ένα ταξίδι που θα ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη διαχρονική πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις στο Κυπριακό.

Το «δόλωμα» της Τουρκίας

Το στοιχείο που προκαλεί τα περισσότερα ερωτηματικά και την έντονη ανησυχία είναι πως το ταξίδι των δύο βουλευτών ήταν εγκεκριμένο και οργανωμένο από το Κογκρέσο!

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κογκρέσο ουσιαστικά εξαπατήθηκε, καθώς η έγκριση δόθηκε καθώς υπήρχε η εντύπωση ότι αφορά αποκλειστικά επίσκεψη στην Τουρκία και όχι μεταφορά από εκεί στα κατεχόμενα.

Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες του Hellas Journal κάνουν επίσης λόγο για μια πρόσκληση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, την οποία η Άγκυρα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως δόλωμα για να παρασύρει τους βουλευτές.

Σημειώνεται ότι στενός συνεργάτης του βουλευτή Πιτ Σέσιονς αρχικά έκανε λόγο για μια ιδιωτική και όχι επίσημη επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα προσωπικό θέμα.

Δεν είναι βεβαίως μία εξήγηση που πείθει, δεδομένων των βαρύτατων συμβολισμών που φέρει.

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο εκτελεστικός διευθυντής Halc, Έντι Ζεμενίδης και ο πτέραρχος ε.α Ιωάννης Αναστασάκης σχολίασαν στο Open το θέμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.