«Δεν λέω ότι η Ρωσία έχει δίκιο ή άδικο.
Ενήργησε για τους δικούς της λόγους.
Τώρα χρειάζεται να τους ακούσουμε, ώστε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», φέρεται να είπε ο Assoumani, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.
Η κατάρρευση της συμφωνίας αυτής και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στα ουκρανικά λιμάνια οδήγησε σε αύξηση της τιμής των σιτηρών κατά περίπου 10% το τελευταίο δεκαήμερο.
«Όταν αποσύρουμε από την αγορά εκατομμύρια τόνους σιτηρών είναι σαφές ότι (…) θα αυξηθούν οι τιμές», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Για αυτό, δεν θα διορθώσουμε τις δραματικές επιπτώσεις που επηρεάζουν τους πάντες, παντού, με μια χούφτα δωρεές σε κάποιες χώρες», πρόσθεσε.
O Putin υποσχέθηκε στήριξη στην Αφρική
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποσχέθηκε στους Αφρικανούς ηγέτες ότι η χώρα του θα δωρίσει 25-50.000 τόνους σιτηρών στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μαλί, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία εντός των επόμενων μηνών.
Υποστήριξε επίσης ότι το 70% των ουκρανικών εξαγωγών πήγε σε πλούσιες χώρες ενώ οι φτωχότερες, όπως το Σουδάν, έλαβαν λιγότερο από το 3% των φορτίων αυτών.
Είπε επίσης ότι λόγω των δυτικών κυρώσεων η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εφοδιάσεις τις φτωχές χώρες με δωρεάν λιπάσματα.
Στην ομιλία του ο Assoumani έκανε έκκληση για την «ειρηνική συνύπαρξη» της Ρωσίας με την Ουκρανία, εξηγώντας ότι έτσι θα σωθούν οι ζωές εκείνων που χρειάζονται τα τρόφιμά τους.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, 49 από τις 54 χώρες της Αφρικής έστειλαν αντιπροσωπείες στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.
Μεταξύ αυτών είναι 17 αρχηγοί κρατών και τέσσερις αρχηγοί κυβερνήσεων.
Είναι πάντως οι μισοί από εκείνους που παρέστησαν στη σύνοδο του 2019 και το Κρεμλίνο λέει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες των δυτικών χωρών να αποτρέψουν τους Αφρικανούς ηγέτες να παραστούν.