Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα δήλωσε ότι η σύλληψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα για τη Σύνοδο των Ηγετών των BRICS, θα μπορούσε να θεωρηθεί αιτία πολέμου, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, η οποία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη Σύνοδο των Ηγετών των BRICS τον επόμενο μήνα, ως ένα από τα κράτη μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – ΔΠΔ, είναι υποχρεωμένη να συλλάβει τον Ρώσο ηγέτη Πούτιν εάν παραστεί στη σύνοδο κορυφής.
Ενώ η κυβέρνηση δεν ευνόησε την εφαρμογή της εντολής του ΔΠΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημοκρατική Συμμαχία (DA) παρέπεμψε το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γκαουτένγκ τον περασμένο μήνα για να αναγκάσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτή τη διάταξη.
Ο Πρόεδρος Ραμαφόσα έδωσε μια ένορκη δήλωση στο δικαστήριο υπό τον όρο ότι θα παραμείνει εμπιστευτική, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ενέκρινε αυτό το αίτημα εμπιστευτικότητας και μοιράστηκε τη δήλωση του Προέδρου με το κοινό σήμερα.
«Η σύλληψη του Πούτιν θα ήταν κήρυξη πολέμου στη Ρωσία»
Στη δήλωσή του στο δικαστήριο, ο Ραμαφόσα δήλωσε ότι «η σύλληψη του Πούτιν σημαίνει κήρυξη πολέμου στη Ρωσία» και « Η κήρυξη πολέμου στη Ρωσία με τη σύλληψη του Πούτιν σημαίνει απερίσκεπτη, αντισυνταγματική και παράνομη χρήση των εξουσιών που δίνονται στην κυβέρνηση», είπε.
Ο Πρόεδρος Ραμαφόσα τόνισε επίσης ότι η Νότια Αφρική βρίσκεται σε ενεργές συνομιλίες με τα μέρη για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και είπε ότι το ένταλμα σύλληψης θα ακυρώσει επίσης αυτές τις προσπάθειες.
Οι σχέσεις Νότιας Αφρικής – Ρωσίας χρονολογούνται από τα χρόνια του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.
Υπάρχουν βαθιές σχέσεις μεταξύ του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και της Μόσχας που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η βάση αυτών των σχέσεων είναι η υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ που κυβέρνησε τη Νότια Αφρική το 1948-1994. Το ANC, το οποίο ήταν ένα απαγορευμένο πολιτικό κίνημα εκείνη την εποχή, βρίσκεται στην εξουσία από το 1994.
Από την άλλη, οι σχέσεις της Νότιας Αφρικής με τη Ρωσία και η ουδέτερη στάση της στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας επισύρουν την αντίδραση των δυτικών κρατών.
Business Telegraph, TimesLIVE,
—