Αποκάλυψη – βόμβα: Μόλις το 20% της βοήθειας των ΗΠΑ καταλήγει στην Ουκρανία – Πού πηγαίνουν τα υπόλοιπα χρήματα

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει στις ΗΠΑ ότι δεν θα επιτρέψουν τη χορήγηση απεριόριστης και μη απολύτως δικαιολογημένης βοήθειας στην Ουκρανία

Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία και τελικά που καταλήγει, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο δημοσιεύματα του Τύπου για τον ρόλο του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η Ουάσιγκτον παραδίδει μόνο περίπου το 20% της οικονομικής βοήθειας που διατίθεται για την Ουκρανία απευθείας στο Κίεβο, με περίπου το 60% αυτών των χρημάτων να λαμβάνονται από την ίδια την αμερικανική πλευρά, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Michael McCaul κατά τη διάρκεια ακρόασης την Τετάρτη (29/3/.2023).
«Από τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν και τα τέσσερα συμπληρωματικά, περίπου το 60% κατευθύνθηκε σε αμερικανικές εταιρείες και ταμεία στην πραγματικότητα μόνο το 20% της χρηματοδότησης δόθηκε απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση με τη μορφή άμεσης δημοσιονομικής βοήθειας» είπε ο Αμερικανός βουλευτής.
Τόνισε επίσης πως όταν οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο του 2022, κατέστησαν σαφές ότι η λογοδοσία θα έχει καίρια σημασία για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Όπως απαιτείται από τη νομοθεσία, αυτά τα κεφάλαια κατευθύνονται στην Ουκρανία μετά από επαλήθευση ότι τα χρήματα δαπανώνται σε εγκεκριμένα είδη και δραστηριότητες.
Όλα τα κεφάλαια υπόκεινται επίσης σε εξωτερική παρακολούθηση τρίτων από την Deloitte. Διενεργούνται τυχαιοποιημένοι επιτόπιοι έλεγχοι για να επαληθεύσουν τη χρήση αυτής της βοήθειας. Επιπλέον, συνεργάζονται με το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας για να επανεξετάσουν τα συστήματα και τις διαδικασίες παρακολούθησης, διαφάνειας, επαλήθευσης και αναφοράς.
Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε τους ανεξάρτητους Γενικούς Επιθεωρητές από το υπουργείο Εξωτερικών, την USAID και το υπουργείο Άμυνας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεστε και οι τρεις μαζί ενώπιον κάποιας επιτροπής για να συζητήσουν τον εποπτικό σας ρόλο και τους 64 προγραμματισμένους και εν εξελίξει ελέγχους και αναθεωρήσεις της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Το έργο σας είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για να διασφαλίσετε ότι το Κογκρέσο είναι καλοί διαχειριστές των χρημάτων των φορολογουμένων
Και είναι απαραίτητο να αποτραπεί η σπατάλη, η απάτη ή η κατάχρηση και, εάν χρειάζεται, να διερευνηθούν και να επιλυθούν τυχόν περιστατικά. Το Κογκρέσο ασκεί επίσης εποπτεία», σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.

Η προειδοποίηση McCarthy

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy προειδοποίησε το περασμένο φθινόπωρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα επιτρέψουν τη χορήγηση απεριόριστης και μη απολύτως δικαιολογημένης βοήθειας στην Ουκρανία.
Όπως ακριβώς ένα μεγάλο μέρος των όπλων που αποστέλλονται στο Κίεβο καταλήγει στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μέσω μαύρων αγορών θα μπορούσε κανείς μόνο να υποψιαστεί ότι από την αρχή πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την οικονομική βοήθεια που εισρέει στη χώρα, εκτιμά ο Uriel Araujo, ερευνητής, γεωπολιτικός αναλυτής.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, το συνολικό ποσό που εστάλη στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ ανήλθε σε περίπου 68 δισεκατομμύρια δολάρια ή ακόμα περισσότερα, και κεφάλαια θα συνεχίσουν να αποστέλλονται και το 2023.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ουκρανική επενδυτική εταιρεία Dragon Capital και η αμερικανική πολυεθνική BlackRock εμπλέκονται σε σκοτεινές επιχειρήσεις.
Ο αμερικανικός κολοσσός BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, απέκτησε ισχυρή βάση στη χώρα τον Νοέμβριο με την υπογραφή ενός μνημονίου συναντίληψης με το υπουργείο Οικονομικών για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης με στόχο την ανοικοδόμηση του κράτους.
Η εταιρεία αυτή έχει μεγάλη ιστορία: Είναι αποδέκτης κατηγοριών για διαφθορά και περιβαλλοντική ζημιά στο Μεξικό και ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Larry Fink, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από τον Δεκέμβριο.
Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται ροές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων επιχειρηματικών κολοσσών και πολιτειών, φιλοξενεί την αφρόκρεμα της οικονομικής ελίτ των ΗΠΑ.

Ο ουκρανικός τρόπος

Τον Ιανουάριο 2023, μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Zelensky καυχήθηκε ότι η BlackRock, καθώς και η JP Morgan και η Goldman Sachs έχουν «ήδη γίνει μέρος του ουκρανικού τρόπου» – χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει ο «ουκρανικός τρόπος».
Η προαναφερθείσα JP Morgan, για παράδειγμα, έχει μεγάλες συμμετοχές σε αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ.
Αυτές οι γιγάντιες εταιρείες κερδίζουν βασικά από την παράταση της σύγκρουσης ενώ επενδύουν τα κέρδη τους σε έργα ανοικοδόμησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα, υπάρχει η αναπόφευκτη σύνδεση με το δίκτυο του George Soros, το οποίο έχει τεράστια παρουσία στην Ουκρανία.
Το δεξί χέρι του δισεκατομμυριούχου εκεί φαίνεται να είναι ο ολιγάρχης Tomas Fiala, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dragon Capital.
Αυτή η εταιρεία επιβλέπει τα δυτικά κεφάλαια που μεταφέρονται στη χώρα με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.
Μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από τα κατασχεθέντα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας.
Το θέμα είναι ότι τμήματα αυτών των ποσών, όπως υποστηρίζεται, αν και προορίζονται για προγράμματα κατά της διαφθοράς, εκτρέπονται για… προγράμματα διαφθοράς.

Και τα χρήματα επιστρέφουν στον Biden

Επιπλέον, τέτοια προγράμματα περιλαμβάνουν την αποστολή μέρους των χρημάτων «πίσω» στις ΗΠΑ, μεταμφιεσμένα ως δωρεές για το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Με αυτόν τον τρόπο, ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων στην Ουκρανία και στη συνέχεια να πάρουν μέρος από αυτά «πίσω» ως μερίδιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο του 2021, ένα μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου κατήγγειλε ένα κύκλωμα διαφθοράς εντός της Naftogaz, της μεγαλύτερης εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η κατάθεσή του περιελάμβανε διαρροές ηχογραφήσεων του τότε αντιπροέδρου του Obama, Joe Biden (τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ) που πρόσφερε στον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως μέρος μιας διαπραγμάτευσης για την απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας Viktor Shokin, ο οποίος ερευνούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. του γιου του Joe Biden, Hunter, στη χώρα.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ακόμη ότι οι σκοτεινές δραστηριότητες του Hunter Biden σε αυτό το σλαβικό έθνος, που περιλαμβάνουν σεξουαλικά σκάνδαλα και τα βιολογικά εργασία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο για να ζητήσει παραχωρήσεις από τον Λευκό Οίκο.

Ξηλώνεται το πουλόβερ

Τα σκάνδαλα της ίδιας της Ουκρανίας εν μέσω πολέμου κινδυνεύουν επίσης να διαβρώσουν την πολιτική της ενότητα.
Ένα σημάδι αυτού ήταν η μαζική παραίτηση αρκετών υψηλόβαθμων αρχών τον Ιανουάριο.
Η διαφθορά στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τη σχέση της με τις ΗΠΑ για πολλούς λόγους.
Στην Ουάσιγκτον σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής JD Vance, για παράδειγμα, είναι ολοένα και πιο ζεστοί ως προς τη διερεύνηση του συστήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες των Δημοκρατικών στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.