Η Καϊλή και το λόμπι των κρυπτονομισμάτων

ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ της Εύας Καϊλή λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate να προκάλεσε ένα κύμα καταδικαστικών δηλώσεων και αποστασιοποίησης από τους χώρους στους οποίους ανήκε, ωστόσο υπάρχει ένας χώρος που αντέδρασε με στεναχώρια, αν όχι απογοήτευση λόγω της απομάκρυνσής της.

Πρόκειται για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, έναν χώρο που η ευρωβουλευτής στήριξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τοποθετήσεων, νομοθετικών πρωτοβουλιών και επιμέρους δράσεων της εντός και εκτός Βρυξελλών κατά τη διάρκεια της οκταετούς παρουσίας της στην καρδιά των αποφάσεων της Ευρώπης.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, με μια ανάρτηση εξίσου αμφιλεγόμενη με την ομιλία της για το Κατάρ, η Καϊλή υποστήριξε την εφαρμογή ηπιότερων κανόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων στον τομέα των crypto, και συγκεκριμένα στις μεταφορές περιουσιακών στοιχείων σε μορφή κρυπτονομίσματος μεταξύ self-hosted wallets.

«Τα κρυπτονομίσματα έχασαν μια μεγάλη “cheerleader” σε ένα από τα πιο ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων» ανέφερε χθες σε αναρτήσεις του στο Twitter ο Financial Τechnology Εditor του Politico, Bjarke Smith-Meyer, συμπληρώνοντας πως οι λομπίστες των crypto μιλούν ήδη σιωπηλά «για μια τεράστια επικοινωνιακή ζημιά λόγω της σύλληψης της Καϊλή και αναζητούν νέους συμμάχους στις Βρυξέλλες».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά fora όπου συχνάζουν επενδυτές crypto, εκατοντάδες χρήστες αντέδρασαν στις εξελίξεις με αναρτήσεις θλίψης αλλά και σκωπτικά σχόλια – όπως την εύλογη απορία του γιατί μια ένθερμη υπερασπίστρια των κρυπτονομισμάτων βρέθηκε με σακούλες μετρητών αντί για bitcoin.

Παρά την ευρύτερη στάση της Ε.Ε. υπέρ της υιοθέτησης ενός τολμηρού ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα της τεχνολογίας, υπό την καθοδήγηση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, η Εύα Καϊλή φαινόταν να ενδιαφέρεται πάντα περισσότερο για τη διευκόλυνση παρά για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Αυτό επεκτάθηκε και στις δράσεις της εκτός της αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς η ίδια ήταν παρούσα σε δεκάδες συνέδρια, παγκόσμια fora αλλά και οργανισμούς που ασχολούνταν με την προώθηση των crypto και του blockchain.

Η σχέση της Εύας Καϊλή με τα κρυπτονομίσματα ξεκινά πολλά χρόνια πριν από τη μεγάλη άνοδο του blockchain και την εκτόξευση της αξίας των μεγάλων cryptocurrencies, όταν η ακόμα εκκολαπτόμενη και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία αποκεντρωμένων συναλλαγών βρισκόταν στα πρώτα της βήματα και κολυμπούσε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ούσα μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, η Καϊλή ήταν η πρώτη ευρωβουλευτής που έστρεψε την προσοχή της στα κρυπτονομίσματα, υποστηρίζοντας ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. πρέπει να είναι ευέλικτο και γενναιόδωρο, ώστε να επιτρέψει την άνθηση της τεχνολογίας.

Η ενασχόλησή της με τα κρυπτονομίσματα συνεχίστηκε καθ’ όλο το διάστημα της κοινοβουλευτικής της παρουσίας μέχρι τη σύλληψή της. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, με μια ανάρτηση εξίσου αμφιλεγόμενη με την ομιλία της για το Κατάρ, η Καϊλή υποστήριξε την εφαρμογή ηπιότερων κανόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων στον τομέα των crypto, και συγκεκριμένα στις μεταφορές περιουσιακών στοιχείων σε μορφή κρυπτονομίσματος μεταξύ self-hosted wallets. Ισχυρίστηκε πως η προσέγγιση της θα επέτρεπε στην Ε.Ε. «να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διαφθορά, παραμένοντας ωστόσο τεχνολογικά ουδέτερη και φιλική προς την καινοτομία».

https://twitter.com/CoingraphNews/status/1601963553753550848?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1601963553753550848%7Ctwgr%5Ef1c43ce8a15f2e2857dd1b245e0f78a48110f4ba%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Fstiles%2Foptiki-gonia%2Fi-kaili-kai-lompi-ton-kryptonomismaton

«Δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε μια τεχνολογία που εξακολουθεί να εξελίσσεται, αφήστε την καινοτομία να αποδώσει πρώτα τους καρπούς της» υποστήριζε σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε στο περιοδικό CoinDesk το 2017, συμπληρώνοντας πως το blockchain και η αμεσότητα των συναλλαγών που επιτρέπει, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει «σε μια επανεφεύρεση της έννοιας της εμπιστοσύνης σε μια περίοδο όπου οι κοινωνίες μας χρειάζονται εμπιστοσύνη περισσότερο από ποτέ για να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την κοινωνική συνοχή».

Ένα χρόνο αργότερα, η Καϊλή ήταν εκείνη που υπέβαλε την πρόταση ψηφίσματος για «τις τεχνολογίες κατανεμημένης λογιστικής και το blockchain» με τίτλο «οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω της αποδιαμεσολάβησης», η οποία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 3 Οκτωβρίου του 2018.

«Οι εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain είναι τεράστιες, θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν ακόμα και στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής» υποστήριζε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής από το Στρασβούργο, συμπληρώνοντας πως το εν λόγω ψήφισμα ήταν μια απόδειξη πως η Ευρώπη μπορεί να ρυθμίζει, παραμένοντας φιλική προς την καινοτομία.

Η σταθερή παρουσία της σε συνέδρια και οργανισμούς

Η Καϊλή και το λόμπι των κρυπτονομισμάτων

Facebook Twitter
Η Εύα Καϊλή συμμετείχε συχνά ως ομιλήτρια σε συνέδρια για τα κρυπτονομίσματα.

 

Χαρακτηριστική ήταν και η έντονη ενασχόλησή της με το Global Blockchain Business Council (GBBC), έναν οργανισμό «υπεράσπισης της τεχνολογίας» (tech advocacy group) ο οποίος συνιδρύθηκε από την εταιρεία υπηρεσιών blockchain Bitfury Group και ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «η μεγαλύτερη ένωση βιομηχανίας στον κόσμο για την τεχνολογία blockchain».

Η Καϊλή ήταν από τους «founding advisors» του οργανισμού, ενώ μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευση του ίδιου του GBBC, έπαιξε και ρόλο «γέφυρας» για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με επίκεντρο το blockchain εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου μέλη της ένωσης ενημέρωσαν τα μέλη του κοινοβουλίου της Ε.Ε. και τους εκπροσώπους της Επιτροπής για τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία blockchain.

Μέχρι και σήμερα το GBBC τη συμπεριλαμβάνει στη λίστα των «πρεσβειρών» του οργανισμού.

Επιπλέον, το 2021, τη χρονιά που τα κρυπτονομίσματα κατέκτησαν πλέον το παγκόσμιο mainstream ενδιαφέρον και που σημειώθηκε η κορυφή της αστρονομικής ανόδου της αξίας τους, η Καϊλή άνηκε στους επίσημους οικοδεσπότες και ομιλητές του επιδραστικού διαδικτυακού συνεδρίου Blockchain & Crypto, ούσα μια από τις ελάχιστες παρουσίες του πολιτικού χώρου ανάμεσα σε μια ατελείωτη λίστα CEO εταιρειών blockchain και διευθυντικών στελεχών τραπεζών.

«Φόρουμ σαν αυτό ανοίγουν το δρόμο για μια ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των ρυθμιστικών αρχών, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη καινοτόμων πλατφόρμων και έξυπνων λύσεων μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν οι τεχνολογίες blockchain» έλεγε τότε.

Η Καϊλή και το λόμπι των κρυπτονομισμάτων

Την τελευταία περίοδο η Καϊλή εξέταζε το πεδίο της εφαρμογής των NFTs, των λεγόμενων non fungible tokens που λειτουργούν ως απόδειξη κατοχής ψηφιακών assets στο blockchain ή ακόμα και το metaverse, και μάλιστα προγραμμάτιζε να παρουσιάσει σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2023.

Παραμένει ακόμα άγνωστο αν η εν λόγω πρωτοβουλία θα περάσει στα χέρια κάποιου άλλου ευρωβουλευτή, καθώς και αν η σύλληψη της μεγαλύτερης υπερασπίστριας των cryptocurrencies στο Ευρωκοινοβούλιο θα επηρεάσει τη μελλοντική στάση του σώματος απέναντι σε μια τεχνολογία τρομερά συναρπαστική, αλλά συνάμα και αρκετά προβληματική στη ρύθμιση της.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων παραμένει σήμερα σχετικά απαισιόδοξος. «Είναι ένας πολύ κακός οιωνός» σημείωσε στο σχετικό ρεπορτάζ του ο ισότοπος crypto.news αναφερόμενος στη σύλληψη της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή. «Στο χειρότερο σενάριο που η Καϊλή χάσει τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο, ο χώρος των crypto θα χάσει έναν από τους “συνηγόρους της πρώτης γραμμής”».

Ο ρόλος-κλειδί του πρώην συνεργάτη και νυν λομπίστα Δημήτρη Ψαρράκη

Η Καϊλή και το λόμπι των κρυπτονομισμάτων

Οι εισηγήσεις και η ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα όμως απαιτούν πολύ εξειδικευμένες γνώσεις, τις οποίες η ίδια δεν διέθετε. Κομβικό ρόλο εδώ φαίνεται ότι έπαιξε ο Δημήτρης Ψαρράκης, επί χρόνια στενός συνεργάτης της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι δύο τους δεν συνεργάζονταν επίσημα πλέον, παρότι διατηρούσαν τη φιλική τους σχέση. Στους κύκλους των Βρυξελλών δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ψαρράκης ήταν ο άνθρωπος κλειδί πίσω από την έντονη παρουσία της Καϊλή στον τομέα των νέων τεχνολογιών και του blockchain.

Ο Δημήτρης Ψαρράκης, ο οποίος αναφέρεται από μέσα του χώρου ως λομπίστας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευματα που έχει αναρτήσει και ο ίδιος, καθώς και συνιδρυτής του Brussels Council of Technology and International Development, ήταν σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επτά χρόνια ενώ εργάστηκε στον πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα κρυπτονομίσματα (MiCA).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, κατατάσσεται «στους 100 κορυφαίους influencers παγκοσμίως στον τομέα της ρύθμισης τεχνολογίας και του blockchain», ενώ είναι συχνός ομιλητής σε  διεθνείς οργανισμούς, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς και σε επαγγελματικές συνόδους κορυφής για το blockchain και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

«Όπως όλοι μας, έμεινα και εγώ άναυδος από τα νέα της Παρασκευής και μετά, καθώς ούτε το Κατάρ, ούτε το ποδόσφαιρο, ούτε το Μουντιάλ ήταν θέμα που αφορούσε ποτέ την Εύα» υποστήριξε ο Ψαρράκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συλληψή της.

«Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε να δουλέψω στον πιο προωθημένο τομέα των Χρηματοοικονομικών και της Καινοτομίας, στον τομέα Στρατηγικών Επενδύσεων και στη Νομισματική Πολιτική. Οι φάκελοι μας έκαναν σημαντική δουλειά για την Ελλάδα και ανέδειξαν την Ευρώπη στη πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών. Αυτό είναι κάτι που το παραδέχονται όλοι, Ευρωπαίοι και μη, Έλληνες και ξένοι, φίλοι και εχθροί. Είμαι περήφανος για τη δουλειά μας και το πολιτικό μας έργο. Άλλωστε, δεν θα εργαζόμουν ποτέ με κάποιον που δεν εκτιμώ ή με φέρνει μπροστά σε ηθικά διλήμματα» ισχυρίστηκε, δηλώνοντας «απίστευτα απογοητευμένος που επέτρεψε στον εαυτό της να εμπλακεί σε κάτι τόσο σάπιο και βρόμικο, όπως αυτό που βγαίνει στη δημοσιότητα».

«Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουμε τα κρυπτονομίσματα»

Από μόνη της, η ενθουσιώδης και στενή σχέση που ανέπτυξε η Εύα Καϊλή με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων δεν αποτελεί αδίκημα, ούτε η στενή της επαφή της με τη βιομηχανία της τεχνολογίας blockchain, τους λομπίστες και τα συνέδρια του χώρου.

Το lobbying είναι μια σχεδόν καθημερινή διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θεωρείται παράνομο όταν εκτυλίσσεται μέσα σε νόμιμα και διαφανή πλαίσια.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση κάθε ευρωβουλευτή είναι να δρα με γνώμονα το όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, και εδώ αξίζει να μοιραστώ μια σχετική βιωματική εμπειρία. Το 2018, σε μια συνάντησή μας στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είχα ρωτήσει την ευρωβουλευτή με ποιον τρόπο μπορούμε να εκλαϊκεύσουμε την πολύπλοκη τεχνολογία blockchain και να εξηγήσουμε τις δυνατότητές της, ώστε να τις αντιληφθεί ο απλός πολίτης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που –όπως υποστήριζε η ίδια– μπορούν να επωφεληθούν από την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.

«Δεν χρειάζεται απαραίτητα να τις καταλάβει ο κόσμος» είχε απαντήσει χαμογελώντας η Εύα Καϊλη, έπειτα από μια κοφτή παύση και μια σύντομη επεξεργασία. «Τα κρυπτονομίσματα είναι κάπως σαν τον καιρό – μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη τους χωρίς να ξέρεις αναλυτικά τη διαδικασία που βρίσκεται από πίσω».

 

Πηγή

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.