Αποκάλυψη τώρα: Η βοήθεια της Δύσης βορά των διεφθαρμένων ελίτ της Ουκρανίας!

Από την αρχή της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση –και οι σύμμαχοί τους– έχουν παράσχει στο Κίεβο βοήθεια αξίας 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αριθμός σχεδόν ίσος με ολόκληρο το ΑΕΠ της χώρας.

  • Γράφει: Olga Sukharevskaya, Ουκρανή πρώην διπλωμάτης

Επιπλέον, εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην ΕΕ, όπου τους παρασχέθηκε στέγη, φαγητό, άδειες εργασίας και συναισθηματική υποστήριξη. Το εύρος είναι τεράστιο, ακόμη και για τα δυτικά πρότυπα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μπλοκ χρηματοδοτεί το Κίεβο ενώ αντιμετωπίζει μια δική του οικονομική και ενεργειακή κρίση, η βοήθεια είναι ίσως ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.

Το Κίεβο βασίζει τα ατελείωτα αιτήματά του για χρηματοδότηση στην κατάρρευση της οικονομίας του, λόγω του πολέμου και στην ανάγκη του να «αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα». Αλλά η βοήθεια φτάνει όντως στον προορισμό της;

Το «τάγμα του Μονακό»

Ενώ η Ουκρανία έχει υποβληθεί σε γενική κινητοποίηση που επηρεάζει όλους τους άνδρες κάτω των 60 ετών, πολλοί πρώην και νυν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοιπολιτικοί, επιχειρηματίες και ολιγάρχες έχουν μετακομίσει σε ασφαλές μέρος στο εξωτερικό – κυρίως στην ΕΕ.

Η μαζική φυγή των ουκρανικών ελίτ ξεκίνησε ακόμη και πριν από την ένοπλη σύγκρουση. Στις 14 Φεβρουαρίου 2022, 37 βουλευτές από την κοινοβουλευτική παράταξη του Ουκρανού προέδρου, «Υπηρέτης του Λαού», ξαφνικά «εξαφανίστηκαν».

Αν δεν απαγορευόταν στους βουλευτές να φύγουν από τη χώρα την επόμενη κιόλας μέρα, σίγουρα θα είχαν αποχωρήσει και άλλοι. Εν τω μεταξύ, πρώην αξιωματούχοι και ολιγάρχες απολάμβαναν περισσότερη ελευθερία να μετακινούνται.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, 20 επαγγελματικά τζετ απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Boryspol του Κιέβου στις 14/2.

Οι μεγιστάνες ήταν στο μπροστινό μέρος της ομάδας. Ο επιχειρηματίας και βουλευτής Vadim Novinsky, οι επιχειρηματίες Vasily Khmelnitsky και Vadim Stolar, Vadim Nesterenko και Andrey Stavnitzer έφυγαν όλοι από τη χώρα με πτήσεις τσάρτερ.

Ο εκατομμυριούχος πολιτικός Ιγκόρ Αμπράμοβιτς έκλεισε μια ιδιωτική πτήση για Αυστρία για 50 άτομα – επιβιβάζοντας συγγενείς, επιχειρηματικούς εταίρους και συναδέλφους του κόμματος. Οι ολιγάρχες πέταξαν από το Κίεβο στη Νίκαια, το Μόναχο, τη Βιέννη, την Κύπρο και άλλους προορισμούς της ΕΕ.

Μια άλλη ομάδα επιχειρηματιών απογειώθηκε από την Οδησσό με ιδιωτικά αεροπλάνα. Ο ιδιοκτήτης της Vostok Bank αναχώρησε για το Ισραήλ, ενώ ο επικεφαλής του ομίλου Transship πέταξε στη Λεμεσό. Ένας πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού, ο Βλαντιμίρ Νεμιρόφσκι του Stalkanat, έφυγε επίσης από τη χώρα.

Το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου του 2022, η «Ukrainska Pravda» ετοίμασε αρκετά ερευνητικά ντοκιμαντέρ για κατάλληλους για υπηρεσία Ουκρανούς δισεκατομμυριούχους και αξιωματούχους που εντοπίστηκαν να κάνουν διακοπές στην Κυανή Ακτή κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μια ταινία με τον ειρωνικό τίτλο «The Monaco Battalion» (Το Τάγμα του Μονακό) δείχνει Ουκρανούς ολιγάρχες να ξεκουράζονται στις βίλες, τις επαύλεις και τα γιοτ τους. Στο πρώτο μέρος, βλέπουμε τον επιχειρηματία Konstantin Zhevago, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα καταζητούμενων της Interpol, να χαλαρώνει στο ιδιωτικό του γιοτ αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το γιοτ κοσμεί την ακτή της Κυανής Ακτής καθώς η οικογένεια του Ζεβάγκο αποβιβάζεται. Ο επιχειρηματίας του Kharkov Alexander Yaroslavsky, ο οποίος υποσχέθηκε να πουλήσει το γιοτ του και να μεταφέρει τα κεφάλαια για την αποκατάσταση του Kharkov, φαίνεται να πλέει δίπλα του.

Οι δημοσιογράφοι της «Ukrainska Pravda» είδαν επίσης τους αδερφούς Surkis στη Γαλλία, οι οποίοι σήμερα νοικιάζουν διαμερίσματα αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Εν τω μεταξύ, μια Bentley αξίας 300.000 δολαρίων που ανήκει στον Ουκρανό επιχειρηματία Vadim Ermolaev εθεάθη κοντά στο καζίνο στο Μονακό και ο Eduard Kohan, ο συνιδρυτής της Euroenergotrade, εθεάθη σε ένα από τα κομψά ξενοδοχεία του Μόντε Κάρλο.

Μια ολόκληρη αποικία Ουκρανών ολιγαρχών φαίνεται πως έχει εγκατασταθεί στην ελίτ γαλλική κοινότητα Cap-Ferrat. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας της ανάπτυξης ακινήτων Vadim Solar, οι ολιγάρχες Dmitry Firtash, Vitaly Khomutynnik και Sergey Lovochkin είναι μεταξύ εκείνων που απολαμβάνουν τη ζωή εν μέσω πολέμου.

Η βίλα Cap-Ferrat που κάποτε ανήκε στον βασιλιά Λεοπόλδο Β’ του Βελγίου, αγοράστηκε από τον πλουσιότερο Ουκρανό ολιγάρχη, Rinat Akhmetov. Γείτονές του είναι ο Alexander Davtyan, Πρόεδρος του Investment Group DAD LLC και ο Vladislav Gelzin, πρώην αναπληρωτής του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ντόνετσκ.

Όπως τονίζουν επανειλημμένα οι δημιουργοί της ταινίας, βουλευτές και επιχειρηματίες «φιλορωσικών» κοινοβουλευτικών παρατάξεων εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, πολλοί ενεργοί υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης προτιμούν επίσης να υπερασπιστούν την πατρίδα τους από το εξωτερικό.

Η «Ukrainska Pravda» κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τον Αντρέι Χολόντοφ, βουλευτή της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, από την τωρινή του κατοικία στη Βιέννη.

Η αυστριακή πρωτεύουσα επιλέχθηκε επίσης από τον εθνικιστή Nikita Poturaev και τον Sergei Melnichuk, πρώην επικεφαλής του τάγματος Aidar, γνωστό για εγκλήματα πολέμου που αναφέρθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο πρώην επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας, ο 59χρονος Αλεξάντερ Τουπίτσκι και ο 45χρονος πρώην γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Ρουσλάν Ριαμποσάπκα προτίμησαν επίσης ξένα «χαρακώματα».

Τα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου δεν βιάζονται να υιοθετήσουν ζωτικής σημασίας νόμους για τη χώρα σε καιρό πολέμου. Σύμφωνα με το κανάλι του Telegram “Volyn News”, έως τις 11 Μαρτίου 2022, περισσότεροι από 20 βουλευτές μετακόμισαν στο εξωτερικό για αδιευκρίνιστους λόγους.

Η γεωγραφία είναι εκτεταμένη: Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Κατάρ, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μολδαβία, Ισραήλ κ.λπ. Τον Μάρτιο, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ξεκίνησε έρευνα για τις ενέργειες έξι βουλευτών που έχουν παρέμεινε στο εξωτερικό.

Προφανώς, ούτε ο πόλεμος ούτε η τιμωρία μπορούν να βάλουν τους Ουκρανούς νομοθέτες να δουλέψουν. Μόνο 99 βουλευτές από τους 450 παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου. Προφανώς αποσπάστηκαν από το καλοκαίρι, την Κυανή Ακτή, τις Μαλδίβες και τα γιοτ… Όσο για την υπεράσπιση της ίδιας της Ουκρανίας – αφήστε το στους ξένους εθελοντές, λένε.

Πού πάει όλη η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια;

Ορισμένοι δυτικοί ευεργέτες παρατήρησαν πρόσφατα ότι το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας δεν φτάνει ποτέ στον στρατό της Ουκρανίας ή στους απλούς πολίτες.

Σε ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ, το CBS ανέφερε ότι περίπου το 70% της στρατιωτικής βοήθειας απέτυχε να βρει τον δρόμο προς τους προβλεπόμενους δικαιούχους και οι χώρες δωρητές συχνά αδυνατούν να ελέγξουν τη χρήση για την οποία προορίζονται.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ρεπορτάζ, ορισμένα από τα όπλα πωλούνται στη μαύρη αγορά. Όπως είπε ο βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Andy Milburn, «μπορώ να σας πω αδιαμφισβήτητα ότι στις μονάδες πρώτης γραμμής αυτά τα πράγματα δεν φτάνουν εκεί. Drones, Switchblades, IFAK. Δεν φτάνουν. Θωράκιση σώματος, κράνη, ό,τι θέλετε».

Το Grayzone γράφει ότι όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Δύση στον ουκρανικό στρατό κλέβονται στην πορεία και δεν φθάνουν ποτέ στους στρατιώτες. Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί βουλευτές έδωσαν πρόσφατα στους εαυτούς τους αύξηση μισθού 70%. Ο συγγραφέας του άρθρου υποστηρίζει ότι δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν «εκτραπεί» της πορείας τους.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης ονόματι Ιβάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δυτικοί πόροι δεν έφτασαν ποτέ στο μέτωπο: «Φανταστείτε να λέτε σε έναν Αμερικανό στρατιώτη ότι χρησιμοποιούμε τα προσωπικά μας αυτοκίνητα στον πόλεμο και είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την πληρωμή επισκευών και καυσίμων. Αγοράζουμε τη δική μας ένδυση και κράνη. Δεν έχουμε εργαλεία παρατήρησης ή κάμερες, επομένως οι στρατιώτες πρέπει να βγάλουν τα κεφάλια τους για να δουν τι έρχεται, πράγμα που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, ένας πύραυλος ή ένα τανκ μπορεί να τους κόψει τα κεφάλια».

Η Samantha Morris, γιατρός από τις ΗΠΑ, επέστησε την προσοχή στην κλοπή ιατρικών προμηθειών και τη συνολική διαφθορά: «Ο επικεφαλής γιατρός στη στρατιωτική βάση στο Sumy έχει παραγγείλει ιατρικές προμήθειες από και για τον στρατό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και 15 φορτηγά με προμήθειες εξαφανίστηκαν εντελώς», είπε. Οι γιατροί δεν μπορούσαν καν να οργανώσουν μαθήματα για βοηθούς ιατρούς, μέχρι που μεσολάβησε ένας φίλος του κυβερνήτη της περιοχής του Σούμι.

Το CNN μίλησε με έναν απόστρατο συνταγματάρχη των ΗΠΑ, ο οποίος είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν έλλειψη σε προμήθειες. Φορητά όπλα, ιατρικός εξοπλισμός, νοσοκομεία υπαίθρου και πολλά άλλα βρίσκονται υπό τον έλεγχο ιδιωτικών οργανισμών – που ανησυχούν περισσότερο για την κλοπή χρημάτων παρά για τη διάσωση των ζωών των συμπατριωτών τους.

Όπως επέμεινε ο Stephen Myers, πρώην μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Διεθνή Οικονομική Πολιτική, «δεν υπάρχουν πολλά που εμποδίζουν έναν διοικητή πεδίου να εκτρέψει μέρος του εξοπλισμού σε αγοραστές, δηλαδή τους Ρώσους, τους Κινέζους, τους Ιρανούς ή οποιουσδήποτε και να ισχυριστεί ότι καταστράφηκε ο εξοπλισμός και τα όπλα…»

Χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας κλέβονται. Τον Σεπτέμβριο, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) απέδειξε ότι ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, Andrei Yermak, ο αναπληρωτής του Kirill Tymoshenko, ο επικεφαλής της παράταξης του Ζελένσκι Νταβίντ Αρακχάμια και ο φίλος του Vemir Davityan, ήταν πίσω από την κλοπή μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή Ζαπορίζια.

Οι αξιωματούχοι της Ζαπορίζια Starukh, Nekrasova, Sherbina και Kurtev έκαναν μόνο επιφανειακά το έργο της διανομής βοήθειας. Σε έξι μήνες οργάνωσαν την κλοπή 22 θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων, 389 σιδηροδρομικών αυτοκινήτων και 220 φορτηγών. Πωλήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια στα σούπερ μάρκετ ATB και Selpo που ανήκουν στους Gennady Butkevich και Vladimir Kostelman, αντίστοιχα. Φυσικά, ο Τιμοσένκο, η Νεκράσοβα και ο Νταβιτιάν έγιναν «πρόσφυγες» και βρήκαν άσυλο στη Βιέννη.

Ομολογουμένως, δεν είναι όλοι κυνηγημένοι. Ο Αντρέι Γιαρμόλσκι, ο σκανδαλώδης πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Βολίν – κατηγορούμενος για κλοπή ανθρωπιστικής βοήθειας, προμήθεια ελαττωματικών αλεξίσφαιρων γιλέκων και παράνομη μετακίνηση ανδρών από τη χώρα – προήχθη. Τώρα εργάζεται για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Κλέβονται επίσης και ιατρικές προμήθειες. Η Telegraph αναφέρει ότι «ορισμένες από τις δωρεές προμηθειών έφτασαν αργότερα στα ράφια των φαρμακείων των νοσοκομείων: με τιμές και διατίθενται προς πώληση».

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαθέτουν φάρμακα, επιδέσμους και ιατρικό εξοπλισμό και τα μεταπωλούν σε ασθενείς για τους οποίους προοριζόταν να είναι δωρεάν, αναφέρει το άρθρο.

Μια παρόμοια ιστορία είπε η προαναφερόμενη γιατρός Dr Morris:

«Μου τηλεφώνησε μια νοσοκόμα σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ντνίπρο. Είπε ότι ο πρόεδρος του νοσοκομείου είχε κλέψει όλα τα παυσίπονα για να τα μεταπωλήσει και ότι οι τραυματίες στρατιώτες που νοσηλεύονται εκεί δεν είχαν ανακούφιση από τον πόνο. Μας παρακάλεσε να της δώσουμε χέρι με χέρι παυσίπονα. Είπε ότι θα τα έκρυβε από τον πρόεδρο του νοσοκομείου για να φτάσουν στους στρατιώτες. Αλλά ποιον μπορείς να εμπιστευτείς; Ο πρόεδρος του νοσοκομείου έκλεβε πραγματικά τα φάρμακα ή προσπαθούσε να μας εξαπατήσει να της δώσουμε παυσίπονα για να τα πουλήσει ή να τα χρησιμοποιήσει; Ποιός ξέρει. Όλοι λένε ψέματα».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κίεβο

Πόλεμος για κάποιους, Gucci για άλλους

Τεράστιες ταμειακές ροές από δυτικές χώρες χρησιμοποιούνται συνεχώς από διεφθαρμένους Ουκρανούς αξιωματούχους για προσωπικό πλουτισμό και για απόκτηση πολυτελών αγαθών.

Σε ένα σύστημα διαφθοράς που καταστράφηκε πρόσφατα, το τελωνείο της Οδησσού εισήγαγε λαθραία πουκάμισα, σακίδια, αθλητικά παπούτσια, ζώνες και άλλα είδη πολυτελείας από τους Givenchy, Gucci, Polo, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton και Armani υπό το πρόσχημα του στρατιωτικού εξοπλισμού!

Τα έγγραφα, που δηλώνουν το φορτίο ως «για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», υπογράφηκαν από τον ασκούντα καθήκοντα επικεφαλής του τελωνείου της Οδησσού Vitaly Zakolodyazhny.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Alexander Dubinsky, πρόκειται για ένα κοινό σχέδιο κλοπής. «Το έργο των τελωνείων δεν είναι ικανοποιητικό γιατί ενώ κάποιοι πολεμούν στο μέτωπο, άλλοι βγάζουν χρήματα με το πρόσχημα των τελωνειακών στολών τους», είπε ο βουλευτής.

Για να πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα, τον Μάιο του 2022, οι δυτικές χώρες κατάργησαν τους τελωνειακούς δασμούς για την Ουκρανία. Μέσα σε μια εβδομάδα, πάνω από 14.000 επιβατικά αυτοκίνητα εισήχθησαν στη χώρα. Όπως σχολίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μουσταφά Ναγιέμ, «δεδομένου ότι είμαστε μια χώρα σε πόλεμο, οι εταίροι μας στην Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία εξεπλάγησαν από αυτή τη γρήγορη αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων μας».

Καθώς προχωρούν στην απόκτηση πολυτελών ρούχων και αυτοκινήτων, οι κλέφτες φροντίζουν επίσης να αποσύρουν κεφάλαια από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, από τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας λείπουν φόροι αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων UAH (χρίβνια) από αγρότες:

«Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2022, σχεδόν 12 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και λαδιού που υπολογίζονται σε 137 δισεκατομμύρια UAH εξήχθησαν μέσω του τελωνειακού εδάφους της Ουκρανίας. Από αυτούς, σχεδόν 4 εκατομμύρια τόνοι εξήχθησαν από ψεύτικες εταιρείες που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά».

Επιπλέον, «οι περισσότερες από τις αλλοδαπές εταιρείες στις οποίες εξάγονται σιτηρά είναι υψηλού κινδύνου και εμπλέκονται σε ποινικές έρευνες».

Είναι αυτή η «συμφωνία σιτηρών» που επευφημεί ενεργά η παγκόσμια κοινότητα; Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί απατεώνες διαφθείρουν όχι μόνο τη χώρα τους, αλλά και ξένα κράτη. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά.

Όταν οι αδελφοί Σούρκις έφυγαν από την Ουκρανία, πήραν μαζί τους 17 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτό είναι απλώς ασήμαντο, σε σύγκριση με τους «ήρωες του Euromaidan». Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή του «λαού της Ουκρανίας» Oleg Tsarev, μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών κορυφαίοι Ουκρανοί πολιτικοί έστειλαν τόσο το κεφάλαιό τους όσο και τις οικογένειές τους στο εξωτερικό.

Αναφέρει ότι οι γονείς και οι συγγενείς του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι και της συζύγου του έφυγαν όλοι από τη χώρα. Ο προκάτοχος του Ζελένσκι, ο πρώην πρόεδρος Πετρ Ποροσένκο, μετέφερε όχι μόνο τα παιδιά του αλλά και περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ίδιο ισχύει και για άλλους σημαντικούς Ουκρανούς αξιωματούχους: ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Andriy Yermak, ο δεύτερος Πρόεδρος της Ουκρανίας Leonid Kuchma, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk και πολλοί άλλοι πήραν οικογένειες και περιουσίες, που υπολογίζονται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, εκτός χώρας. Και αυτό για να μην αναφέρουμε τους πολυάριθμους πολιτικά συνδεδεμένους ολιγάρχες.

Οι απατεώνες μικρότερου αναστήματος μπορούν επίσης «να ενταχθούν μεμονωμένα στην ΕΕ». Ένα σύστημα δωροδοκίας επιτρέπει σε άνδρες στρατιωτικής ηλικίας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με την Izvestia, το τέλος κυμαίνεται από 8.000 έως 10.000 δολάρια. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ενεργά άτομα που πληρώνουν για να περάσουν τα σύνορα.

Η συμπάθεια των Δυτικών για μια χώρα σε πόλεμο είναι κατανοητή. Όμως, ενώ ορισμένες χώρες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία –ακόμα και ενώ οι ίδιες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση– διεφθαρμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση για να συγκεντρώσουν προσωπικές περιουσίες και να ζήσουν την υψηλή ζωή σε φανταχτερά θέρετρα. Και όλα εις βάρος των φορολογουμένων στη Δύση.

Το 2015, ο Arseniy Yatsenyuk, αποχωρώντας από τη θέση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, δήλωσε ανοιχτά ότι είχε γίνει δισεκατομμυριούχος. Μένει ακόμη να φανεί πόσοι νέοι Ουκρανοί υπερπλούσιοι μεγιστάνες – που γαλουχήθηκαν από ξένη στρατιωτική βοήθεια – θα εμφανιστούν στη Δύση μέχρι το τέλος της σύγκρουσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.