Σεθ Φράντζμαν: Τουρκική προβοκάτσια η βομβιστική επίθεση στην Κων/πολη – Η Τουρκία θέλει πόλεμο

«Τώρα λοιπόν η Άγκυρα θα εισβάλει ξανά σε άλλη χώρα εξαιτίας αυτής της υποτιθέμενης επίθεσης;», σχολιάζει στo Twitter ο κορυφαίος αναλυτής της Τζερούσαλεμ Ποστ, Σεθ Φράντζμαν, αναφορικά με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Μάλιστα ο Σεθ Φράντζμαν παραθέτει tweet του Χετάβ Ροτζάν, συμβούλου ασφαλείας, ο οποίος γράφει:

«Σενάρια για τη συνέχεια:

«Μοιάζει ολοένα και περισσότερο ως πρόσχημα για εισβολή στη Βόρεια Συρία ή για ανανέωση της επίθεσης στην κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.

»Μια κλασική προεκλογική δραστηριότητα στην Τουρκία, να προσθέσω».

Ο Σεθ Φράντζμαν, που δεν μετρά τα λόγια του όταν πρόκειται για το τουρκικό καθεστώς, συνεχίζει στο Twitter:

«Φαίνεται ότι η Άγκυρα, έχοντας αποτρέψει τις μεταδόσεις σχετικά με το χθεσινό, δημιούργησε τώρα το αφήγημα για να κατηγορήσει μια ομάδα για αυτό [τη βομβιστική επίθεση] και ακόμη και να κινητοποιήσει τα ακροδεξιά εθνικιστικά μέσα ενημέρωσης για να κατηγορήσουν τους “ιμπεριαλιστές” των ΗΠΑ και όποιον άλλο μπορεί να ενταχθεί σε αυτό. Θα μάθουμε ποτέ τις λεπτομέρειες τώρα;», ρωτάει [εδώ] και συνεχίζει:

«Έτσι, η αφήγηση της Άγκυρας είναι ότι ο δράστης πέρασε από την Αφρίν, μια περιοχή που κατέχεται παράνομα από την Άγκυρα, η οποία τρομοκρατείται από εξτρεμιστικές ομάδες… παραδόξως μέλη του ISIS ζούσαν κοντά στα σύνορα εκεί. Αλλά η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να κατηγορήσει τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τις SDF και την Κομπάνι κ.λπ» [εδώ] γράφει ο κορυφαίος δημοσιογράφος.

«Τον τελευταίο χρόνο η Άγκυρα διεξήγαγε αυξανόμενες επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στοχευμένες δολοφονίες κατά ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, στη βορειοανατολική Συρία. Τώρα δεν είναι σαφές αν αυτή η έκρηξη θα είναι η δικαιολογία που χρειάζεται για έναν άλλο πόλεμο». [εδώ].

«Έρχεται επίσης καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να πιέσει δυνατά τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με το ΝΑΤΟ.

»Η Άγκυρα είναι στόχος της τρομοκρατίας, υποστηρίζει, ενώ [η Άγκυρα] υποστηρίζει τη Χαμάς και τις εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία» [εδώ].

«Μέσα σε 12 ώρες οι ισχυρισμοί της Άγκυρας σχετικά με την έκρηξη προέκυψαν από την εκτίμηση ότι μπορεί να ήταν επίθεση· σε μια περίπλοκη εξήγηση που προσπαθεί να κατηγορήσει την Κομπάνι, την Αφρίν και τις “YPG”.

»Σημειώστε ότι αποκαλούν την Κομπάνι “Ayn al-Arab” [σ.σ. με το αραβικό όνομα], έναν τρόπο διαγραφής της κουρδικής κληρονομιάς του και ένα προοίμιο για επίθεση;» [εδώ].

Ο Σεθ Φράντζμαν θέτει στη συνέχεια μία σειρά από λογικά ερωτήματα, που απογυμνώνουν το τουρκικό καθεστώς και τους ισχυρισμούς του για τη βομβιστική επίθεση και σημειώνει:

«Σημείωση· εμπλέκουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για να κατηγορήσουν και να συνδέσουν» [εδώ].

Ερντογανική προβοκάτσια;

Όλες οι προηγούμενες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία είτε αποδείχθηκαν, είτε καταγγέλθηκαν, ως προβοκάτσιες του καθεστώτος Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, για να μην τις πιάσουμε όλες, η βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου 2015 με τους 109 νεκρούς καταγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2019 από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και υπαρχηγό του Ερντογάν, ως προβοκάτσια του ερντογανικού παρακράτους.

Είναι με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Ο Ερντογάν και συνεχίζει να εκβιάζει Σουηδία – Φιλανδία για την ένταξή τους το ΝΑΤΟ κι έχει και την προβοκάτσια αφορμή για να καταλάβει εδάφη στη Συρία δυτικά του Ευφράτη που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Πριν κάθε εισβολή στη Συρία προηγήθηκε μία βομβιστική επίθεση προβοκάτσια, συνήθως εις βάρος Κούρδων ή αριστερών.

Αυτό ήταν τυφλό χτύπημα αλλά περιορισμένης ισχύος.

Μέσα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο είχε μόλις έξι νεκρούς. Αν ήταν πραγματική επίθεση θα είχε δεκάδες νεκρούς.

Ταυτιζόμαστε με τον Σεθ Φράντζμαν…

Είναι σαφές ότι το τουρκικό καθεστώς έχει στόχο να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας.

Από τα μέσα Ιουνίου οι πάντες δείχνουν να ετοιμάζονται για την έναρξη της νέας –τέταρτης από το 2016– τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία, την οποία έχει προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ρωσίας.

Στις 23 Μαΐου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα απαλλάξει τις περιοχές Ταλ Ριφάατ και Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας από «τρομοκράτες», επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τους στόχους της νέας προέλασης. Είπε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί σε άλλες περιοχές.

Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσταθεροποιήσει τις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον έλεγχο του ISIS και να απομακρύνει τις μειονότητες από τα σύνορα.

Αυτή η ιστορική εθνοκάθαρση είναι παρόμοια με αυτό που έγινε στην Τουρκία μετά το 1915 κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων και τις επακόλουθες γενοκτονίες και σφαγές χριστιανικών κοινοτήτων σε αυτό που έγινε Τουρκία τη δεκαετία του 1920.

Η Άγκυρα το έχει ξανακάνει αυτό στην Κύπρο, όταν εισέβαλε στη δεκαετία του 1970 και έδιωξε τους Έλληνες από τη βόρεια Κύπρο.

Η εθνοκάθαρση του Αφρίν και του Σερέ Κανίγια και άλλων περιοχών κατά μήκος των συνόρων το 2018 και το 2019 άλλαξε τα ιστορικά πρότυπα εποικισμών, απομακρύνοντας τις αυτόχθονες μειονότητες.

Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, εκτός από το ότι η Άγκυρα χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να ισχυριστεί ότι χρειάζεται «ασφάλεια» αφαιρώντας μειονότητες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει επίσης εξτρεμιστικές ομάδες που βομβαρδίζουν συχνά το Τελ Ταμρ και τις περιοχές της χριστιανικής μειονότητας στην ανατολική Συρία.

Η Άγκυρα πραγματοποιεί επίσης βομβαρδισμούς στο Σιντζάρ στο Ιράκ, μια περιοχή στην οποία ζουν οι επιζήσαντες της γενοκτονίας των Γιαζίντι.

Η Άγκυρα έχει επίσης βομβαρδίσει χριστιανικά χωριά στο βόρειο Ιράκ, ισχυριζόμενη ότι «πολεμάει τρομοκράτες».

Παραδόξως, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» της Άγκυρας φαίνεται να στοχεύει πάντα μειονότητες στη Μέση Ανατολή.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.